香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

剛剛練跑 * 請教Ching

關閉 [複製鏈接]

升級   8.42%

該用戶從未簽到

岩岩開始練跑兩個星期~
一星期連跑4日...唔知係咪整傷左小小~
隻腳開始軟哂 跑唔郁 想請教下 d Ching
+1 0
上一篇︰2011.1.23 西貢區長跑賽2011 (名額已滿)下一篇︰Google Map 步行模式

升級   68.8%

該用戶從未簽到

可能練得太密
可能鞋子不適合
比多少少資料,如每次距離,時間.....

升級   61.1%

該用戶從未簽到

"軟晒" "跑唔郁" 都分好多種

邊part肌肉覺得 "軟晒"?

係發唔到力定係根本 "軟" 到力都唔想發?

比多少少具體既資料

升級   31.58%

該用戶從未簽到

一開始練就連跑4日有點冒險...

最初每星期最多3次~~而且要隔日...

升級   51.05%

該用戶從未簽到

各位好.. 我都係新仔一名...
9月頭報完unicef個10k後, 開始練跑... 家下用埋nikeplus sensor 黎record 返 d 紀錄..

兩個月.. 一星期三次... 由9月.. 每次5k, 到而家每次練10k... 有一d 問題想請教下..

1) 十隻腳趾瘀左三隻, 呢個咁既schedule.. 正常嗎? 定係唔應該發生得咁頻密呀?

2) 我個練法係.. 9月份... keep住5'30/km跑由練5k到可以跑哂10k, 之到10月份.. 由5'30/km加快到而家4'40/km. 但係呢兩個星期再冇進展... 請問可以用d 乜野方法去練到個速度呢? 我target係 40-45min完成運動場既10k, 咁我先有信心45min可以完成unicef個10k.

(註: 我平時響運動場練跑架...)

家下唔夠4個星期, 請各位大師指點指點!!!

升級   68.8%

該用戶從未簽到

腳子瘀可能係對鞋不適合
提升速度可以試下衝圈
快速跑400m/800m,每個跑完隔若干時間再跑

升級   8.42%

該用戶從未簽到

原帖由 比因 於 2010-11-1 20:47 發表
"軟晒" "跑唔郁" 都分好多種

邊part肌肉覺得 "軟晒"?

係發唔到力定係根本 "軟" 到力都唔想發?

比多少少具體既資料

我只是在家附近的海皮之類啦....頭跑到尾啦

軟哂 係"腳瓜Long"個d位啦...有時仲有d抽筋..

唔知係咪之前打badminton 整傷左~

後遺症~ 其實我想請教下我應該點處理

睇西醫?中醫?物理治療 ?邊樣好?

升級   100%

• 簽到天數: 11 天

回復 7# 的帖子

Try RICE

R-rest (休息)
    I- Ice (冰敷)
    C- compace (包紮)
    E-erect (睡覺時把腳托高)

HangHang

升級   100%

• 簽到天數: 11 天

回復 8# 的帖子

Sorry

C- Compression
    E- Elevation.

Hang Hang

升級   40%

該用戶從未簽到

你可以去睇下D 物理治療~ 本人不見議趺打

升級   46.33%

該用戶從未簽到

原帖由 szetospencer 於 2010-11-2 17:18 發表

我只是在家附近的海皮之類啦....頭跑到尾啦

軟哂 係"腳瓜Long"個d位啦...有時仲有d抽筋..

唔知係咪之前打badminton 整傷左~

後遺症~ 其實我想請教下我應該點處理

睇西醫?中醫?物理治療 ?邊樣好?

如果平時少運動,跑完之後自然會軟曬,又假如你打羽毛球拉傷左,但由於輕微自己唔覺,但係跑步時你會自動就住,重覆幾百幾千下之後某些肌肉就會酸軟了,只要未拉傷,休息一些日子就會好了。對於常運動的人來說一些日子可能是半日,對於少運動的人就會是幾日到一兩個星期。如果只係我諗咁,你只要休息一下就會好了,休息不是不運動,仍可以做很輕鬆的運動,好像步行急行之類,這些也有助改善復元。

升級   51.05%

該用戶從未簽到

回復 6# 的帖子

多謝指點.. 我唔係太知應該點樣set法,

如果set...
    1) 頭3k之後衝一次400m,
    2) 之後跑返3k正常, 再衝一次400m,
    3) 再跑埋個夠10k

戚咪意思大概係咁呀? 唔該哂~

升級   46.33%

該用戶從未簽到

原帖由 Lawrence 於 2010-11-2 14:12 發表
    各位好.. 我都係新仔一名...
    9月頭報完unicef個10k後, 開始練跑... 家下用埋nikeplus sensor 黎record 返 d 紀錄..

