香港長跑網  - 長跑長友

樓主: sunrise

朝陽撒網

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 sunrise 於 2010-12-12 21:01 發表
    樂善盃2010
    在跑步生涯之中, 我經常都有幻想; 而上週比賽獲獎後, 我就覺得今天有機會得獎, 于是, 起步時便以頭10名為目標, 可是, 這個夢只發了17分鐘就完了, 當跑出郊遊徑到達大馬路上斜,  在我最強的斜路都無力再去 ...

恭喜你,可以攞到種子手帶,下年再報仇嘛!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2010-12-14 16:27 發表

恭喜你,可以攞到種子手帶,下年再報仇嘛!

多謝runrun前來影相及打氣!
    下年睇下有無態先, 如果無信心快過今年就唔會玩了!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

沙田半馬---皇者之戰

由於今年開操比較遲, 所以練習的進度是有點急, 12月頭三星個星期都安排了比賽, 本來打算寓賽于操, 先透過一場7k的短途賽燃起比賽的鬥心, 再用30k的山賽去鍛鍊耐力, 將近兩個月的訓練成果用于今天的半馬比賽!

未夠7點已經來到沙田體院, 可能太早的關係, 運動場上人丁單薄, 工作人員也是剛來到, 為比賽作出準備; 難得可以這麼寧靜, 獨個兒坐在草地旁更衣帶布, 拉筋慢跑, 罕有地可以做足熱身動作!

上線時排在一架三輛戰車後,  不過不知道他的起步速度, 怕會發生危險, 最後還是閃到一眾跑得比我快的高手後比較妥當.  起步後不敢搶得太前, 只保持均速, 徐徐跟着人群湧去.  兩k後才看錶, 不用8分鐘似乎比預期快了一點, 不過既然大家都沒有收步, 我還是繼續一貫的跑法, 但到3K時, 發覺速度原本已慢了很多, 但跑起來已有點不順暢的感覺, 再跑了一會, 開始發覺越來越多人超越我, 而且當中有幾個還是認識的, 究竟是他們快了, 還是我慢了?  其實答案心中有數, 不過又有誰可以接受一場半馬比賽, 不跑到5K就已要認輸呢?

後來華倫後來上前鼓勵, 說抖一抖再去, 不過我接收到的訊息就是要發力走.  當下咬緊牙關, 用力向前衝, 轉眼間就追回幾個熟悉的跑友; 可惜這股勁只是維持了2K, 又開始要墮後了.  雖然跑上馬鞍山藍色的緩跑徑上,  感覺很舒服, 不過仍無法加速, 夢遊的時刻又開始了.  對面線帶頭的跑手陸續出現, 這刻好像變成了觀眾, 而不是參賽者.  

不久目擊了一次跑友的糾紛. 可能跑的時候發生碰撞, 一位跑手爆粗, 而另一位被問候者心有不甘, 停了下來跟他對駡, 在路中心互相糾纏, 但不見到結果, 我已經跑離是非之地了!

10K後小腿有一種很繃緊的感覺, 速度不期然又要再慢下來.  或者是連場大戰後, 體力及肌肉未恢復, 不過跑了一半就好似全馬35K後的狀態, 實在令人難以接受, 餘下來的賽事當然陷於苦戰, 而這種苦不單來至身體上的痛, 被一個二個對手超越的無奈, 在腦中拆騰, 雖然身經百戰, 原來還是放不開!

跑完回到球場休息期間, 腹部突然有一舊肌肉烈痛, 揭開衣服, 看到那舊肉突了出來, 十分恐怖,  像有隻異形要破肚而出一樣,  持續的痛令人擔心, 一直自以為身體健康, 可能有某種致命的疾病都說不定,    雖然以後都不能跑的念頭一閃即逝, 不過要愛惜身體的信念就一步加強了!

時間: 1'34'55

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   61.85%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2010-12-20 10:54 發表
    沙田半馬---皇者之戰

由於今年開操比較遲, 所以練習的進度是有點急, 12月頭三星個星期都安排了比賽, 本來打算寓賽于操, 先透過一場7k的短途賽燃起比賽的鬥心, 再用30k的山賽去鍛鍊耐力, 將近兩個月的訓練成果用于 ...
    oh my god, 我未聽過有這種傷患的懲狀, 朝陽ching, 早日康復....

升級   100%

鬱悶

朝陽兄,就算依家冇事,都要揾醫生check 吓 好D喎!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

oscar, runrun, diskson,
    其實都唔係乜野危疾, 只不過6舊腹肌架其中一舊抽筋. 果日抽完一次後, 抖左一陣又再抽一次, 之後就無再抽了, 而抽筋的位置, 現在還有點痛!

可能腹部抽筋比較"騎呢", 引至大家擔心, 醫生就唔會睇住, 除非成日都抽啦! 不過, 短期內相信唔可以再向人展示d腹肌啦

升級   0%

該用戶從未簽到

朝陽兄 ~~ Take it easy!

朝: 醫生 ~~ 我6舊腹肌, 其中一舊抽筋!現在還有點痛!

醫: 老老實實 ~~ 我得一舊腹肌, 突左20年都無事啦!現在每年增加20 cm tim.

