香港長跑網  - 長跑長友

朝陽撒網

升級   93.67%

該用戶從未簽到

因為跑步寫blog, 還是因為寫blog而跑步, 有一段時期, 我的確弄不清楚; 但幾個月之前, 我已經再沒有這個煩惱, 因為我既沒有興趣寫blog, 更加沒有興趣跑步!

回想當初, blog會友, 將自己跑步生活, 記錄下來, 公諸同好, 至今已3年多了, 跑步有關的blog亦寫了兩百多篇, 如果輯印成書, 可能有一本字典那麼厚! 其實我是一個不愛說話的人, 可以幾天不發一言都沒有問題, 不過當愛上跑步的時候, 就同時愛上說話, 或者每次跑完步後, 總有些感覺要說出來, 可惜身邊往往找不着聽訴的對象, 唯有透過文字, 在網絡中魚翁撒網, 當然這個無形的網, 又點會撈到魚, 不過在跑步的世界, 魚總是會自己游埋來的!

最近朝陽又有興趣跑步, 所以又要出來網魚; 不過雅虎那邊的海, 可能過度捕捉, 已經沒有什麼魚獲, 故唯有冒險, 跑到這片綠色的大海, 希望碰到一群快快樂樂的魚!

升級   0%

該用戶從未簽到

朝陽 Ching ~~ 我都是你 YBlog CD-rom fans.

升級   0%

該用戶從未簽到

歡迎你跑火重燃!共同努力!

升級   100%

該用戶從未簽到

唔怪得呢排無見你比賽...

以你ge 實力, 唔跑真係好可惜!
好在依家又有番興趣跑,
下一場玩邊場賽事呢?
711MF 該用戶已被刪除

升級   93.67%

該用戶從未簽到

matthew, 我都係一口氣睇完曬你架跑步過程先有興趣係到開blog!
烏拉, 我幾鍾意食seshime架
奶奶, 我架跑火或多或少因你而起!
rocki, 下一場係飛鵝山7k呀
7兄, 多謝, 唔知幾時可以再同你同場較量呢!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

上週日首次30k長課後, 雖然無傷無痛, 只休息一天, 便可如常練習; 不過, 一種乏勁的感覺, 卻籠罩着整週, 每次練習, 總是跑不出水準!

第一課走1.6k x 4, 目標1'30/lap, 只有頭兩組勉強達標, 尾兩組要成4/k, 本來要走5組, 不過急c(運動場上練習以來第一次), 加上無態, 還早點收工!
第二課慢跑10k, 首次可以順時針走, 有點不習慣, 想跑45分內, 不過中段飲水後鬥志鬆懈,最後要46頭完成!
第三課慢跑9k, 4'45/k pacing, 竟然有喘氣><
第四課跑城門河約10k, 迷你飄移路線,  守規舉跑行人路, spacer的石墨底與石磚不時發出啪啪聲, 感覺好古怪, 似乎沙田已經唔再是一處練跑的好地方, 用了50分鐘!

比起長課, 期待比賽又有另一番滋味; 走長課, 會怕辛苦, 不過如果真的很辛苦, 理性下便走慢些, 結果又不會太辛苦! 但比賽就不同, 無論你有幾辛苦, 還是需要堅持下去, 直到捱不住, 才會慢下來, 結果很可能會造就出一個異常辛苦的感覺, 一種比死更難受, 令人心肺俱裂, 衝次後會哀嗚幾聲, 數分鐘後才回復理智. 這種感覺, 令人又愛又怕, 因為當它出現的時候, 跑出來的成績一定已超水準, 而怕的地方就是當它出現過後, 往後的比賽都會變得平淡!

我想這種感覺明天會出現, 畢竟我跟它, 已經一別廿年了!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2010-12-3 22:55 發表
matthew, 我都係一口氣睇完曬你架跑步過程先有興趣係到開blog!
烏拉, 我幾鍾意食seshime架
奶奶, 我架跑火或多或少因你而起!
rocki, 下一場係飛鵝山7k呀
7兄, 多謝, 唔知幾時可以再同你同場較量呢!

你唔好諗字搵我出火就得架啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2010-12-4 09:51 發表
上週日首次30k長課後, 雖然無傷無痛, 只休息一天, 便可如常練習; 不過, 一種乏勁的感覺, 卻籠罩着整週, 每次練習, 總是跑不出水準!

第一課走1.6k x 4, 目標1'30/lap, 只有頭兩組勉強達標, 尾兩組要成4/k, 本 ...

