香港長跑網  - 長跑長友

國際田聯評分表(IAAF Scoring Table)

升級   30.2%

該用戶從未簽到

http://www.iaaf.org/mm/Document/ ... Outdoor2008_742.pdf
滿分為1400分, 大家可將自己成績對照此表得出分數.
男子道路長跑由91頁(列印所示, 電腦顯示為99頁)開始, 女子則由271頁(279)頁開始.

我10k最佳成績都係只係得10分, (半馬比賽未跑過, 不過相信都是吞蛋多)
競走好一點, 都只係270-370分左右.

升級   31.58%

該用戶從未簽到

原帖由 chisuet 於 1/11/2010 08:32 發表
http://www.iaaf.org/mm/Document/ ... Outdoor2008_742.pdf
滿分為1400分, 大家可將自己成績對照此表得出分數.
男子道路長跑由91頁(列印所示, 電腦顯示為99頁)開始, 女子則由271頁(279)頁開始.

我10k最佳成績 ...

D分數以咩為準則?

同埋個分數代表D咩架?

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

多謝分享!!

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 Aery 於 2010-11-1 23:03 發表

D分數以咩為準則?

同埋個分數代表D咩架?

分數係IAAF制訂, 所以我都唔知準則點定, 總之愈快愈高愈遠, 就愈高分.

分數其中一個用途, 是為多回合的田徑聯賽作計分之用.