香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大力蘇
打印 上一主題 下一主題

2010.11.28 聯合國兒童基金會慈善跑 UNICEF Charity Run (名額已滿)

關閉 [複製鏈接]

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 chisuet 於 2010-7-16 13:41 發表
    對我來講:

HK$450 - 就當做善事(雖然我覺得佢加得太狼死)
    獎項少了 - 也沒所謂, 反正我能在長跑項目攞獎的機會很微.
    塞人 - 若參加今次會是第1個半馬, 被人阻慢一點也沒所謂, 安全至上.

但6:15開跑, ...

ching/ctse 同我諗法一樣.........

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 齋老味 於 2010-7-16 11:38 發表
    報ed
    第一次半馬...........  " />" />

咦? 你真係報呢個為你第一個半馬??
    你練左好耐...?! 我仲考慮中....

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 阿聰 於 2010-7-16 21:41 發表

咦? 你真係報呢個為你第一個半馬??
    你練左好耐...?! 我仲考慮中....

暫時練左十數次 16k
    但係近排太熱只係跑 13k
    10月後應該會試下跑 21k.........

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 齋老味 於 2010-7-17 00:11 發表
    暫時練左十數次 16k
    但係近排太熱只係跑 13k
    10月後應該會試下跑 21k.........

齋老味兄你好 !   

回想起自己, Unicef 係自己第一個半馬.
    當期時, 我只係之前一兩個星期, 跑咗 NB 15km, 咁就去跑半馬 !

睇到你話跑咗十幾次 16km, 相信要做到 sub-2, 應該冇乜問題.
    (但係要預計塞人, 如果唔塞人, 唔知我舊年會唔會已經係 sub-2 呢?)

十月同十一月頭仲有唔少 10km 比賽,
    你可以睇吓自己實力, 應該好快會有好大嘅進步 !

原帖由 chisuet 於 2010-7-16 13:41 發表

塞人 - 若參加今次會是第1個半馬, 被人阻慢一點也沒所謂, 安全至上.
    但6:15開跑, 根本未天光. 地點太遠, 要4:30去到巴士站就太早了. 如果有多D識得既人一齊跑我或會有更大動力去報.....
    心大心細中.............

chisuet 兄, 好耐冇見 !

我已經報咗 12月5日 新加坡半馬,
    所以我都諗馬哩個係咪都係報半馬, 驚會影響新加坡跑,
    同埋我都驚會塞人, 報咗又跑唔到全力, 好似有啲唔抵.

哩個 Unicef, 諗落舊年都好快滿 ? 係唔係呢 ??
    駛唔駛要諗真啲就報名嘞 ?!?!

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 得得地 於 2010-7-17 01:25 發表

齋老味兄你好 !   

回想起自己, Unicef 係自己第一個半馬.
    當期時, 我只係之前一兩個星期, 跑咗 NB 15km, 咁就去跑半馬 !

睇到你話跑咗十幾次 16km, 相信要做到 sub-2, 應該冇乜問題.
    (但 ...

Thanks 得兄!!
    sub-2 應該好難
    我練 16k 最好果次都只係 1:45
    正常就要 1:50左右
    我目標係 sub-2:15
    最差都希望有 sub-2:30
    睇到時熱唔熱
    一熱我就死得..........  

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

琴晚網上報咗半馬喇。大瘃一齊加油啦。

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2010-7-17 01:25 發表

chisuet 兄, 好耐冇見 !

我已經報咗 12月5日 新加坡半馬,
    所以我都諗馬哩個係咪都係報半馬, 驚會影響新加坡跑,
    同埋我都驚會塞人, 報咗又跑唔到全力, 好似有啲唔抵.

哩個 Unicef, 諗落舊年都好快滿 ? 係唔係呢 ??
    駛唔駛要諗真啲就報名嘞 ?!?!

得兄你好!
    舊年如果無記錯, 應該是10月中爆滿.
    你既報了新加坡半馬, 即使參加這一個, 都可能會當是輕鬆跑.
    不過兩者相隔一星期, 換著是我可能趕不及回氣.
    下年如你有意思報外地全馬, 除了新加坡及澳門外, 不妨考慮一下沖繩那霸馬拉松, 應該勁好玩.

