香港長跑網  - 長跑長友

學習 Total Immersion

升級   84.4%

該用戶從未簽到

雖然一直以來游水係我三項相對地方裏面比較好的地方, 不過學無止境, 大家都知道Total Immersion係一個好出名的游水方法, 我亦打算開始花時間去學習, 希望可以游得更好

首先以入門書"Extraordinary Swimming for eveyr body",同DVD"Easy Freestyle"

睇左本書頭三個Chapter,主要都係提出放鬆, 唔好係水到掙扎,拉長個人等, 呢幾點其實我基本都做到,但係點解都未算係游得好快呢?睇唻要再睇下書同DVD, 再係個Private group到問下D有經驗的Coach先

升級   76.67%

該用戶從未簽到

係長跑網發言的Ching/Tse,都係長跑為主項居多,好似我一樣,長期習慣了地深吸力,所以游水項目發揮都不理想,我練水已两年,需然自由可一口氣游1.5K,但速度都同自已的蛙式差唔遠 (可能我蛙式游得快)。比賽時見D鬼佬大大份,但又好去水,自己就跟蛙式的Ching 拍住游,一D都唔去水。
今年已訂明年1.5K 32Min的游水目標,依家己開始努力,已重點改善放鬆、拉長、水平、脚部位置提升、動作協調......等,真希望明年可減少游水大落後的狀况。
Total Immersion的游水方法有上網睇過,据說可省力及增速,不過是否要先打好自由式基礎,才可以學習呢?香港的三鐵好手又是否使用此游法呢?都又D興趣學習不過又怕到時两頭唔到岸!

升級   21.55%

該用戶從未簽到

重有冇ti d 班或者講座? 而家得閒可以參加一下

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 靜水 於 2010-11-23 18:51 發表
係長跑網發言的Ching/Tse,都係長跑為主項居多,好似我一樣,長期習慣了地深吸力,所以游水項目發揮都不理想,我練水已两年,需然自由可一口氣游1.5K,但速度都同自已的蛙式差唔遠 (可能我蛙式游得快)。比賽時 ...

其實TI都適合初學者學習, 因為你沒有不良習慣, 可能一開始就用TI會仲好處

TI 係好適合用唻係公開水域同游長距離, 所以用呢個方法玩三鐵當然適合, 佢可以令你有效咁游水,又唔洗點踢腳, 可以慳番D力,特別係腳力,比單車同跑步。至於香港三鐵好手係咪用呢個方法好難講, 因為TI 幾年前係香港搞過一次Workshop, 今年啱啱先正式進駐香港, 可能有D高手去外國學過都唔出奇

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-11-24 09:04 發表
重有冇ti d 班或者講座? 而家得閒可以參加一下

E家己經成立左TI的Swimming club, 我地會有定期聚會,一齊研究TI, 大家分享下從事及DVD學到的得, 我地仲有個Private 的group比member, TI 的coach會係個group 到解答大家的問題。

而1月8,9(sat, sun)亦會有幾個唔同類型的workshop, 由新加坡的TI Coach講解

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

有個club, 有冇詳情呢?
9/1 味精濃 wor, 下午先有時間.

升級   84.4%

該用戶從未簽到

有關TI HK 的最新動向可以睇呢度
http://www.facebook.com/home.php ... 740446377274?v=wall

而個club 主要係聚一班對TI有興趣的人一齊研究TI,定期會有聚會, 而最近的一次應該會係12月。有問題會有coach係網上解答, 而coach亦會定期唻同會員研習TI, 呢類研習係免費的,而會員參加workshop會額外有九折等

入會點做, 可以PM我

升級   84.4%

該用戶從未簽到

今日玩隻Tempo Trainer去計下Stroke count
1st set 50-100-150-200 at 1.38 tempo, stoke count were 47,94,141,174.

Then did the 2nd set, 12X50 at tempo 1.2,1.22,1.24,1.26,1.38,1.3,1.3,1.28,1.26,1.24,1.22,1.2, stoke count were 49,50,49,50,50,50,49,48,48,50,50,51

要學下點樣增加stroke length