香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

每天紀錄熱量原來幾有用

升級   43%

該用戶從未簽到

Hi, 大家好,我係新人,以前冇跑開,約兩三個月前開始減肥,以減食量及跑步減肥,成功由210磅減至185磅,我有6呎高,所以標準應該180以下,要繼續努力。
我想介紹大家可以每天紀錄住進食的熱量,幾有效,我就用www.myfitnesspal.com,輸入目標體重同埋用多久來減,它便會計算出每天最多可進食多少熱量,又可以自訂食物,幾好用。

另外跑步以Android Runkeeper來keep track住,很好用,越跑越喜歡,已經報了名參加大埔同埋渣打10K,希望操到可以50min.以內完成。
+1 0
上一篇︰有沒有以前參加過DEA的朋友來傾吓偈下一篇︰我要創造傳奇

升級   98.9%

該用戶從未簽到

thanks for sharing

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

升級   77.89%

該用戶從未簽到

Thanks for sharing

升級   43%

該用戶從未簽到

真係得架,我每日重飲多咗水,因為每次update時,佢都有幅圖顯示你飲咗幾多杯水,睇到未夠8杯就好自然會飲。

另外又可以睇住幾時可以放縱d!!!

升級   40%

該用戶從未簽到

thx for sharing~

升級   77.89%

該用戶從未簽到

and downloaded the app
    Let me try try sin~~~

升級   76.25%

該用戶從未簽到

想問下如果出街或叫外賣,如何知自己吸收了多少卡路里呢?
    好似我今午吃了一個焗海鮮鴨胸意粉+熱奶茶無糖,點知有多少呢?謝謝

升級   43%

該用戶從未簽到

網上有好多食物熱量表,好似波羅包一個係235kcal,奶茶一杯130kcal,個apps本身都有好多食物選擇,有哂熱量,重可以自己define,當然你個鴨胸意粉就好難估喇,遇著呢d情況,我會用類似嘅食物估計,不過那些只不過是約數用來參考,用來control input,加埋運動增加output,長期output>input便有減肥作用。

升級   76.25%

該用戶從未簽到

回復 9# 的帖子

謝謝,有冇d好site介紹?

升級   70%

該用戶從未簽到

師兄...我是跑步機跑手 = =",跑了兩個半月,跟你一樣6尺高,由最高峰210磅減到180磅,最近幾天因腳踭痛停跑,改為玩划艇機.
    想問問,標準磅數應該係幾多磅? 170 lbs?

升級   70%

該用戶從未簽到

我而家同樓主你一樣...
    6尺姐係180?? 我同你差唔多..
    磅..210 岩岩開始跑+減食量 1星期205
    目標都係175-180
    而家會以樓主為目標架啦!!!!

升級   70%

該用戶從未簽到

加油!!!!^^