香港長跑網  - 長跑長友

樓主: sunrise
打印 上一主題 下一主題

朝陽撒網

升級   93.67%

該用戶從未簽到

我知無風褸, 不過想攞條種子手帶, 下年可以排前些!
其實我都有想過一個比較貪心的目標, 不過, 講出黎一定比人話'不自量力', 畢竟今年無操過山, 跑步長課又少, 又點敢話要金榜提名呢!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2010-12-6 11:19 發表

我知無風褸, 不過想攞條種子手帶, 下年可以排前些!
其實我都有想過一個比較貪心的目標, 不過, 講出黎一定比人話'不自量力', 畢竟今年無操過山, 跑步長課又少, 又點敢話要金榜提名呢!

朝陽兄,
歡迎回到跑步既世界~
下星期樂善我目標都同你一樣,到時希望可以同你拍住上~
711MF 該用戶已被刪除

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-12-6 14:29 發表

朝陽兄,
歡迎回到跑步既世界~
下星期樂善我目標都同你一樣,到時希望可以同你拍住上~

我唔係好識路, 最好就可以跟住你走!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2010-12-6 14:39 發表

個個星期都有賽.一定有機會...

黎緊架沙田半馬應該見到面了...
711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜朝兄復出便掃獎,長掃長有呀!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2010-12-6 16:07 發表
恭喜朝兄復出便掃獎,長掃長有呀!

奶兄, 已經成年都無攞過獎了!
想沖喜下個狀態, 先搵呢d比賽仔較下牙啫, 以我架實力, 短期內應該無機會了!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

飛鵝山賽後雙腳異常酸痛, 好似跑完一個全馬一樣, 本來應該休足一個禮拜, 不過又怕keep唔住度氣, 今週唯有痛住跑
1. 30分鐘恢復跑
2. 慢跑12k, 4'35/k
3. 中速跑15k, 1'05'03
33 x 8線
1'56,1'58,1'55,1'58,1'56,1'55,1'55,1'57,1'56,1'59,1'58
1'59,1'59,1'58,1'56,1'58,2'00,2'02,1'59,1'58,1'58,1'58
1'57,1'56,1'59,1'57,1'56,1'58,1'57,1'59,1'59,1'58,2'01
pacing好亂, 跑完勁酸!
星期日架比賽, 應該回唔切了!

升級   0%

該用戶從未簽到

預祝朝陽兄樂善30k 順利攞到風褸.

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2010-12-10 10:04 發表
預祝朝陽兄樂善30k 順利攞到風褸.

今年已經無風褸派啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2010-12-9 21:30 發表
飛鵝山賽後雙腳異常酸痛, 好似跑完一個全馬一樣, 本來應該休足一個禮拜, 不過又怕keep唔住度氣, 今週唯有痛住跑
1. 30分鐘恢復跑
2. 慢跑12k, 4'35/k
3. 中速跑15k, 1'05'03
33 x 8線
1'56,1'58,1'55,1'58, ...

仲有兩日,回得切有突啦!投以信心既一票

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2010-12-10 11:30 發表

仲有兩日,回得切有突啦!投以信心既一票

多謝奶奶支持!
其實就算回唔切, 我都係照原訂計畫跑, 跑爆先算, hahaha!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

樂善盃2010
在跑步生涯之中, 我經常都有幻想; 而上週比賽獲獎後, 我就覺得今天有機會得獎, 于是, 起步時便以頭10名為目標, 可是, 這個夢只發了17分鐘就完了, 當跑出郊遊徑到達大馬路上斜,  在我最強的斜路都無力再去, 給第十一, 第十二, 第十三超越時, 原來我是多麼天真, 多麼傻!

北潭往赤徑路段, 雖然敗象已成, 但我仍未放棄, 吃力地跟着前面10多人, 跑的速度, 比平日的長課還要快, 就算上斜往大浪坳那段斜路, 還堅持慢走, 到大浪坳隨便拿了一杯水喝, 然後將自己的一枝水棄掉, 只拿半支火龍果味的vitamin水!

開始上石級, 才發覺汗如雨下,  剛才喝的半杯水, 轉眼間已經流失了. 上石級一直是我弱項, 這次都沒有例外, 只給3幾個人超越, 已經幸運.