明天一同加油呀!找回廿年前既感覺?初練呀

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2010-12-4 11:46 發表

明天一同加油呀!找回廿年前既感覺?初練呀

如果廿年前開始練跑, 到今時今日, 一係就跛左, 一係就做左教練了
其實我講架係廿幾年前, 讀緊form 5架時候的第一次校內長跑比賽之後的感覺, 跑完果次之後, 一直無參與長跑活動, 可能覺得跑步太辛苦了, 直三年幾前, 才跑下步鍛鍊下身體!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

大意失荊州!
今早飛鵝山10k賽, 由於第一次跑, 唔敢太進取, 起步時守在第二集團, 幾百米後帶頭份子慢下來, 我就保持輕鬆步伐, 好快就超越所有人!

還記得上年嘉道理賽快放了1k左右就大爆散, 所以雖然越跑越順, 還是保持均速, 向上慢跑. 中段已感覺後面的人越來越遠, 但再跑幾百, 又突然出現腳步聲, 而且來得很急, 回頭一看, 原來是遲起步的壯年精英, 他只是在我視野範圍內出現不夠半分鐘, 就絕塵而去!

上完斜路, 去到水站, 發現水原來是一枝枝的, 不過既然無同組在後追趕, 便花幾秒埋去攞一枝, 擰開蓋飲了一啖, 就擰埋個蓋放在路邊, 然後慢慢再加速向前!

雖然知道有絃十米的優勢, 可是都不敢放鬆手腳, 以最快的速度向下衝. 每衝一步, 腳底就同地面產極大的磨擦, 或者我真的不擅長落斜, 不懂卸力, 硬食了2k後, 腳踭底部的皮膚開始有一種灼熱的感覺, 好像起了水pop, 心中不期然在盤算, 如果繼續高速衝下山, 灼熱的位置好可能會磨損, 而若磨損了, 下星期的樂善盃便大受影響, 畢竟樂善盃還是我今季的重點賽事!

于是, 決定收油, 改為慢跑落斜, 結果不幸地最後200米比人介左,  想追都無法再加速了, 輸了3秒 只係得分組第二! 總時間為30'33, 比預期中要好!

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Well done - congratulations!

Don't slow down next time lah^.^

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   0%

該用戶從未簽到

朝陽 Ching 說跑到最後那撞牆的感覺,

無生無死 心無罣礙 別無他念

相當禪的....

升級   100%

該用戶從未簽到

朝陽兄, 真係實力派, 慢慢跑都可以攞亞軍!
    恭喜晒, 第一次復出即刻拎個亞軍!

期望下星期, 繼續攞獎!
    下星期見喇!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2010-12-5 21:09 發表
    朝陽兄, 真係實力派, 慢慢跑都可以攞亞軍!
    恭喜晒, 第一次復出即刻拎個亞軍!" />" />" />" />" />" />

期望下星期, 繼續攞獎!
    下星期見喇!

Rocki兄, 以我架實力, 下星期樂善一定無機會攞獎, 做到頭120名都偷笑! 同時見!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 烏拉 於 2010-12-6 00:41 發表

" />" />既然係咁.
    個海咁大. 都係游開d先.
    何況我魚毛仔一條黎架咋
    都係遠遠睇下d師兄前輩. 係網內大魚食中魚. 中魚食細魚好啦.

烏拉, 講笑啫!
    係海中撒網, 網到架野係唔駛錢, 所以作為跑手, 梗係想想拾......免費架野啦

升級   0%

該用戶從未簽到

朝陽兄 ~~ 恭喜晒得分組第二, 飛鵝山7k賽 Yblog 改了, 上面麻煩改埋.

小 fans 上

升級   0%

該用戶從未簽到

朝陽兄 ~~~ 我是村上春樹散文 fan, 1Q84 book 3 是不是 ending? 之前兩 books 太沉悶, 我以為本 book 2以悲劇結尾 tim.

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2010-12-6 10:19 發表
    朝陽兄 ~~ 恭喜晒得分組第二, 飛鵝山7k賽 Yblog 改了, 上面麻煩改埋.

小 fans 上

Matthew兄, Yblog果邊寫得比較長氣, 唔啱呢邊d跑友睇! 其實每次寫yblog, 我就要提醒自己, 要盡量精簡, 畢竟blog友的時間係好寶貴架!

另外, 1Q84卷3後應該還有卷4, 因為有好多謎底還未打開, 好似點解little people要整空氣蛹, 而青豆同天吾呢對亡命情侶, 按常理應該仲要打大佬, 要好似harry plotter一樣, 來一個正邪大決戰! 不過, 村上作品中好多神怪的事情, 通常都沒有進一步解釋, 究竟呢d超自然點解會出現, 或者這就是佢攞唔到文學獎的原因都未定, 因為西方人始終都喜歡問點解!

升級   32.33%

該用戶從未簽到

樂善無風褸啦...

以朝陽兄的速度, 120 名內實無問題... ^O^

加油 !!