香港長跑網  - 長跑長友

樓主: blurmax
打印 上一主題 下一主題

2011.01.16 中國海岸馬拉松 (已截止報名)

關閉 [複製鏈接]

升級   24%

該用戶從未簽到

舊年玩過一次全馬 , 因為係同半馬一齊起跑 , 氣氛唔錯 , 但當然冇渣打咁多 support team .

跑左一半 , 就開始覺得少左好多人 , 因為半馬已經完成了 .

水站應該夠的 . 舊年比賽果日好好天 , 唔使飲好多水 .

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

條賽道唔係想像中咁難跑...

incline range -> -5% till +5%

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟舊年頭一次全馬玩過. 分享舊報告 repost...

記錄: 18 Jan 2010 - 42.195 km  3 hours 55分 (平均 5.57 mins 1 km)

曾經聽過唔少人都咁講過中國沿岸馬拉松全馬是最難熬的, 我自己最長跑過聯合國兒童基金會半馬 (1 hr46mins), 越過 21 km 對於身體是未知的事, 沒去想自已的第一個全馬會是怎樣,目標當然有 ~~ sub-4,但寧願放棄都不願步行, 如果失敗下次再挑戰.

話說星期日 5:00 am 醒來進早餐 + 香蕉 x1, 乘計程車去 Kowloon Tong, 6:00 已經有跑手等車, 7:00到達西貢北潭涌, 做 warm-up 熱身準備拉筋伸展, 8:00 開始跑, 一直保持著有規律穩定速度呼吸和姿勢, 天朗氣清風光美麗, 之前試跑過最初 7 km, 接著差不多只有上落斜直到萬宜水庫東壩為止, 轉過頭回第一程, 跑入側邊條路到達半馬返回位置原來要跑多一段, 而且仲要上斜, 這段望不見頂嘅"魔鬼斜路"我以為是全馬最難熬的.與我自己平時練習從培正小學跑上Open U 大斜坡在盡頭向佛光街斜坡往下跑再回程跑,完全是另一碼事.

整體上到返回東壩為止都好滿意, 隨之後最後12 km, 右左跟腱左腳指疼痛, 好運之前涂上凡士林避免起水泡, 開始感到力不敷支, 知道迎接撞牆期(Hit the wall), 身體醣分接近耗盡, 知道補充食物對此生理現象幫助不大, 用意志克服更為重要, 開始開 mp3 聽"祕密武器"

登登....登. 登登...登. "祕密武器"錄下 Rocky Balboa (2006) soundtrack 包括 Gonna Fly Now , Eye of the Tiger, Going the Distance, Living in America, Burning Heart.

忘記賽道,每次提醒自己保持速度, 腳掌跑遠 d好嗎? 膝頭跑遠 d 好嗎? 小腿再跑遠 d好嗎? 別想啤酒,別想疲勞,把風忘掉, 集中注意力一心只想著把雙腳輪流往前踏出, 沒有比達到那個路側條斜路返回位置更重要. 當時擔心怎麼處理段"魔鬼斜路"?最後發現不必繼續向上, 我喝起采來. 看看錶 3:43 仍有最後 2 km, 這時真正的疲勞開始襲來, 精疲力竭耗盡了全部力氣, 手上臉上都是汗蒸發乾掉的鹽, 連自己是誰,現在正在做什麼,已經從念頭中消失掉, 那種心情應該很奇怪.

和自己講: "就是為了這個來的啊!" 最後落大斜坡...衝...衝...衝.

接近終點看到前面位長者,自己左側大腿開始大抽搐, 儘管嘗試跑越過去,但仍落後, 結果大約在 3 hour 54 mins.

之後和位長者聊天, 看見他輕輕鬆鬆休息, 我感覺就好似被架車撞完一樣, 他講和我差不多 42歲時, 全馬 3 hr 09 mins ~~ 偶像 (附照片!

這個賽事正, 準備後勤充沛十足, 跑果時有運動飲品, 水, Gel, 提子飽 再加蕉; 跑完又有蘋果香蕉鬆餅芝腿治阿華田任攞, 再加T恤吸索毛巾附送物理治療熱水沐浴參觀渡假營. 管行李嘅童軍主動九丈遠見你埋黎睇到布號即時行李到你手!

