香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

我係新新手,請指教,不過有問題想問,請幫忙...

升級   40%

該用戶從未簽到

我係新手,因為我係第一次跑步,所以唔想咁急,所以只在球場圍圈跑,不過我是有戴心跳表,我只慢跑一個圈,隻表就過了心跳率就響了,我之後就慢慢行,都好接近最高心跳率,不過我都慢行了45分鐘,請問我係唔係唔合適長號呢?請問係唔係跑多幾次,我心習慣左就唔會咁呢?

thx
+1 0
上一篇︰不可思議的長跑比賽片段下一篇︰注意事項

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Cather,

According to my experience your heartbeat will slow down after you practice more running.
    My still heart beat is now about 60 per minute compared with 80 per minute (before running)

升級   40%

該用戶從未簽到

咁是否我開始時只係慢行,等習慣了(即是心跳率在我的rate內),就可以慢慢跑呢?
    又或是我不用理會心跳率而去自己跑呢?
    thx

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Hello Cather ~

Welcome to longrun.hk!

登錄/註冊後可看大圖

Since you are a beginner, don't worry about your heart rate now.  Just enjoy the fun of running at this moment.

升級   40%

該用戶從未簽到

多謝大家,我會比心機去跑

升級   0%

該用戶從未簽到

welcome welcome

cather c hing\c tse

i'm island man

"新新手"2

升級   0%

該用戶從未簽到

歡迎cather兄!
    講起心跳表, 小弟有個朋友在Polxr做, 當佢去跑會sale比教練時反應不太好!
    因很多教練認為盡信表不如無表, ...如當時跑到想死但隻表又未响…唔通仲繼續跑?
    最緊要留意自己狀態,listen to your body…舒服就跑多少少, 見唔妥就收,

輕輕鬆鬆享受吓跑步帶來的樂趣!

升級   54.9%

該用戶從未簽到

有時慢慢jog又睇下風景,好releax架
    初跑最重要係輕鬆d,盡量enjoy跑步的樂趣~

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 onon 於 2008-6-29 12:50 發表
    歡迎cather兄!
    講起心跳表, 小弟有個朋友在Polxr做, 當佢去跑會sale比教練時反應不太好!
    因很多教練認為盡信表不如無表, ...如當時跑到想死但隻表又未响…唔通仲繼續跑?
    最緊要留意自己狀態,listen to y ...

好一句"Listen to your body",正!
    跑步後,發現對自己身體的狀態更敏感.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-6-29 12:59 發表
    有時慢慢jog又睇下風景,好releax架
    初跑最重要係輕鬆d,盡量enjoy跑步的樂趣~  

同意。跑步對健康當然是有幫助,但享受跑步的過程才是最重要。發現自己唔舒服就要休息 ~~~

升級   49.45%

該用戶從未簽到

I had the same experience before.  After running for 5 minutes, my heartbeat rate had already over the max. heartbeat rate.  After continuous practice, my heartbeat is back to normal after 6 months. My normal heartbeat is slowed down from 70/min to 55-60/min.  Running is very good to healthy as long as you do not have knee problem.

Enjoy it!

升級   0%

該用戶從未簽到

歡迎! 歡迎!
    我是抱著跑步輕輕鬆鬆 邊跑邊聽音樂的
    So enjoy your running

升級   92.85%

該用戶從未簽到

小弟十之欣賞樓上師兄/姐嘅running philiosophy!  點到即止, 這樣才可以大大減小受傷的機會. Always remember 這金言"LISTEN TO YOUR BODY AND RESPECT THE DISTANCE".  小弟在這邊world認識很多新入行嘅beginner runner. 佢地一日跑到黑, 跑呀跑, 練呀練, 為咗要達到goal time! 傷都照去, 究竟為乜呢? 走火入魔? 亦更不明白練到喊都要continue練落去.

升級   0%

該用戶從未簽到

比心機去練啦!

升級   13.2%

該用戶從未簽到

我覺得「盡信表不如無表」是很對的,「跑到想死但隻表都未響」,見到靚女即使慢跑都響。
    我也是新手,我地呢D新手最好慢跑,甚至間歇性步行,由少里數開始,隨年月緩緩地增加每週里數,寧少勿多,寧慢勿快,減少受傷機會,漸漸你會發現自己外型及體能都會變fit。正如大家說,盡享跑步樂趣吧!

升級   0%

該用戶從未簽到

run slower, not too fast, then you can run longer

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 Alex 於 2008-7-3 23:30 發表
    run slower, not too fast, then you can run longer

圖像係你個女嗎?好Q!