香港長跑網  - 長跑長友

業餘游泳總會申請復辦維港渡海泳 (轉戴)

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

業餘游泳總會申請明年十月初,復辦維港渡海泳。總會表示,政府的淨化海港計劃,令維港水質大有改善,海港東面水質適宜游泳,因此建議復辦渡海泳。
    業餘游泳總會在一九七九年起,因為維港水質惡化,停辦渡海泳,至今已有三十一年。

http://hk.news.yahoo.com/article/101107/18/l4eh.html

升級   30.2%

該用戶從未簽到

謝雪心當年也有參加.

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

其實哩則係舊新聞, 早一排都有講, 內容差唔多一樣.
    希望水質好啲, 一切順利, 遲啲有渡海泳啦 !   

升級   49.45%

該用戶從未簽到

先頭真係有D興奮, 以為可以游渡海泳. 原來就算有都係只開放600-800名額比泳總的運動員參加, 我地呢D得個恨字!!!

升級   79.33%

該用戶從未簽到

到時係隔哩一起跳落水!唔知會不會被人撈起呢?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

有機會都會去玩下

升級   98.8%

該用戶從未簽到

升級   8%

該用戶從未簽到

回復 6# 的帖子

仍要等政府3月答覆。

路線亦己完全改變:

舊:尖沙咀公眾碼頭→皇后碼頭 1.5K
    新:紅磡海逸酒店→北角碼頭 2.7K

以前證書要一月後到尖沙咀西青會領取,因懶惰又不知錯過而多次未領,後悔莫及。

Ching 們,珍惜目前,錯過的東西未必可補救,共勉之!

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 kopo1128 於 2010-11-8 11:04 發表
    先頭真係有D興奮, 以為可以游渡海泳. 原來就算有都係只開放600-800名額比泳總的運動員參加, 我地呢D得個恨字!!!

我又覺得冇所謂, 等佢哋啲勁人試咗先囉 !
    求神拜佛第一次要攪得好好睇睇, 最緊要冇意外發生, 咁就之後就可以公開攪, 一齊玩 !   

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 chinkw 於 2010-11-8 17:16 發表
    仍要等政府3月答覆。

路線亦己完全改變:

舊:尖沙咀公眾碼頭→皇后碼頭 1.5K
    新:紅磡海逸酒店→北角碼頭 2.7K

以前證書要一月後到尖沙咀西青會領取,因懶惰又不知錯過而多次未領,後悔莫及。

Ching  ...

無錯, 所以有得玩就要坐言起行

升級   79.33%

該用戶從未簽到

回復 8# 的帖子

聽新聞講係2KM

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 三水豆腐 於 2010-11-9 09:36 發表
    聽新聞講係2KM

係呀, 新聞話2km, 咁都唔係好長啫, 仲短過上次大埔0個個

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

原帖由 kopo1128 於 2010-11-8 11:04 發表

係啦..又唔係公開比其他人參加...只係佢地嘅會員先可以有份游.  
    "sai氣"

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-11-10 09:51 發表

係呀, 新聞話2km, 咁都唔係好長啫, 仲短過上次大埔0個個

上次大埔嗰個真係好鬼長, 游極都好似唔到     

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2010-11-10 12:48 發表

上次大埔嗰個真係好鬼長, 游極都好似唔到       

2.4KM唔算長. 上次渡海泳搭巴士的時候, 有CHING話淺水灣有個比賽成5km咁長. 佢有參加, 話冠軍只需要一小時多d就搞掂. 兩個半小時內要游完. 不過得三十幾人參加. 我好似响sportsoho要過呢個比賽. 我想玩呢個多d.

升級   79.33%

該用戶從未簽到

回復 15# 的帖子

係啊,是由淺水灣繞“燙波洲”游去深水灣,好似唔係公開的,要是救生員協會的才能玩,還要自帶浮板

升級   14.21%

該用戶從未簽到

5k個賽事係由淺水灣天后廟游去赤柱卜公碼頭, 限時100分鐘.  係公開報名的同唔駛揹浮板.  最快係個12歲小朋友, 68分游完!  

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 lap 於 2010-11-10 15:09 發表
    5k個賽事係由淺水灣天后廟游去赤柱卜公碼頭, 限時100分鐘.  係公開報名的同唔駛揹浮板.  最快係個12歲小朋友, 68分游完!  

暫時冇可能!! 起碼限時120分鐘內先夠膽報!!!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 lap 於 2010-11-10 15:09 發表

咁即係要on 1分鐘1個50M, 游100個? 一般人係無可能啦

升級   79.33%

該用戶從未簽到

回復 17# 的帖子

5KM限時100分鐘! 吾知全港有幾個可以游到去呢? 吐露港渡海泳(2.4KM)個冠軍游約34分鐘, 吾個游68分鐘的12歲小朋友係何方神聖呢?