香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

七月餐單分享

升級   81%

該用戶從未簽到

現附上教練餐單供各位參考,當然速度同強度就自己調節喇,首先附上教練真言﹕

「夏訓正式開始,注意補水,不能力谷,量力而為!」「量減少,速度加強,多練素質,改善技術」

(Sun)
6/7, 13/7, 20/7, 27/7 - 游水 or 行山

(Mon)
7/7, 14/7, 21/7, 28/7 - jog 30min or 力量 / 體能

(Tue)
1/7 - 休息
8/7 , 22/7 - 大水坑 12-15km
15/7, 29/7 - 跑樓梯 x 10

(Wed)
2/7, 9/7, 16/7, 23/7, 30/7 - jog 30min + 素質

(Thu)
3/7 - jog 30min + 200m快200m慢 x 16
10/7, 31/7 - jog 30min + 3,000m快跑
17/7 - jog 30min + 200m快200m慢 x 20
24/7 - jog 30min + 100m快100m慢 x 20

(Fri)
4/7, 11/7, 18/7, 25/7 - 大水坑12km

(Sat)
5/7, 19/7 - 8km 快跑
12/7 - 10-12km 中速
26/7 - 12km中速

remarks: 大水坑12km = 沙田運動場 - 梅子林來回一轉 ,15km即走兩轉梅子林斜路
+1 0
上一篇︰易拉架 直度Banner事件下一篇︰不可思議的長跑比賽片段

評分

查看全部評分

711MF 該用戶已被刪除

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   92.85%

該用戶從未簽到

......like another full time job

登錄/註冊後可看大圖
!!  點止家變咁簡單呀!!

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

我個訓練餐單, 點止跑步咁簡單呢

MON | Weight Training / WT + Running(EASY or Easy + 5Min of TR pace)
    TUE | Running(EASY or Easy + 5Min of TR pace)
    WED | Running(interval)[nice weather] / Leg Press of 2-3 gp.(rainy)
    THU | Running(EASY or Easy + 5Min of TR pace) plus Weight Training
    Fri | REST DAY / Running(EASY or Easy + 5Min of TR pace)
    Sat | REST DAY / Running(EASY or Easy + 5Min of TR pace) / LONG RUN
    Sun | CROSS TRAINING DAY / LONG RUN / REST DAY

NOTE:
    LONG RUN CAN TAKE PART EITHER SAT or SUN
    IF FRI TAKE CROSS TRAINING(INCLUDE 20MIN RUNNING) THEN REST(NO ANY TYPE OF WORKOUT) @ SAT

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-6-27 12:27 發表
    吓﹗一星期食足七日 小弟家變都有份。

放心,跟足o既人唔多,我都跟唔足,只不過可以睇到夏天練習o既pattern同手段…大家可以參考下去adjust下自己平時o既訓練

九月加量,十月進入比賽期…

升級   16%

該用戶從未簽到

厲害,請問各下既教練係....?

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 8# 的帖子

咪你以前個教練咯…

升級   41.95%

該用戶從未簽到

師兄厲害,做到一半我都心足!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-6-27 14:58 發表

的確,小弟都要預備九月加量。

其實睇過如miller、2強等等高手既訓練餐單同記錄,我都自覺同呢班人相差十萬九千里
    就係一個衝圈,已經差天共地,人地一圈起碼都衝130以下,我呢d都仲係衝緊150左右
    都仲未計量,要提升水平還有很遠路要走

升級   44.74%

該用戶從未簽到

miller ching, 你個餐普通人都幾難"肯"喎

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

簡直係"精英餐"!
    一般人食會死人啊!

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

簡直係"精英餐"!
    一般人食會死人啊!

X 2 - I can't "eat" 25 % ah

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   97.67%

該用戶從未簽到

原帖由 blurmax 於 2008-6-27 17:33 發表

X 2 - I can't "eat" 25 % ah

好難啃
    我都同樣的問題∼素質訓練是甚麼?

升級   16%

該用戶從未簽到

怪唔得program熟口熟面

ps:冇話以唔以前教練ge, 我由始至終都係一個教練姐

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-6-27 16:34 發表

其實睇過如miller、2強等等高手既訓練餐單同記錄,我都自覺同呢班人相差十萬九千里
    就係一個衝圈,已經差天共地,人地一圈起碼都衝130以下,我呢d都仲係衝緊150左右
    都仲未計量,要提升水平還有很遠路要走

首先成個訓練o既基礎係體能,如果你無體能應付長時間高強度o既訓練係對你o既成績幫助不大…

簡單d講,其實我跑一課400m x 20 3分鐘連跑連休 under1:10係有可能o既,不過後果可能會係我要用兩個星期全休黎復完,呢種只係追求一次超高強度訓練係對提升成績毫無幫助…

正確o既手段應該係提升體能﹙如加量,或以更快時間完成interval,但次數減少﹚,令到自己有足夠體能去應付訓練賽季前o既高強度訓練…

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2008-6-27 23:31 發表
    米拿兄︰請問素質訓練內容係乜嘢﹖hkjhk" />

其實素質主要係一d技術同協調性o既練習…主要作用為提高跑步o既效率