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-7-17 09:03 發表

Thanks 得兄!!
    sub-2 應該好難
    我練 16k 最好果次都只係 1:45
    正常就要 1:50左右
    我目標係 sub-2:15
    最差都希望有 sub-2:30
    睇到時熱唔熱
    一熱我就死得..........  " />" />

炎熱天氣對所有跑手都有影響架啦.
    夏天主要儲mileage, 也不必求快. 一入秋會你自然會覺得好跑好多.
    我今個夏天主要是以競步+慢跑為主, 長課多會揀競步.
    就像今早就「行」了15k多一點, 1:50左右.

如果我參加, 因這一個是第一個半馬, 我會將目標訂得低一點, 2:15左右, 再慢一點也沒所謂.

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 chisuet 於 2010-7-19 18:59 發表

夏天主要儲mileage, 也不必求快. 一入秋會你自然會覺得好跑好多.

如果我 ...

我岩岩跑左 13k
    都要 1:30
    ching 你行得快過我跑呀...........  

升級   100%

開心

原帖由 chisuet 於 2010-7-19 18:59 發表

如果我 ...

咦? 反而呢個我又冇考慮過喎?!
    仲以為長跑跑到死下死下又堅持到先至係進步添?!

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 阿聰 於 2010-7-20 01:40 發表

咦? 反而呢個我又冇考慮過喎?!
    仲以為長跑跑到死下死下又堅持到先至係進步添?!

競走太悶
    所以我都係跑到死下死下算......

升級   38.67%

該用戶從未簽到

今年決定唔玩, 玩左四年都有d唔捨得tim

升級   100%

開心

原帖由 齋老味 於 2010-7-20 11:57 發表

競走太悶
    所以我都係跑到死下死下算......

所以你都係報左"半馬"?

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 阿聰 於 2010-7-21 01:12 發表
    所以你都係報左"半馬"?

報半馬原因

一來怕尼d大型賽事有太多人玩 10k
    好似上似渣打咁
    個個似遊行多過跑

二來年紀大啦
    10k 實唔夠後生既跑
    跑半馬鬥耐力可能好d

三來 10k 咁短
    平時都有機會跑
    但半馬或全馬既路程平時未必有機會跑

四來因為價錢一樣
    跑半馬或全馬著數d
    水站都多d.......

升級   100%

該用戶從未簽到

齋老味c 兄,你好似都係馬鞍山街坊.時間岩的話,星期日要多d黎下撐場....友情去馬.

升級   60%

該用戶從未簽到

聯合國兒童基金會慈善跑2010 UNICEF CHARITY RUN 2010 已經開始接受報名la!!

聯合國兒童基金會慈善跑2010 UNICEF CHARITY RUN 2010 已經開始接受報名la!!

聯合國兒童基金會慈善跑2010
    UNICEF Charity Run 2010

攜手為兒童.攜手抗愛滋
    Unite For Children . Unite Against AIDS

Type:Sports - Sporting Event
    Date: Sunday, November 28, 2010
    Time: 6:15am - 10:30pm
    Hong Kong Disneyland Resort & Sunny Bay

T: 2833 6139
    E: [email protected]
    http://run.unicef.org.hk

攜手為兒童.攜手抗愛滋
    Unite For Children . Unite Against AIDS

約定您1128,一起為兒童起步!
    Let’s run for children on 28th November, 2010!

網上報名及賽事詳情請登入以下活動網站:
    Online enrollment and event details please visit the event website below:
    http://run.unicef.org.hk

成為「聯合國兒童基金會慈善跑」的粉絲:
    Becomes a Fan of "UNICEF Charity Run":

http://www.facebook.com/runforchildren

聯合國兒童基金會慈善跑已踏入第五屆,過往四年承蒙各界的支持,為聯合國兒童基金會籌得多達港幣2,000萬元的善款,並吸引超過22千人參加。
    今年活動將再度於香港迪士尼樂園度假區及欣澳舉行,賽道不但以平坦舒適見稱,而且沿途風景秀麗。半馬拉松及十公里挑戰賽賽程更為國際馬拉松及道路賽協會所認可。
    UNICEF Charity Run has been held for four consecutive years and we are grateful to enjoy the generous and on-going support of the public. This year, the UNICEF Charity Run will again be held at the Hong Kong Disneyland Resort and Sunny Bay where the courses are level, swift and scenic. The Half Marathon and 10km Elite Run routes have been certified by the Association of International Marathons & Distance Races.