P.S. 我第一時間狂啃 2x 蘋果 + 2 x 香蕉, 從未吃過咁好吃!

評分

查看全部評分

升級   22.63%

開心
  • 簽到天數: 2 天

我報了半馬作為渣打熱身了~~

升級   8.42%

該用戶從未簽到

啱啱報左半馬
    想晌九龍中/東區練斜路, 有邊度個斜岥同個賽道既差唔多呀??
    石硤尾上澤安村夠唔夠斜??

升級   85.33%

該用戶從未簽到

quite tough of this race, UNICEF is more comfortable.

升級   90%

該用戶從未簽到

求助,请好心的前辈帮忙

各位前辈好,我来自广东中山,打算报名参加这个沿岸马拉松赛,全程马拉松
    报名过程中我发现需要使用VISA卡或者MASTERCARD来付报名费
    但是很不巧我找遍了所有亲戚朋友都没有这两种卡(这两个卡种在内地普及率很低)
    现在报名流程只剩最后的交钱,我签注都已经申请了
    实在没办法所以出此下策在这里求助,希望能有好心的也报名参加这个比赛的前辈帮我报名付费
    比赛的时候我再找到前辈把报名费用以现金的形式还给前辈
    报名费270HKD+证书20HKD+一张同伴的大巴票50HKD=一共340HKD
    12月16日后报名需要额外付100HKD
    说了这么多,希望能有前辈伸出援手,感激不尽
    联系方式 email: [email protected]
    如有违反版规,敬请包涵,谢谢

升級   90%

該用戶從未簽到

顶起

希望能早日得到帮助

升級   90%

該用戶從未簽到

完成

已经从同学处得到卡报了名,在这里的请求都失效掉
    虽然对于这么久没人帮我感到有些不悦,但还是谢谢各位
    比赛那天见,年龄最小的选手就是我

升級   20%

該用戶從未簽到

各位ching, 這個半馬與渣打半馬相比,有何意見

升級   91.67%

該用戶從未簽到

中國海岸半馬幸苦好多,因為比較多上山落山而平路係較少.......
    相比渣打半馬就平路係較多斜路較少......不過兩者都好好跑!

升級   20%

該用戶從未簽到

如參加, 有點擔心, 會辛苦
    渣打過往跑半馬, 今年跑全馬, 考慮這個作為熱身

升級   100%

該用戶從未簽到

報咗全馬喇, c就c啦!!!
    目標係4:30

升級   27%

奮鬥
  • 簽到天數: 37 天

朋友報咗全馬,,,
    我考慮咗一個月....報咗全馬試下
    希望5:00小時完成

報名費
    全程及半程馬拉松同價。12月16日之前港幣270元(AVOHK會員港幣220元)
    在此日期之後報名附加費為港幣100元。

升級   61.67%

該用戶從未簽到

報咗半馬...

但太遲報要比$370 r...

人生中第一個半馬race r..

升級   6.32%

該用戶從未簽到

前年試過全馬,跑完舊患復發,
    今年再試,但無乜信心完成全馬.
    都係試下啦!!undefined

升級   32.33%

該用戶從未簽到

I have friend who will come to HK to play CCM for the first time and will board the transport to start point at Queen's Pier / City Hall, Central. Where exactly do he has to wait?

How could he recognise the shuttle buses?

Thanks.

升級   40%

該用戶從未簽到

報名了半馬,作為渣打全馬的熱身賽,
    請問有沒有人知道中國海岸半馬的規定完賽時間?
    也是三小時嗎?

第一次參加,有些緊張,加油!

升級   82.11%

該用戶從未簽到

原帖由 bbee 於 2010-12-14 18:02 發表
    如參加, 有點擔心, 會辛苦
    渣打過往跑半馬, 今年跑全馬, 考慮這個作為熱身

我覺得"中國海岸半馬"都已經好辛苦 , 不過作為渣打全馬熱身都不錯 !!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 millyyen 於 2011-1-5 11:24 發表
    報名了半馬,作為渣打全馬的熱身賽,
    請問有沒有人知道中國海岸半馬的規定完賽時間?
    也是三小時嗎?

第一次參加,有些緊張,加油!

基本上是無的, 放心跑吧!!!

see you in the race!!!