香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

肺膜穿

升級   50.53%

該用戶從未簽到

有無師兄對肺膜穿有認識
穿肺膜果個係我個仔仔
+1 0
上一篇︰天氣預報 - 18-24/10/2010下一篇︰青衣糖尿病漢跑步猝死 (轉貼)

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Hi there ~

Do you mean pneumothorax (collapsed lungs)?  And different kinds too ~ simple or tension; pleural or thoracic. What do you need to know?  You need to provide us with more details about it ??  

升級   52.4%

該用戶從未簽到

肺膜穿?如果唔駛入院就唔駛太擔心。我讀大學一年級時穿過一次,嗰次算很嚴重,要入院插喉抽氣,瞓咗兩晚醫院。但其實這病不算很大件事,好多 15 - 20 歲嘅男生都有這問題,尤其是身材瘦削者。只要復元後小心一點,不要穿第二次而讓它變成慣性便可。據我所知,到得 25 歲以上,病者復發的機會便會自然大減的了。現在我個女都 11 歲了,我仲可以跑番步,冇病冇痛。

去年寫過一點有關的經歷,看看是否可以令你安心點:
http://dannylun.blogspot.com/2009/03/blog-post_28.html

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 IpYiu-Ki 於 2010-10-16 00:32 發表
    有無師兄對肺膜穿有認識
    穿肺膜果個係我個仔仔

Ip Yiu Ki ching, 我會為你既仔仔祈禱, 願你有從 神而來既平安

升級   50.53%

該用戶從未簽到

回復 3# 的帖子

3號到現在都未出院
    都幾煩

升級   52.4%

該用戶從未簽到

原帖由 IpYiu-Ki 於 2010-10-17 16:02 發表 3號到現在都未出院 都幾煩

咁嚴重嘅話就真係冇乜認識... 祝佢早日康復!

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 IpYiu-Ki 於 2010-10-17 00:02 發表
    3號到現在都未出院
    都幾煩

Wow ! that's two weeks!!!  Does he still have a chest tube with lots of drainage coming out?  What was the cause of it?? Infection??

升級   50.53%

該用戶從未簽到

呀仔係十八號下午已經出院了
    多謝各師兄關心
    醫生話喱D肺膜穿係無原因,多數瘦人都有機會穿。

升級   50.53%

該用戶從未簽到

回復 7# 的帖子

多謝各師兄關心
    醫生話喱D肺膜穿係無原因,多數瘦人都有機會穿

升級   50.53%

該用戶從未簽到

回復 6# 的帖子

多謝各師兄關心

升級   50.53%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2010-10-16 22:27 發表
    Ip Yiu Ki ching, 我會為你既仔仔祈禱, 願你有從 神而來既平安" />" />" />" />" />hjk

神話要我個仔回家 唔好左住張床留番有須要病人用
    多謝師兄關心

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 IpYiu-Ki 於 2010-10-19 09:44 發表

神話要我個仔回家 唔好左住張床留番有須要病人用
    多謝師兄關心

IpYiu-Ki ching, 唔好客氣 , 我係ctse黎架

升級   22.11%

該用戶從未簽到

原帖由 IpYiu-Ki 於 2010-10-19 09:30 發表
    多謝各師兄關心

醫生話多數是高瘦人易有機會穿.
    我那時肺膜穿醫生話 : 你都唔係高呀....

升級   50.53%

該用戶從未簽到

原帖由 raychan25 於 19/10/2010 14:23 發表

醫生話多數是高瘦人易有機會穿.
    我那時肺膜穿醫生話 : 你都唔係高呀....

我諗都係咁類型身材都有機會

升級   50.53%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 18/10/2010 01:02 發表

Wow ! that's two weeks!!!  Does he still have a chest tube with lots of drainage coming out?  What was the cause of it?? Infection??

之前第一次微創手術做完過後三日個肺未漲番, 醫生話個肺有隆又要打D藥入去等D藥自動填番D隆 打藥入去 前後做左兩次,過左2-3日個肺重未漲番 所以再做多一次微創手術 手術後第二日睇X光片個肺已經漲番 跟著住多1日就出院
    亞仔在左邊胸膛則開左3個隆 老婆見到即時兩行眼淚
    多師兄關心

升級   50.53%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 19/10/2010 13:39 發表

IpYiu-Ki ching, 唔好客氣 , 我係ctse黎架

唔好意思