聯合國兒童基金會慈善跑2010將繼續為「攜手為兒童攜手抗愛滋」全球項目籌募善款,目標籌得港幣750萬元,以購買由聯合國兒童基金會及其合作單位研發的「母嬰醫藥包」,有效地預防15,000名母親在預產期間及產後將愛滋病病毒傳播給嬰孩。
    The UNICEF Charity Run 2010 will continue to raise funds for UNICEF’s “Unite For Children. Unite Against AIDS” Global Campaign. Over the past four years, we have collected in excess of HK$20 million. Our target in 2010 is to raise HK$7.5 million for “Mother-Baby Pack” developed by UNICEF and its partners to prevent 15,000 mothers transmitting HIV to their babies, in utero and after birth.

賽事資料Race Info:

賽事>>
    半馬拉松 / 十公里挑戰賽 / 十公里賽一組 / 十公里賽二組 / 三公里賽
    Race>>
    Half Marathon / 10km Elite Run / 10km Run Group 1 / 10km Run Group 2 / 3km Run

日期>>
    2010年11月28日(星期日)

Date>>
    28 November 2010 (Sunday)

起步時間Starting Time>>
    6:15am / 7:00am / 7:30am / 7:45am / 8:15am

時限Time Limit>>
    小時hours 45分鐘mins / 1小時hour 40分鐘mins / 40分鐘mins

最佳成績Best Time Achieved>>
    N/A /
    少於Under 01:10:00 / 01:10:01 - 01:25:00 / 多於Over 01:25:00 / N/A

名額Quota>>
    3000 / 1500 / 2000 / 2000 / 個人組 Individual: 300, 親子組* Family*: 300gps

最低籌款額Minimum Sponsorship>>
    HK$
    450 / HK$450 / HK$450 / HK$450 /個人組Individual HK$330, 親子組Family HK$1,650

*親子組最多限4人參加,10歲或以下的參賽者需由成人陪同參與。
    *A maximum of 4 members in each family is allowed. Runners aged 10 or below must be accompanied by an adult.

報名方法
    Enrollment Methods:
    網上報名及以信用卡付款,請登入http://run.unicef.org.hk
    Online enrollment with payment by credit card can be made at http://run.unicef.org.hk .

截止報名日期Enrollment deadline:
    30 October 2010

查詢電話
    Enquiry Hotline:
    2833 6139
    電郵 E-mail: [email protected]

升級   100%

開心

原帖由 齋老味 於 2010-7-21 10:05 發表

報半馬原因

一來怕尼d大型賽事有太多人玩 10k
    好似上似渣打咁
    個個似遊行多過跑

二來年紀大啦
    10k 實唔夠後生既跑
    跑半馬鬥耐力可能好d

三來 10k 咁短
    平時都有機會跑
    但半馬或全馬既路程平時未必 ...

好!! 既然你咁講, 我都考慮呢個報"半馬", 測試自己實力!!
    現在我練跑, 都係鬥耐力, 因為鬥速度我肯定不及別人,
    但"放長線, 釣大魚"我都仲可以咁做....

如果你得閒既話, 希望搵日我去沙田/ 馬鞍山同你單獨一齊練跑啦?!

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 阿聰 於 2010-7-21 21:40 發表
    好!! 既然你咁講, 我都考慮呢個報"半馬", 測試自己實力!!
    現在我練跑, 都係鬥耐力, 因為鬥速度我肯定不及別人,
    但"放長線, 釣大魚"我都仲可以咁做....

如果你得閒既話, 希望搵日我去沙田/ 馬鞍山同你單獨一齊練跑啦?! .

多謝你既 "單挑"
    不過我都係鍾意一條友跑多d.........  

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 jogging_cat 於 2010-7-19 08:09 發表
    琴晚網上報咗半馬喇。大瘃一齊加油啦。  

jogging_cat , 終點等, 如果大家都係趕時間就唔洗等

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 Tarry 於 2010-7-22 13:55 發表
    jogging_cat , 終點等, 如果大家都係趕時間就唔洗等  

各位 ching/ctse 唔駛等我啦 (邊個話等我??)
    你地換哂衫沖埋涼食埋飯我都未必到終點.........