香港長跑網  - 長跑長友

樓主: stanley_see

天水圍新手報到

升級   48.95%

該用戶從未簽到

明天有沒有跑友參加 New Balance 15K 賽?

升級   18.8%

該用戶從未簽到

師兄,講笑啫,我喺人阿媽啦...但由細到大我D同學.老師...都叫我XX男,因為我個名有個'男'字," />" />" />" />" />" /> 所以我是'男',但又是女.
我明你所講,如果喺女性參加比賽會比較易攞奬,人數少;而男性競爭較大.不過以我而家既情況,有排都未輪到我   ,不過我有咁既心,所以咪成日想快囉.
其實好多謝你同jsmleung02師兄咁肯比既意見

升級   76.8%

該用戶從未簽到

kenneth老兄係呢度既話事人, 你有咩唔明搵佢得啦.  我同你係街坊, 當然要互相鼓勵啦.  落了幾日雨, 明天長課希望好天氣.

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2010-11-6 19:23 發表
kenneth老兄係呢度既話事人, 你有咩唔明搵佢得啦.  我同你係街坊, 當然要互相鼓勵啦.  落了幾日雨, 明天長課希望好天氣.

jsmleung02 師兄你終於番黎啦

話事人...喺咪即喺話晒事,咁我洗唔洗小心說話呀

休息咗兩日,天公造美,剛剛無落雨時去跑咗7K,時間43'45",比上次慢咗差不多一分鐘,但跑得舒服好多,雙腿都冇咁痛.跟據師兄上次所指示,我頭三個O用咗3分10秒咗右,之後幾個O用咗2分三十幾...最後十個O就唔超過2分20,有時2'05",2'08",2'09",2'10",2'16",2'18",2'19",而且今次冇話攰到要降速.而家雙腿唔太攰,唔似上次攰到要揾雙手黎撐住坐低同起身.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-11-6 19:56 發表

jsmleung02 師兄你終於番黎啦" />" />

話事人" />" />hjghk...喺咪即喺話晒事,咁我洗唔洗小心說話呀  係啦, 你要小心啦.

" />" /> 休息咗兩日,天公造美,剛剛無落雨時去跑咗7K,時間43'45",比上次慢 ...
慢左50秒, 你係咪唔慣地下濕漉漉呢? 每一圈差異在5秒內是正常的, 只有你跑得多便會知你步速, 唔會時快時慢.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

今個星期連下幾日雨, 我都無心機跑, 明天未必有態應付長課.

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2010-11-6 20:26 發表
  慢左50秒, 你係咪唔慣地下濕漉漉呢? 每一圈差異在5秒內是正常的, 只有你跑得多便會知你步速, 唔會時快時慢.

當時場地唔算濕,OK架.

乜原來我呢D時間算喺唔穩定呀?我冇留意喎,重以為喺咁,見有人喺前面咪跑快少少過佢頭囉.真喺亂咁黎...呵

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-11-7 22:29 發表

he he he﹗﹗ctse 努力吧,以閣下的時間,要攞奬,的確是有好多機會的﹗﹗

師兄們,
之前都喺在傍晚跑多,今早喺第一次喺早上跑,地點喺龍園,唔知點解冇乜力,只跑了九個圏,共用了24'09,每圏時間為:2'53,3'25,3'01,2'41,2'31,2'29,2'20,2'26,2'21,感覺上唔到力,快唔到,好冇引,而且有D'見光死'既感覺.點算?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-11-8 10:08 發表

一圈多少米??點解閣下有D圈可以做到 2'20 有D要做 3'25??時間相距好遠﹗﹗
你有快到的,最快的一個圈,同最慢的一個圈計,快咗成分鐘。

師兄,
一圏400米,我喺最初三圏用慢D速度跑當warm up,之後開始會正式跑,就喺咁囉,上星期跑7K都可以由第七八圏開始跑而維持喺2'05-2'20之間,但今早就發唔到力啦,喺咪早上掙D呢?有乜解救

重有,今早既鼻水早咗流出,不過我始終冇噴/索/吞,因我今日揸定條毛巾清潔.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-11-8 10:19 發表

師兄,
一圏400米,我喺最初三圏用慢D速度跑當warm up,之後開始會正式跑,就喺咁囉,上星期跑7K都可以由第七八圏開始跑而維持喺2'05-2'20之間,但今早就發唔到力啦,喺咪早 ...
晨跑最适宜慢慢跑. 妳迷一味諗住要快  其實跑訓練有很多種. LSD, (LONG SLOW DISTANCE)以慢同長為主, TEMPO均速,(像妳用兩分半一圈走足5K), INTERVAL(以快速跑一個指定距離, 在小休下重覆跑, 直至完成當日目標里數). 你要有計劃的去跑才會有進步.

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2010-11-8 11:01 發表
晨跑最适宜慢慢跑. 妳迷一味諗住要快  其實跑訓練有很多種. LSD, (LONG SLOW DISTANCE)以慢同長為主, TEMPO均速,(像妳用兩分半一圈走足5K), INTERVAL(以快速跑一個指定距離, 在小休下重覆跑, 直至完成當日目標里 ...

師兄,

Thanks!咁即喺早上要慢跑,...但D比賽都喺早上喎?

升級   18.8%

該用戶從未簽到

慶祝跑步一個月...希望可以堅持

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-11-8 11:08 發表

師兄,

Thanks!咁即喺早上要慢跑,...但D比賽都喺早上喎?
妳平時練習, 有唔係日日早上都要比賽. 我個人認為, 若妳想練習速度, 最理想是在黃昏時練.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-11-8 11:12 發表
慶祝跑步一個月...希望可以堅持
一個月, 恭喜曬. 加油.

升級   27.37%

該用戶從未簽到

想問下, 比賽前一周係咪要休息, 唔跑好啲呢?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到