香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

平日應否用專業比賽鞋來練習呢?

升級   86.32%

該用戶從未簽到

其實小弟有個疑問,市面上各大品牌跑鞋都有分類練習鞋和比賽鞋,若果我準備數個月後的一個長跑比賽,這段時間我應否用專業比賽鞋來練習呢?懇請各大高手幫小弟解答疑問呢。

+1 0
上一篇︰3G iPhone下一篇︰女跑手內衣褲(CTSE only)

升級   29.67%

該用戶從未簽到

個人認為練習時以「練習鞋」為佳。
因為練習鞋的鞋底一般較厚,避震的功能會較強,對腳和膝部的保護會更好。
練習受傷多不值丫~
另外練習鞋會有一定的重量,當作是輕量的重量訓練也不錯。
當你比賽時用回「比賽鞋」,會有身輕如燕如感!

建議可以於比賽前一個月,兩款鞋交替使用。
不單可以令比賽鞋有充足熱身和變軟,
也給時間自己適應,
鞋墊亦會隨你的腳形變化,
越著越舒服!

小弟愚見,參考一下丫~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   86.32%

該用戶從未簽到

多謝回應,是否有一些鞋是介乎比賽及練習兩用都可以呢?

登錄/註冊後可看大圖

升級   86.32%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-6-29 17:55 發表

superimac ching/ctse,
題外話, 較早前有幾次放工時都會背住大約6磅重的背包跑回家(6.6公里), 長期如此有沒有不妥的地方呢?hjgh" />k" />

我每天工作身上要負上二十磅以上的裝備超過七小時呢

登錄/註冊後可看大圖

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 rockstarman 於 2008-6-29 17:04 發表
其實小弟有個疑問,市面上各大品牌跑鞋都有分類練習鞋和比賽鞋,若果我準備數個月後的一個長跑比賽,這段時間我應否用專業比賽鞋來練習呢?懇請各大高手幫小弟解答疑問呢。

比賽鞋都分兩種,一種係你未著過o既款,另一種係你以前著過好正所以買番同一款,後者其實唔太需要比賽前著,就算全新著去比賽都唔會太大分別…至於前者,你可以比賽前著一兩次去感受下佢俾你o既感覺﹙應該唔會有初戀o既感覺掛‥﹚,令你唔會去到比賽o個一刻先知到佢太薄或者太厚…

其實都係心理多於一切…

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-6-29 17:55 發表

superimac ching/ctse,
題外話, 較早前有幾次放工時都會背住大約6磅重的背包跑回家(6.6公里), 長期如此有沒有不妥的地方呢?hjgh" />k" />

我建議盡量唔好,因為你個跑姿會因為你揹住野而就住,同你真係跑會有少少分別,但係呢少少分別可能引致你跑姿唔正確而受傷﹙慢性,唔係一次過拉親﹚…可以的話盡量避免…

升級   81%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 rockstarman 於 2008-6-29 19:03 發表
多謝回應,是否有一些鞋是介乎比賽及練習兩用都可以呢?

有…如果你唔係真係專業運動員的話好多款都可以兩用…如﹕

Mizuno: Wave Aero, Wave Spacer, Wave Sub-Three (無再出﹚

Asics: DS-Racer, DS-Trainer

NIKE: Katana Star, Katana Cage

等等…

升級   86.32%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2008-6-30 16:41 發表

比賽鞋都分兩種,一種係你未著過o既款,另一種係你以前著過好正所以買番同一款,後者其實唔太需要比賽前著,就算全新著去比賽都唔會太大分別…至於前者,你可以比賽前著一兩次去感受下佢俾你o既感覺﹙應該唔會有 ...

真是千萬分之感激你詳盡的教路和解說! 多謝!多謝!再多謝!

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2008-6-29 17:36 發表
我自己本身沒有分練習鞋同比賽鞋,只分長短距離或長課、速度課黎分,因為就算係比賽,跑馬拉松著一對避震強的跑,跑完會無咁攰,恢復會快點。用輕身鞋可能會快少少,真係快少少。不過會好攰同埋恢復耐&# ...

我都係, 求其d , 依d 野好個人的, 最重要係對腳. 今年 mark william 著住對 rider 跑 15 K 比賽都破最佳時間. 最緊要個人夠勁