香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

被迫跑步!

升級   86.32%

該用戶從未簽到

小弟首次接觸長跑這玩意,並不是為了喜愛跑步而去玩長跑的,因為在我小時候,很喜歡各種運動,無論是籃球、足球、游泳、跳遠等等,跑步這個動作必定是訓練體能其中不可缺少的一環。當我成年後(十五年前),我加入了警隊,在警校受訓的生活中,沒有一天是沒有跑步的,因為除了在體能堂指定的地獄跑步外(包括跑山),在警校內受訓中的學警有一個規條,就是在警校室外地方,學警是不得步行,如穿著制服時必定要步操,穿體育服時必定是跑步。到出學堂年半後,又要到PTU再訓練,PTU的體能堂比警校的體能堂更地獄,跑的距離要求更長,要求更快,最要命的就是,很多時候要全副裝備(約20磅)戴上防毒面具跑,尤其是要戴上防毒面具跑時,真是有想死的感覺,因為當戴上防毒面具的時候是很難呼吸的,大家想像到嘛?
+1 0
上一篇︰疑似leefs兄的背影 ????下一篇︰原來我和 blurmax兄 曾經相遇!

升級   35.4%

該用戶從未簽到

難以想像

不過c兄, 宜家有無keep 住跑步 ?

因為據我身邊既朋友, 好多做你lee 行既都會keep 住跑步

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 rockstarman 於 2008-6-26 21:28 發表
小弟首次接觸長跑這玩意,並不是為了喜愛跑步而去玩長跑的,因為在我小時候,很喜歡各種運動,無論是籃球、足球、游泳、跳遠等等,跑步這個動作必定是訓練體能其中不可缺少的一環。當我成年後(十五年前),我加入了警 ...

但你又可知道,有人為了[你]那份工作而瘋狂跑步做gym嗎?但到最後都不能如願地順利加入警隊........
有些人為了得到份工作而跑步,有些人為了應付工作而跑步,有些人為了健康而跑步...

但我認為跑步可以令我修身定性及買緊一個長遠既醫療保險,呵呵呵......
如果可以加入警隊或消防員從而有 [ 直 ] 口給自己操練也算是一種幸福吧....

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

因為當戴上防毒面具的時候是很難呼吸的,大家想像到嘛?

Really?  It sounds cool to me wor.  Just like SDU!

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

咁石星人師兄,你現在點樣練跑步呀?
    我見一些中年差老都有肚腩啊!

另外,我地約了630屯元跑,大部份ching & ctse住本區,唔知唔太ID出街跑,有冇麻煩呢?
    其實,平日我一個人跑不會帶ID.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

一般係13分鐘內跑完2.4KM

合格步速: 5'25" /km & below

升級   0%

該用戶從未簽到

我都係唔帶ID, 個身咁臭, 成個水人咁, 見到d跑手跑得咁辛苦, 我想唔會無端端查身分證o掛, 除非有意外

升級   0%

擦汗

回復 4# 的帖子

原來kenneth 兄ge 夢想係咁~
    我都有d 同學都有投身警隊ge 意願
    不過我正義感欠奉 暫時都未咁諗

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-6-27 21:31 發表
    我都係唔帶ID, 個身咁臭, 成個水人咁, 見到d跑手跑得咁辛苦, 我想唔會無端端查身分證o掛, 除非有意外

話說小弟有次出外跑步時,唔帶id 卡有咁既對話:
    A = 警員  B = 我

A : 先生,身份證,唔該!
    B  冇帶.
    A:真係冇帶, 你身上D咩黎架? (馬上搜我身)[只發現 我身上只 有key 一條]
    A: 而家去邊度?
    B:跑步
    A:幾歲
    B: XX歲
    A: 住邊?
    B:XX樓
    A: 快D走,唔好俾我再見到你!
         完

佢見我答得快,冇憶陽頓挫,先俾我走,我覺得呢位警員轉數幾快.

升級   0%

難過

係真唔係呀?
    個差人咁冇捣呀!
    一身臭汗都查你!
    你個樣有咩特徵???

升級   80.53%

該用戶從未簽到

過去非智能身分證年代,我是會帶身分證跑步的.我是用膠袋入住放在鞋墊與腳掌之間的位置(唔知有無人試過這樣放身分證? )結果,久而久之,令到身分證好鬼殘. 後來,我把心一橫缺定唔帶,拉就
    拉喇!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 meimei 於 2008-6-27 23:49 發表
    過去非智能身分證年代,我是會帶身分證跑步的.我是用膠袋入住放在鞋墊與腳掌之間的位置(唔知有無人試過這樣放身分證? )結果,久而久之,令到身分證好鬼殘. 後來,我把心一橫缺定唔帶,拉就
    拉喇!

咁都跑到, 厲害厲害

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ilove619 於 2008-6-27 22:37 發表

話說小弟有次出外跑步時,唔帶id 卡有咁既對話:
    A = 警員  B = 我

A : 先生,身份證,唔該!
    B  冇帶.
    A:真係冇帶, 你身上D咩黎架? (馬上搜我身)[只發現 我身上只 有key 一條]
    A: 而家去邊度?
    B:跑步
    A:幾 ...

警員講完最後一句話之後, 唔知ching係咪真係跑快d呢

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

I used Nike's arm pocket to store my ID card, Octopus, small changes and keys.  I feel comfortable and safe when running or race with it.

升級   86.32%

該用戶從未簽到

十分之多謝大家回覆,那麼小弟就講多少少喇,不過小弟受訓的日子,已經是很久之前了,所以有些outdate。雖然我曾經講過,警校內的生活是日跑夜跑,但主要圍繞和針對的距離是二千四百米,因為畢業前的體能總考是要跑二千四百米的,無記錯的話,警校的要求只不過要在十二分半內完成,但通常自已的教官會再提高要求,大約要在十分半內完成,當真正要跑的時候,我班大約有二十幾人,最快那位同學跑到七分頭鐘內,最慢的都跑到九分尾。至於在PTU受訓生活,大多數都是地獄訓練,因為當年我加入PTU的時候,正正要面對搬遷越南難民營,大家都知道越南班人兄是何等勇猛啦,所以對我們的體能要求幾乎是要無限的,如果你問我戴防毒面具跑是怎樣的感受,我答你的答案就像將一個膠袋套上頭上跑,還記得有一次在跑步堂當中,教官手持一對磚頭跟著我們跑,那位同事跑得最慢,教官就送他一對磚頭,那位同事必需要追到另一位同事,才可將對磚頭交予被追到的同事,所以會引發我們的超人潛質而雞飛狗走,回想起來都很有趣。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

難過

原帖由 kennethwat 於 2008-6-28 09:11 發表

B:撞到,你咪當透明囉﹗