要到蚺蛇坳前, 只走一段崎嶇不平的山路, pass的遊戲終於開始, 又給幾個人越過.  爬上蚺蛇坳, 應該問題不大, 但原來我已是強弩之末, 爬到一半, 已無力再上, , 雙腳乏力下, 要用手攀爬, 但慢得可憐, 很多一邊爬一邊令沙石滑下的年青人, 都一個一個在我頭上經過!

很辛苦完成蚺蛇坳, 又要沿山頂的小徑走, 平路我走得不錯, 但當落那碎沙石坡時, 我就變成很異相, 別人是重心向前往下跳彈而下, 而我則重心向後, 戰戰兢兢一步一步行落去, 所以每次經過碎石坡, 前面又會多幾個人!

到達長咀, 吃了一包gel, 便繼續慢跑, 雖然只是慢跑, 但可以再越過我的人不多, 可能快馬已去, 剩下來的, 實力並不太強, 當然, 你超越我, 我超越你的情況還是會發生, 記得其中一位參賽者就最少叫了我三次"pass", 本來慢的讓給快的, 是一種禮貌, 不過, 你又為何過了我後又慢下來, 給我一次又一次反超越呢? 不過, 跑到這裡, 除了辛苦外, 其他的事我都不想去計較!

經過幾個沙灘, 大家在跑, 而我竟然是跑得最慢的一個, 去到西灣村, 名次大約是50, 而前面那位樂華的前輩, 還說跑步出身的人, 在這時發力, 可以再追到廿幾人, 我信以為真, 真的發力走, 向前狂奔, 但走了一大段, 竟然一個人又追不上, 之前慢走還可以勉強應付, 當快走了一段, 雙腳的肌肉異常繃緊, 特別是大腿, 有點提不起的感覺.

之後的整條可級路都是行, 而在差不多走出西灣時, 四頭肌終於抽起來,  痛楚難堪.  行往西灣亭cp, 大叫要寶礦力, 他們竟然要搵?  慢行了一段, 喝完整支能量飲品, 便嘗試跑, 但在四頭肌抽搐下, 令你無法提腿, 就算能跑, 都只能碎步, 而步幅只有一個腳掌, 跑下行下推了幾k, 有位認識的師兄輕鬆地經過, 我說抽筋跑不動, 他說跑到這裡, 大家都是咁上下辛苦, 我受感動, 唔理一切, 發力狂奔回終點!

北潭涌(起點) ->  蚺蛇坳,1:01, 9.35K
蚺蛇坳 -> 長咀,1:32, 13.5K
長咀 -> 鹹田灣,2:10, 18.3K
鹹田灣 -> 大浪西灣,2:34 ,20.3K
大浪西灣 -> 西灣亭,2:47 , 23K
西灣亭 -> 北潭涌 (終點) ,3:20 ,29K

名次: 75

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2010-12-12 21:01 發表
樂善盃2010
在跑步生涯之中, 我經常都有幻想; 而上週比賽獲獎後, 我就覺得今天有機會得獎, 于是, 起步時便以頭10名為目標, 可是, 這個夢只發了17分鐘就完了, 當跑出郊遊徑到達大馬路上斜,  在我最強的斜路都無力再去 ...

在如此狀態之下仍可以3:20時間完成,其實已經相當唔錯,時間並不是唯一令人尊重的東西,當中那份堅毅才是值得令人敬佩的..

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

朝陽兄~~雖然成績吾理想,但覺得你相當有鬥志。印象中你很少長課操山,下次再跑過。

P.s.下年我留意下樂善,有机會試下路先!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

Matthew, 其實今年無操過山, 所以肌肉唔慣走山路, 抽筋是意料中事!
Oscar, 最痛苦的地方係那種任人魚肉的感覺!
多謝平哥讚許, 講到堅毅精神, 有你一半都不得了啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

朝陽兄無操過山都 320 PB 17 mins, 魚肉左幾千人, 山賽又唔係你強項,獨孤求爆, 爆得舒唔舒服?

升級   0%

該用戶從未簽到

都話你得架啦!恭喜晒!