升級   100%

鬱悶

原帖由 sunrise 於 2010-12-20 19:22 發表 oscar, runrun, diskson,其實都唔係乜野危疾, 只不過6舊腹肌架其中一舊抽筋. 果日抽完一次後, 抖左一陣又再抽一次, 之後就無再抽了, 而抽筋的位置, 現在還有點痛!可能腹部抽筋比較"騎呢", 引至大家擔心, 醫生就 ...

冇事就好啦 !
    我從來都冇6舊腹肌, 對呢啲腹肌問題真係一竅不通。
    Take care !

升級   93.67%

該用戶從未簽到

上次第一次走30k長課, 城門引水下花山, 跑完附近發現女屍, 好唔老泥; 今早再走同一路線, 同一距離,  仲邪, 直昇機跌落水塘, 下次跑之前真係要拜下神先得

分段如下:
    城門引水道(0-5.9k)
    4'47,4'53,4'51,5'02,5'03
    4'43,
    (荃錦馬路段)
    1'35+1'31(走錯路><)
    下花山
    4'39,4'37,4'40,4'44,4'38,4'44,4'49,4'41,2'25(8.5k)
    2'22,4'43,4'51,4'47,4'51,4'44,4'44,10'31(8.5k)
    (荃錦馬路段)
    2'51
    4'38,4'54,5'07,4'59,5'04,4'56(5.9k-0)
    共2:26:41, 慢過上次成兩分鐘, 單拖跑真係差d!

升級   0%

該用戶從未簽到

下次跑請別忘記帶相機, 會出現 U.F.O.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2010-12-27 21:17 發表
    上次第一次走30k長課, 城門引水下花山, 跑完附近發現女屍, 好唔老泥; 今早再走同一路線, 同一距離,  仲邪, 直昇機跌落水塘, 下次跑之前真係要拜下神先得

分段如下:
    城門引水道(0-5.9k)
    4'47,4'53,4'51,5'0 ...

下次跑長課之前,不如先通知有關當局,有心理準備好過啦!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

Matthew,13奶:
    渣馬前個個禮拜都有比賽, 所以都唔會有機會再跑呢條路線了, 你地下次可以安心去跑啦

升級   93.67%

該用戶從未簽到

呢兩日勁流鼻水, 今日下午終於忍唔住, 拍左兩粒傷風素, 當堂藥到病除, 不過副作用就係手軟腳軟.  藥後跑步雖然危險, 但既然定左要跑, 就要頂下去!

2k x 5, 休兩分鐘
    7'48, 7'48, 7'52, 7'54, 8'14
    最後一隻爆左!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

長洲元旦10k越野賽

通常一些又遠, 又無晶片, 又唔專業的比賽, 除非有特別的理由, 否則我是不會去參加的, 今日入長洲比賽, 主要的原因並不是希望有獎拿, 而是因為在新的一年, 同好友相聚, 比賽其實只是一個橋樑吧!

雖然懷著輕鬆的心情而來, 但爭勝的心, 還是很強烈; 起步時要動點真力, 才可以跟到第二集團尾,  在第一段平路, 感覺可能走出10k比賽最快的頭2k, 而在我前面, 大概有10個對手, 要攞獎的話, 就要全程都保持這個速度, 所以未上斜路, 都已經知道今日要空手而回了!

第一段斜路比想像中辛苦, 上的時候越走越慢, 已經被兩三個人超越; 而落斜坡垂死掙扎, 用力衝, 希望收復部分失地, 雖然落斜追回一兩個, 但一回到平路, 已經有力盡的感覺, 同一條平路, 如果剛才是3'50/k, 現在則是4'10, 勁慢之下, 轉眼又被多人超越.   之後, 轉入山路小徑, 亦只能維持較慢的速度, 跑起來比長課還要慢, 不禁令人氣餒, 或者我太高估自己了, 畢竟我都是一個平庸的跑手!

最後3k, 終於見到k牌, 不過都是無法加速, 反正前面的人追不上, 而後面的人又追不上來, 而這個局面維持到終點都沒有改變!

時間:46'34  組別: 17

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Nice to meet U & other leisure runners today.

U'd a good run already^.^

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2011-1-1 21:59 發表
    長洲元旦10k越野賽

通常一些又遠, 又無晶片, 又唔專業的比賽, 除非有特別的理由, 否則我是不會去參加的, 今日入長洲比賽, 主要的原因並不是希望有獎拿, 而是因為在新的一年, 同好友相聚, 比賽其實只是一個橋樑吧! ...

朝陽兄,
    加油呀,祝你來年再創高峰~

升級   0%

該用戶從未簽到

祝朝兄新年工作順利,身體健康,pb 再pb!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

大圍, 多謝支持, 希望今年大家都可以向目標進發!
    matthew 兄, 今年真係要向你學習, 那股勇往直前的衝勁!

升級   0%

該用戶從未簽到

原來你去左長州跑!聽講個度猛將如雲!要攞獎一d都唔易呀!下次再努力呀!
    我跑感差,最怕見唔到里數牌!唔知自己跑緊mub