香港長跑網  - 長跑長友

樓主: stanley_see

天水圍新手報到

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2010-11-3 12:20 發表
   我無咁早放工, 不過若你黃昏落球場, 應該會見到不少男, 女會友.  跑步相片應有好多架,  你有時間可以慢慢看.

你講得冇錯,我啱啱真喺喺運動場見到一位師姐,呢位師姐我之前都見過,每逢星期日上午十時半左右我 運動場門口時,都見到佢,佢應該喺跑完,而啱啱我又見佢密密步咁跑,佢今日穿咗紫色上衣,帶住一頂冇頂既太陽帽,好有style.

升級   18.8%

該用戶從未簽到

呵呵 今日終於捱到我既臨時目標啦!!!17個半O 應該喺=7K哇 用咗42'50",不過而家雙腿好鬼攰

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-11-3 19:20 發表
呵呵 今日終於捱到我既臨時目標啦!!!17個半O 應該喺=7K哇 用咗42'50",不過而家雙腿好鬼攰" />" />
恭喜妳.  繼續努力, 你一個月後可以參加10K賽事.  我昨晚跑了一小時, 但沒有計圈數.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-11-3 19:14 發表

你講得冇錯,我啱啱真喺喺運動場見到一位師姐,呢位師姐我之前都見過,每逢星期日上午十時半左右我 運動場門口時,都見到佢,佢應該喺跑完,而啱啱我又見佢密密 ...
妳見的師姊是不是略胖和不高?  我估到是誰.   星期日10點半, 基本上我們都會在球場門口拉筋/休息.  一般來說7:30分起跑, 除非是要走30K以上長課, 否則10點左右多數會回到球場.

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2010-11-4 09:41 發表
妳見的師姊是不是略胖和不高?  我估到是誰.   星期日10點半, 基本上我們都會在球場門口拉筋/休息.  一般來說7:30分起跑, 除非是要走30K以上長課, 否則10點左右多數會回到球場.

你講得冇錯,果位師姐喺略胖和不高(我之前唔好意思咁形容),之前我留意到佢喺因為女跑手少,而且我會特別留意,反而男性我就唔喺太認得.
7:30am  咁早起跑...不過我成日都想問,你哋咁早就去跑,食乜早餐呀?唔會食完早餐跑會盲腸痛嗎?

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-11-4 13:11 發表

你講得冇錯,果位師姐喺略胖和不高(" />" />我之前唔好意思咁形容),之前我留意到佢喺因為女跑手少,而且我會特別留意,反而男性我就唔喺太認得.
7:30am  咁早起跑...不過我成日都想問,你ࡺ ...
我估你講果位師姐網名應該係 beautiful housewife, 你在吹水網友內會找到她, 她每日都練習. 非常勤力.  講番你問既問題, 一般晨跑若只是10公里, 我不們吃任何東西,跑前只會飲水. 但超過此里數, 我建議吃塊面包, 或食隻香蕉, (香蕉含鈉, 可防抽筋). 當你跑出街而又作長練習時, 你需要帶水或健康飲品. 你可以用手拿350ml的水樽, 但我會用可以孭水樽的腰帶, 因我都不太習慣用手拿著樽跑.  再講你時間, 42分50秒跑7K, 女性來說叫做不錯, 某些賽事這時間可以拿獎牌. 但要視乎比賽有什麼對手. 你慢跑熱身後, 可以嘗試每圈走2分20秒. 先走3-4個圈, 慢慢增加上去. 若你可以連跑10圈也不太辛苦,  你7K時間應可降為40分內.

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2010-11-4 16:01 發表
我估你講果位師姐網名應該係 beautiful housewife, 你在吹水網友內會找到她, 她每日都練習. 非常勤力.  講番你問既問題, 一般晨跑若只是10公里, 我不們吃任何東西,跑前只會飲水. 但超過此里數, 我建議吃塊面包, 或食 ...

WOW...師姐個網名如其人...我好欣賞D運動型女性.咁...要點先可以JOIN吹水會?

原來晨跑喺唔食嘢架" />" />hjfghft 我唔習慣呀,不過你唔講我真喺唔知,重成日諗點解D人唔會盲腸痛.

你比咁多意見我,我而家要開番個FILE,將D意見SAVE起先." />" /> 謝謝你!

