香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大力蘇
打印 上一主題 下一主題

2010.11.28 聯合國兒童基金會慈善跑 UNICEF Charity Run (名額已滿)

關閉 [複製鏈接]

升級   97.1%

該用戶從未簽到

唔緊要...今年有我地陪你...就一齊跑啦

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 mander.lala 於 2010-8-14 23:13 發表

2:30

咁你已經唔差架啦
    現在我練跑既 , 暫時都只希望能夠在這個時間內完成
    但睇黎仲係未得......

升級   30.2%

該用戶從未簽到

幾經考慮, 今日終於報左半馬,
    但仍未決定到時會否落場參賽, 因為1星期後另有一個20公里道路競走.
    視乎進度, 兩者可能要擇其一. 若到時未能參加這一個也可當做善事.
    對上的一次比賽要數到河畔10k, 剛好50分鐘內.
    入夏後很少做速度課, 每星期的長課都只有17km.
    即使落場, 因為係我既第一個半馬, 亦只求輕鬆完成.
    若能2:15內完成而又不太倦則更佳.

升級   100%

開心

原帖由 chisuet 於 2010-8-16 14:11 發表
    幾經考慮, 今日終於報左半馬,
    但仍未決定到時會否落場參賽, 因為1星期後另有一個20公里道路競走.
    視乎進度, 兩者可能要擇其一. 若到時未能參加這一個也可當做善事.
    對上的一次比賽要數到河畔10k, 剛好50分鐘內.  ...

haha....同我想法一樣
    我都係報左"半馬", 但都要睇睇黎緊日子練成點先

如果未能在指定時間內跑完21K, 我寧願唔參加喇.....

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Ah Chung Ching,

No need to worry lah.  Before I tried my 1st half marathon, the longest distance I trained was 12 Km only^.^

I completed my 1st HM in 1:49 hrs which became my PB for a while.

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   5.8%

該用戶從未簽到

多謝大家既鼓勵   我都係報21K啦.

15,16既朋友, 其實唔洗驚, 如果你平時跑到10K, 跑21K都應該無問題
    我上年練跑只練到12K左右, 到左當日先正式跑21K, 都勉強能夠2:30完成.
    不過真係半死 ..(唔夠練習既朋友,切記帶定POWER GEL, 我跑到15K之後, 個肚餓到打鼓, 真係.. )

今年想突破下, 再努力D練習, 希望2:15 內完成.

升級   100%

開心

原帖由 mander.lala 於 2010-8-16 21:33 發表

15,16既朋友, 其實唔洗驚, 如果你平時跑到10K, 跑21K都應該無問題
    我上年練跑只練到12K左右, 到左當日先正式跑21K, 都勉強能夠2:30完成.
    不過真係半死 ..(唔夠 ...

咁目前我都係暫定21K 能夠係 2:30-2:43 內完成,
    但最好能夠係2:30 內完成啦
    始終最尾的十幾個跑番黎都真係幾無癮的

但我自己目前最遠都只是練跑到16K , 連20K 也沒有......

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

見大家講起, 我都諗返起...
    舊年 Unicef 就係自己第一個半馬.

自己都有啲緊張, 所以嗰陣唔敢報 [Fila 地標半馬], (哩個應該更難跑)
    而十一月跑咗個汀九 NB 15km, 作為踏腳石.

當日頭半程跑得比較慢, 後半段開始發力, (有食 power gel)
    喺塞人情況下穿插完成賽事......

只要有練習, 完成半馬應該唔係問題,
    而且到時應該仍然會塞人,
    所以唔駛驚跑後段頂唔順, 跑得慢甚至可以賴塞人......   

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 2 天

雖則我唔會報呢場
    但講開我人生第一個半馬---今年'渣打"半馬
    竟然只係用左1hr40mins 就完成

其實我練跑果陣,未試過跑超過15km
    但我通常練跑係跑斜路為主

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 得得地 於 2010-8-16 23:10 發表
    所以唔駛驚跑後段頂唔順, 跑得慢甚至可以賴塞人.......

我正正係諗住用尼個借口........  

升級   99.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 mander.lala 於 2010-8-16 21:33 發表

贊成, 完全是我的情況.  渣馬hm過左西隧已經散左. 只能行, 不能跑.

好在有位叫亞金的師兄向我喊"加油".    然後我地一路跑一路吹水去到會展才分道揚鏢.
    所以, 找個buddy是很重要的.

亞金, 如果你在看這個帖, 我在這裏講一聲"多謝".

升級   99.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

回復 165# 的帖子

賽王, 你都好勁! 第一個半馬就SUB2. 我用了2:15.

升級   100%

開心

下? 唔會呀?
    頭10K 已經搞到筋疲力竭, 後11K 先至會係最難捱的呢?!
    所以平日跑開15,16K (最好練到20K 左右) 先至有機會跑完全程半馬呢??

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2010-8-17 21:36 發表

下? 唔會呀?
    頭10K 已經搞到筋疲力竭, 後11K 先至會係最難捱的呢?!
    所以平日跑開15,16K (最好練到20K 左右) 先至有機會跑完全程半馬呢??

試下前面跑得慢d, 到跑順才加速才未遲.
    秋冬天應該會比夏天好跑好多, 而且比賽日氣氛影響下, 表現會比平時練習好一些.

升級   80%

該用戶從未簽到

X2.10k上半馬並不難.加油
    .

升級   100%

開心

原帖由 chisuet 於 2010-8-18 19:16 發表

試下前面跑得慢d, 到跑順才加速才未遲.
    秋冬天應該會比夏天好跑好多, 而且比賽日氣氛影響下, 表現會比平時練習好一些.

或者要在不同天氣之下去跑開15,16K
    咁跑21K先至冇問題呀?!

這只是我個人想法啫, 我自己都仍然要努力去希望做到......

升級   60%

該用戶從未簽到

UNICEF charity RUN 2010 100日倒數大日子

‎20.8.2010 係UNICEF charity RUN 2010 的大日子啊!

係比賽日(28.11)計起的100日倒數的大日子啊!
    未報名的朋友快d報名啦!
    10月30日截止報名,額滿即止ga la!!

升級   97.1%

該用戶從未簽到

原帖由 arunner881 於 2010-8-19 17:30 發表
    ‎20.8.2010 係UNICEF charity RUN 2010 的大日子啊!

係比賽日(28.11)計起的100日倒數的大日子啊!
    未報名的朋友快d報名啦!
    10月30日截止報名,額滿即止ga la!!

咁即係要開始認真練習了

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   28%

該用戶從未簽到

報左半馬