香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

有冇人可以幫幫我

升級   6.32%

該用戶從未簽到

現在開始至比賽果日 (係10月31比賽)    一個冇咩跑步的人可唔可以在10月31日果日 跑6公里的比賽 要點練  有冇人可以教教我

我會跑e個比賽北區豐盛人生健樂長跑比賽(上水)比賽路線: 於上水馬會道回歸紀念園起跑  馬會道  馬適路  天平路  鳳南路  北區運動場為終點站
+1 0
上一篇︰Application for permit for HKMP Half-marathon official denied下一篇︰2010年深圳民间第二届铁人嘉年华

升級   46.33%

該用戶從未簽到

師兄想怎樣的成績呀?
要1小時完成6km對一般人來說並不難,如果你從未跑過步,就先用一個星期tune up自己先,即係跑慢D跑短D但係跑的次數多D﹝我的意思是一個星期跑七日,可以上下午都跑下,最初一兩日每次跑10分鐘,唔好快,同行路的速度已經可以,如果感到累就休息,也不一定要日日跑,這個星期的目標是叫身體筋鍵習慣,如果可以,這星期最後可以輕輕鬆鬆的跑30分鐘﹞,跟住個星期主要慢跑但以半小時到45分鐘為主,了解到自己能夠1小時完成6公里就好了。比賽前幾日唔好再跑太多,甚至乎行下就OK,安心等到時開心的玩一次。要留意下自己的裝備,平日跑完要cool down及拉筋之類都要做足。

如果你有跑開,咁就依個星期練下高步頻的跑法,也不用練太長,以目標pace跑一個小時為主,recovery day可以跑LSD,都係以輕鬆為主,因為比賽只有兩個星期而已。

升級   95.6%

該用戶從未簽到

樓上位ching 講得好, 第一次比賽最緊要享受, 同埋你話你自己平日無做開運動, 如果經過今次比賽後可以養成做運動既興趣咁就好喇!

慢慢黎唔好急, 第一次目標係可以完成比賽就好了, 第二次目標就係比第一次快! 加油呀!!

升級   6.32%

該用戶從未簽到

有冇ching住粉嶺可以帶下我跑

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

升級   6.32%

該用戶從未簽到

回復 6# 的帖子

咁你住咩地方先

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

咁看來你星期三去北區跟下練最適合

北區跑友集合之<基本功練習及衝圈特訓>逢星期三晚舉行

Kin in Running

升級   46.33%

該用戶從未簽到

講下講下又過左兩日,其實你有冇開始跑?等下星期三跟練都要自己開始做D基本跑步先bor,老實講,31號話咁快就到,拖拖拉拉好似唔化算。

昨晚我同狗狗跑入西壩都跑左6.5k,狗狗跑兩下停一下cc vv,都唔使1個鐘,我諗你如果開始跑,無論有冇人帶你跑,你都可以1小時完成的,最重要是你先要開始跑。

升級   6.32%

該用戶從未簽到

我 跑左一次 我係馬錦明中學 跑去基新中學 之後跑回馬錦明中學

升級   46.33%

該用戶從未簽到

師兄粉嶺果間叫馬錦燦?

如果係,單程就有1.5km左右﹝睇你條route﹞,所以你跑左3km , 即係來回兩次就OK la

升級   98.9%

該用戶從未簽到

原帖由 Oscarynk 於 2010-10-17 08:49 發表
    師兄粉嶺果間叫馬錦燦?

如果係,單程就有1.5km左右﹝睇你條route﹞,所以你跑左3km , 即係來回兩次就OK la

係有間馬錦明ge,係華明村後面!!

升級   46.33%

該用戶從未簽到

七八年前我住粉嶺一帶,都唔知冇間馬錦明添....

升級   6.32%

該用戶從未簽到

馬錦明 起跑 咁來回有冇3km 我跑來回之後 死左

升級   98.9%

該用戶從未簽到

原帖由 聰仔 於 2010-10-17 19:41 發表

Ching 用下面個網頁,將個地圖改為昏港,自己度吓啦

http://42.195km.net/e/jogsim/

升級   46.33%

該用戶從未簽到

原帖由 聰仔 於 2010-10-17 19:41 發表

唔知你條線點跑,所以你自己根據上面條link去度下。

我估有1.8km左右,來回就有3.6km。不過跑完死定唔死同你跑幾快有關,上基新是否斜路?你用跑1500的pace去跑3km一定死的。你自己adjust一下來回兩次可以輕鬆完成的pace,以免到比賽時唔知要跑幾快。

升級   46.33%

該用戶從未簽到

補充一下個網站的計算器怎樣用:

佢用google做基礎,你一定識得去到自己跑步的地圖,之後放大到適當的放大率,沿你的跑步路線click,佢會用直線連起來計距離,若要拖地圖,只要click著不放就可以拖動了,由開始到你剛click 下的距離一直會update,地圖下方還有其他的相關計算你可以做,又可以每1km/1mile等放下標誌讓你知道跑到那裡約有多遠,是個不錯的工具。

升級   95.6%

該用戶從未簽到

小弟愚見, 如果真係初哥的話, 跑唔好快過 6-8min / k, 就算 8min/k 我都覺得可以接受
    跑慢d 跑遠d 好過你跑得快跟住好快收檔呀

升級   6.32%

該用戶從未簽到

要來回2次先6km 不過我跑3km之後收左檔

升級   6.32%

該用戶從未簽到

回復 18# 的帖子

6km要1小時 跑好

升級   95.6%

該用戶從未簽到

聰仔啱啱過左比賽WO, 成績滿意嗎??