香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

想練好1500米 有一年時間

升級   2%

該用戶從未簽到

小弟而家F.6 平時間唔中都跑下 大概一星期3次左右 + 一節長課
可能係小弟平時太少練interval既關係導致步速往往都係唔夠其他人黎
即使氣比人多 都係跑得唔夠人快

今日我完成左學校1500米比賽 同往年一樣 得第9
舊年時間: 5:15 【三甲:4:43】
今年時間: 5:28 (落雨跑,唔知有冇影響) 【三甲:4:57】

原本一直跑得幾好 但係今年3月果陣因病入左醫院 出番黎前後都抖左大半個月
跟住又要準備會考 令到自己既水準都大不如前

但係,經今日比賽之後,我發現如果我1500米有針對性既訓練
應該可以做到幾理想既成績 而我出年就係LAST一年陸運 我希望可以比番個好既中學回憶比自己
所以 係度想問下各位ching 點樣練先係最好?
+1 0
上一篇︰配速時間下一篇︰............

升級   68.8%

該用戶從未簽到

衝圈衝圈衝圈,做下D掌上壓,setup,乜都做D,有做多,冇做錯
我是一個人板

升級   2%

該用戶從未簽到

而家我keep住每日做掌上壓 仲有就係keep住做2日gym (有人教)
不過本身我體適能 掌上壓sit up果d都比較差 睇黎都要練一排先得
比賽好成績係首要目標 其次我係希望想瘦d....

升級   68.8%

該用戶從未簽到

差唔緊要,有得練
我本來situp做極都係一分鐘唔過三十,隔日練,唔洗兩個月可以做55下

升級   2%

該用戶從未簽到

原帖由 tyler 於 2010-11-5 22:51 發表 差唔緊要,有得練我本來situp做極都係一分鐘唔過三十,隔日練,唔洗兩個月可以做55下
好 我會keep住做架啦
爆圈果d 有冇話爆幾多個又抖幾耐 即係話點先set到一個最恰到好處既training 又唔會太過耗盡精力?