兩個月.. 一星期三次... 由9月.. 每次5k, 到而家每次練10k... 有一d 問題想請教下..

1) 十隻 ...

你個進度好急進,不過相信你平日有跑開掛。
    要提升速度,要針對你邊樣野令你無咁快,例如步頻、步幅、vo2 max等等都可以影響你,我做教練的朋友話步頻唔好少於每分鐘180,要練vo2 max可以跑interval﹝即係你諗果種﹞或跑山。

interval的理論是用高速跑一段,去到非帶氧的邊緣,然後減低強度,讓身體回復帶氧運動的狀態,反覆這樣多次,身體對運動的強度就產生適應,推高非帶氧的邊緣,亦即是說你可以增加強度而保持在帶氧運動的狀態,長時間運動下去,速度就會提升。若你衝400,相信你慢跑600已經回復,10K裡面可以有10 set 了。

話時話,剩下4個星期,最後2個星期唔好再練咁激,要減低訓練強度,否則比賽成績不會好的。

升級   8.42%

該用戶從未簽到

唔該哂你地先~ 謝謝你們意見~
    不過我諗都係休息下..或睇睇醫生~
    因為我都唔知自己到底係拉傷左定係冇運動開一下子跑步唔適應~
    你地呢 ? 平時跑開步會唔會有機會都拉傷肌肉ga ?都係自己休息幾日...唔會話貼下d 膠布 唔會睇醫生ga?
    唔驚真係拉傷咩

升級   46.33%

該用戶從未簽到

就算幾專業的運動員都會拉傷肌肉筋腱的呀,劉翔就係好例子了。

拉傷肌肉貼膠布?

如果唔係太傷,RICE是基本功,不過各人有各人的秘笈,我班跑山的朋友會去搵個鐵打師傅,我都試過,幾好,但係師傅話,最緊要都係自己要保養得好先玩得耐。

業餘咁保健的話,留意下
    1. 唔好急進
    2. 做足熱身同拉筋
    3. 安排好休息日
    4. 加入cross-training全面平衡地運動各組肌肉
    5. 小心聆聽自己身體的反應作出回應

就應該安全了。

升級   8.42%

該用戶從未簽到

原帖由 Oscarynk 於 2010-11-4 11:16 發表
    就算幾專業的運動員都會拉傷肌肉筋腱的呀,劉翔就係好例子了。

拉傷肌肉貼膠布?

如果唔係太傷,RICE是基本功,不過各人有各人的秘笈,我班跑山的朋友會去搵個鐵打師傅,我都試過,幾好,但係師傅話,最緊要都 ...

當然啦∼ 最重要都係自己Keep 得好啦~ keep 得唔好 ~ 神醫都救唔到...
    我有班做開運動既fd          以前都係搵鐵打架~ 不過依家之後冇啦 都唔係好得 同埋要打石膏個d好煩  後尾轉左去物理治療個d

升級   46.33%

該用戶從未簽到

我講果個鐵打師傅的daddy是正式西醫,以前仲係在港大教授,所以個師傅自細已經熟晒人體解矵,我幫趁過佢幾次,明白佢原理係用運動包扎輔助較弱或受傷的肌肉後再用鐵打葯收緊或放鬆出問題的肌肉,所以效果幾明顯,但係如果自己出問題的肌肉沒有強化﹝一般問題是每個動作都有兩組對抗的肌肉協作,若其中一方太強或一方大弱就會不平衡而出問題﹞,毛病遲早又會走出來。我就係因為見自己隔一段日子又要去見鐵打師傅,不如自己多做適合的運動強化肌肉好了。如今跑步了三個月,身體好了不用說,腳患已不再復發。