香港長跑網  - 長跑長友

樓主: sunrise

朝陽撒網

升級   93.67%

該用戶從未簽到

今晚得13,4度, 走1k x 10, 雖然很涷, 但可滿足!
7分鐘一組, 連jog 200m到起點
3'47,3'48,3'43,3'43,3'44,
3'44,3'43,3'41,3'41,3'35

升級   93.67%

該用戶從未簽到

今晚同樣得13,4度, 中速跑15k, 1'06'35, 尚可!
33個8線
1'49,1'51,1'54,1'56,1'57,2'00,2'01,2'01,2'00,2'00,2'02(21'35)
2'00,2'00,2'00,2'01,2'00,2'02,2'02,2'00,2'00,2'01,2'03(43'51)(飲水0'10)
2'00,2'04,2'00,2'06,2'06,2'02,2'07,2'03,2'06,2'02,1'53 (1'06'35)

升級   0%

該用戶從未簽到

朝兄開始上鍊!

第八線即幾長呢?

升級   93.67%

該用戶從未簽到

456米. 22個圈就足10k了.

我呢條鍊好難上, 上兩下就反彈返兩下, 比賽時就好快鍊盡人停了!

升級   0%

該用戶從未簽到

449m,跑11個就係4939m,不過我地當係5k架啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

第一線內線圈係400,之後每1線道加7米!

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝兩位解答我心埋藏三十年疑惑。

仲有其他,例如大人問“你仲愛吾愛我?有幾愛?如果冇结婚你會吾會織第二個”之類。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-1-7 09:52 發表
多謝兩位解答我心埋藏三十年疑惑。

仲有其他,例如大人問“你仲愛吾愛我?有幾愛?如果冇结婚你會吾會織第二個”之類。

代答1︰
大人,愛唔係單單講既,仲要係做既!come on Just do it!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

係兩個一問一答, 已經等如我個blog一星期架留言啦, haha!
其實運動場門口, 應該有寫明一線幾長, 八線又幾長架! 有人話, 就算標準場, 每個都會有少少出入.

matthew, 不如將你架問題改為, 長跑問“你仲愛吾愛我?有幾愛?如果冇跑步你會吾會揀第二種嗜好”;  只要你將答案同你大人講, 肯定佢會開心死呀

升級   93.67%

該用戶從未簽到

美津濃半馬

可能自己太貪玩了, 2011年開始, 到渣打全馬, 差不多每個星期都有比賽, 在沒有特定目標要達成的情況下, 為了不影響全馬的恆常練習, 比賽前不會減訓練量,  而比賽時亦不能太辛苦, 以免影響下星期的訓練; 故今天的半馬比賽, 就在這些條件下出賽, 而跑出來的時間跟去年相若, 不過感受卻大有不同!

去到大尾督, 已經7點20分了,  拿了號碼布, 換完衫, 離開跑不足半小時, 唯有省略常規的熱身運動, 隨便拉拉筋就上線. 舊年半小時前上線, 排在第一二行, 今年早15分鐘上線, 已被擠在二三十行外, 唯有厚面皮地向前鑽, 最後停在7-8行的位置.

同孝哥寒暄了一會, 才發覺Daniel 兄站在身旁, 胸有成竹, 只穿一件背心,  一副搏殺格, 同身穿三件衫的朝陽比較, 有無態的分別十分明顯!  站了十分鐘,  k神原來亦在身旁, 立刻握着他的手, 希望他可以過點功力給我, 讓我爆得沒有那麼快!

起步時隨大隊向前衝, 發覺我的速度是比前面的人快, 起初還在要左鑽右鑽, 不過很快便記起自己定下"唔搏命"的規則,  收步默默地跟着別人路就算, 相反, 搏命的daniel兄則走大外檔, 避開人群, 高速上斜, 直追前列份子.

之後保持均速, 每次上斜都要提醒自己唔好可快, 落斜就可以放鬆地乘勢而落, 可能均速走的關係, 前後的跑手變化不大, 要去到烏蛟騰平路段, 才開始有較多人超前我, 包括mark及包包,  又一次自我克制, 沒有跟他們的pacing走; 出烏蛟騰細米在我前面出現, 忍不住吊着他走, 可惜就算出力走, 還是給他越拋越遠!

回大尾督還未覺太辛苦, 不過一上到壩, 一種不安的感覺就出現了, 因為每次上壩都是痛苦的開始, 今次唔打算受苦, 故雖然還有力, 還是保持均速, 約4分廿幾的練習速度走, 不過到落碼頭的時候, 還是有疲倦的感覺, 速度又再降慢些, 直到再上壩時, 再重回剛才4分廿幾的速度. 本來打算以此速度跑回終點, 就算一個又一個跑手越過我, 都無動于中, 但在壩的中段發現久違了的stanley突然出現在身邊, 既然有陪, 辛苦點都無所謂, 于是主動同佢講一齊跑返去, 佢卻面有難言之色...

陪走了一會, 不斷有女fans同佢打招呼, 有點不是味兒, 我還是墮後一點, 保持十米左右的距離, 兩個男人擕手過終點, 始終不是一件浪漫的事!  但離終點百多米時, 我看到大會的時鐘正在顯示1:29:2x(全程一直都沒有看錶睇總時間),  自然反應就是向前衝, 可惜最後十米已經聽見倒數到最後3秒, 差幾秒攞唔到銀章有點可惜, 不過就僅僅pb, 總算有點安慰!

大會時間: 1:30:05

升級   0%

該用戶從未簽到

沙田平路1:34:55, 美津濃跑上落斜都 PB, 朝兄跑斜好犀利 ~~

升級   0%

該用戶從未簽到

先恭起朝陽兄PB!
尋日開心有幸一齊起步吹水!
純感覺去跑!你都藝高人膽大!

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜朝陽兄PB~
711MF 該用戶已被刪除

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-1-10 11:32 發表
沙田平路1:34:55, 美津濃跑上落斜都 PB, 朝兄跑斜好犀利 ~~

只係快上年10秒, 練左成年都係得個吉><

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-1-10 11:46 發表
先恭起朝陽兄PB!
尋日開心有幸一齊起步吹水!
純感覺去跑!你都藝高人膽大!

憑感覺跑其實即係亂跑!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2011-1-10 12:47 發表
恭喜朝陽兄PB~

多謝大圍兄, 若非你有傷在身, 你都一定可以pb呀!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2011-1-10 14:00 發表
恭喜朝陽兄PB...
我尋日差不多同你拍跑足全程...我著灰色長T..

7兄, 留意唔到你tim, 無同你打招呼, 唔好見怪!
711MF 該用戶已被刪除

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2011-1-10 14:32 發表

傻啦..當時大家都同時間搏鬥緊...

係喎, 臨尾我比你睇住呢黎食呀