香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑鞋一問

升級   25.26%

該用戶從未簽到

請問..如果每星期跑三次,每次約一個鐘慢跑,對跑鞋一般壽命有幾耐??

跑鞋有冇分跑街著及跑運動場著??

謝謝!!
+1 0
上一篇︰腳徑內偷痛下一篇︰祝cywcyw1118 ching, 11月18日生日快樂

升級   26.84%

該用戶從未簽到

你跑街多定運動場多呀?另外好睇身高體重腳形跑姿,人人有別,磅重就著d避震勁d既,磅輕就有條件著美記spacer果類,輕d無咁累,但我建議跑街都係著厚底練習,保護好d,運動場有權著對輕d,但跑鞋最好跑兩對,好少一對走天涯,又耐用d,正常一對跑鞋20k開鞋,40K入局,80K走下坡,100K扔得(個人意見)

升級   52.3%

該用戶從未簽到

Mizuno 700KM
Asics 1000KM

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Usually around 250 to 300 miles.  I change mine every 300 miles which is approx. 500 km in metric.

升級   25.26%

該用戶從未簽到

謝謝各位...

我多數都係跑街,本身有成140幾磅,
對鞋係咪需要避震好d既街呀??

我有兩對鞋,一對nike 用嚟跑球場,一對reebok 跑街,
兩對相比,nike 起上嚟舒服d及輕d,用嚟跑街會唔好好d呢??

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 熙雪 於 2010-11-17 22:02 發表
謝謝各位...

我多數都係跑街,本身有成140幾磅,
對鞋係咪需要避震好d既街呀??

我有兩對鞋,一對nike 用嚟跑球場,一對reebok 跑街,
兩對相比,nike 起上嚟舒服d及輕d,用嚟跑街會唔好好d呢?? : ...

Hi ~  Make sure you are wearing the right "type" of shoes or you will get injured very easily.  Here is a good reference site to look at :

http://www.runnersworld.com/subtopic/0,7123,s6-240-319-326-0,00.html

升級   25.26%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2010-11-18 14:24 發表

Hi ~  Make sure you are wearing the right "type" of shoes or you will get injured very easily.  Here is a good reference site to look at :

http://www.runnersworld.com/subtopic/0,7123,s6-240-3 ...

thank you ~~