今日落雨...冇得跑

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-11-4 16:29 發表

WOW...師姐個網名如其人...我好欣賞D運動型女性.咁...要點先可以JOIN吹水會?

原來晨跑喺唔食嘢架" />" />" />" />" />" />hjfghft 我唔習慣呀,不過你唔講我真喺唔知,重成日諗點解D人唔會盲腸痛.

你比 ...
唔好意思又係呢到賣廣告, 吹水會係無入會費既, 只是一班元、天街坊跑友自發組織的跑會, 基本上係人都可以入會, 除左跑外, 我地都會有些飲食飯敘, 亦會出外比賽. 現在聽金毛會長講, ACTIVE既會友約30零人, 唔係成日跑既加埋都接近百人.

除左跑步, 星期五晚九點仲有免費太極班, 都係由有師傅資格既會友教授.

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2010-11-4 17:32 發表
唔好意思又係呢到賣廣告, 吹水會係無入會費既, 只是一班元、天街坊跑友自發組織的跑會, 基本上係人都可以入會, 除左跑外, 我地都會有些飲食飯敘, 亦會出外比賽. 現在聽金毛會長講, ACTIVE既會友約30零人, 唔係成日跑 ...

師兄,

咁喺咪即喺唔洗任何入會儀式或文件等..,只要大家一齊跑吓步就算喺'吹水會'會員呢?
太極班...好好...不過我冇耐性呀,都喺跑步啱我D

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-11-4 18:00 發表

師兄,

咁喺咪即喺唔洗任何入會儀式或文件等..,只要大家一齊跑吓步就算喺'吹水會'會員呢?
太極班...好好...不過我冇耐性呀,都喺跑步啱我D" />" />
我地有跑衫架.  你見到一個印有橙色斑馬既會章便是吹水會.  通常我們每年會印一次跑衫, 都係等有折扣時印. 上年黑色果套出面買要成八百元, 但我地買只是四百多元. 你想買美記跑鞋跑衣可以單聲. 會有折扣.

升級   20.85%

開心
  • 簽到天數: 4 天

哈哈

升級   18.8%

該用戶從未簽到

師兄,
    我突然想起...早幾日聽收音機時,有一位跑步教練講跑步時落腳姿勢"應該喺...踭...尖...切"我想問意思喺咪腳踭一定要好明顯感覺到落地先呀?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-11-4 20:16 發表
    師兄,
    我突然想起...早幾日聽收音機時,有一位跑步教練講跑步時落腳姿勢"應該喺...踭...尖...切"我想問意思喺咪腳踭一定要好明顯感覺到落地先呀?
    kenneth師兄講得對, 跑步不應踭先落地, 你有時間search跑步舍李嘉綸教練的網頁, 他有講及跑步的正確跑姿.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-11-4 21:16 發表

不過小弟所提的腳尖落地,好似較容易傷的。跑姿小弟覺得無話正確與否,其實一路都是找一個適合自己的跑姿,想追求更快的,就要找一個快的跑姿而已。小弟用腳跟落地,已經用咗數年,最近先試緊新跑姿....而 ...
    我都係剛剛呢兩個月轉用前掌, 大脾, 提腿, 但送髖動作未熟, 雖然感覺步速確係快左, 但應唔會在來緊的比賽有所改變, 仍會使用以前的碎步(雞仔步)跑.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-11-4 21:25 發表

數星期前聽了一個跑步的講座,就開始轉用新跑姿,在適應中,現在雖然步頻密咗少少,但力好似比少咗,速度卻快咗少少。
    確實會, 我摺腳也提高了, 但我驚會用錯大腿力, 所以現在只是少試跑一兩k.

升級   18.8%

該用戶從未簽到

剛睇到'跑步舍'教練...

" mark:教練,我知跑步時先腳根著地先,後前腳根,到底腳根與前腳根之間要否要著地?
      karlun:由脚踭先著地滚動至腳前掌發力後蹬,將整個身體向前推進.  "

教練既意思喺咪都喺脚踭先點地?

升級   76.8%

該用戶從未簽到

http://ivan1119.pixnet.net/blog/post/19461979

我解釋不到給妳聽, 但妳留意一下馬克操的跑法,  他可有給你啟示.