香港長跑網  - 長跑長友

樓主: sunrise
打印 上一主題 下一主題

朝陽撒網

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 sunrise 於 2011-1-17 15:23 發表

除左兩隧三橋外, 最特別的地方係"長", 有人估計真實距離成有13k幾!
    而警察除了截人外, 還辱罵跑手, 警告會拉人兼封艇, 跑比賽淪落到呢個地部, 仲有人好意思講大部份香港市民都支持體育活動

呢單野似乎係繼"單車友"事件後,另一單大單野
    政府仲話講咩普及運動,但單睇呢兩單野既處理手法,就已經同呢個目標背道而馳

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 LL3578 於 2011-1-18 16:07 發表

呢單野似乎係繼"單車友"事件後,另一單大單野
    政府仲話講咩普及運動,但單睇呢兩單野既處理手法,就已經同呢個目標背道而馳 " />" />" />" />

又未必關政府事, 依家政府都係牆頭草, 車惡d咪比車行先囉, 市民都唔願意為體育浪費自己寶貴架時間!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

噚晚輕鬆走左10k上落斜, 跑完無汗!
    今晚走2.4k x 4, rest300s, 走10k pacing, 即target 1'36/lap
    1'32,1'34,1'36,1'37,1'36,1'34 (9'32)
    1'34,1'36,1'38,1'39,1'37,1'38 (9'45)
    1'35,1'37,1'36,1'37,1'37,1'34 (9'41)
    1'34,1'37,1'37,1'38,1'39,1'36 (9'46)

可能回暖(相對地), 走完一組已經流曬大汗, 一個人走, 加上無力, keep唔到pacing!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2011-1-13 10:24 發表

腳痛都當係輕微傷患, 不可掉以輕心!
    大家努力, 希望渣打可以拍住走315!

朝陽兄咁fit, 我睇好難跟到你啦~

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2011-1-18 23:22 發表

朝陽兄咁fit, 我睇好難跟到你啦~

咁又係, 我pacing咁亂, 又好難拍住你跑, 不過, 我估渣馬你又好似樂善一樣, 臨尾執左我呀

升級   93.67%

該用戶從未簽到

跑馬地10個大圈, 1'01, 可能太耐無跑, 走得很亂, 不過就唔係太辛苦!
    6'12,6'07,6'22,6'20,6'17
    6'04,6'03,6'14,5'35,5'51

升級   93.67%

該用戶從未簽到

西貢長跑15.5k
    對上一次玩這個比賽, 已經是三年前了, 當年對比賽還是充滿期待, 對成績還是很在意, 不過今天心境不同, 爭勝之心並不強烈, 只求痛痛快快跑一場吧了!

起步如常彈出, 幾百米後覺得太快, 比很多跑10k同級數的選手還要快, 于是放鬆跑, 不一會, 又被多人超越, 有點擔心之下又稍為加速, 追回不少之前超越我的人, 畢竟我還未去到可以自己跑自己速度, 不受別人影響的境界.

其實比賽前已發覺同組有一個實在相若的對手, 他上星期的13k比賽就快我一秒完成, 所以只要快過他完成, 就算有進步了.   1k後他已經在我前面2,30米,  之後2,3k, 我們的距離仍沒有拉近, 去到西壩頭,  我進一步加速, 擺脫了幾個對手, 望着他的背影走, 可惜我快他更快,  2,30米的距離, 一直都沒有縮緊, 心在盤算, 似乎他的實在在上星期的比賽沒有充分表現出來, 以他現在的速度, 我是沒法跟他看齊的, 快過他過終點的目標, 應該無機達到了!

上完光明頂, 感覺還可以, 落斜路堅守原則, 快但不可以衝, 去到5k折返位看錶, 20分左右, 雖然已經已經看不到他的背影, 但單看時間還是很滿意!  之後2k幾的路, 大部分都是下斜坡, 而不擅長落斜, 又不搏命衝, 相信會比前面的對手越拉越遠, 後面的對手越追越近, 不過在整段落東壩的路上, 竟然沒有被人超越, 在看不到前面的對手下, 一個人靜靜地走了2k幾!

接近東壩時, 已看到第一位折返者, 再過了一會, 第二位出現了, 而第三位亦緊貼其後,  而第4位就是他, 而我跟他, 相差約100米左右.  當我經過折返點, 已經看到第6位出現, 離我2,30米, 而這個跟着我的人, 就是阿蔣, 一個高我兩班的高手, 雖然賽前他已表明只當練習, 不過他要追上我, 亦是一件輕而易舉的事, 在他之後, 陸續有幾名跑手, 而在後面百米之內, 起碼有6,7名對手 , 要保持頭10名, 亦不可掉以輕心.

追定不追...是決擇的時候!  想了一會, 還是安于現狀, 以練習的速度跑上斜, 以免過份疲倦.  回程上斜時, 迎面不斷有車經過, 雖然車速不快, 但都要左右閃避, 跑多了不少冤枉路,  而當中有一個位, 離遠看到車駛至時, 我靠右倚山坡而走, 但前面正好有一行較慢的跑手衝下山, 以為他們會減速, 靠埋山邊讓我先過, 但怎料他們完全沒有閃避的意識, 我跟他們一個又 一個撞個正着, 雖沒有受傷, 但已浪費了不少時間了.

不久, 又有兩架車一上一落並列, 霸住了整條馬路, 無路可走下, 被迫跳進草叢, 滑滑的大腳就這樣添了幾條血痕!

重回光明頂,  他看來乏力, 于是落斜時大把勁越過他, 並進一步加速, 等他無機會貼近; 當走到西壩上, 陽光普照, 有點熱的感覺, 人亦開始疲倦, 而壩上除了有不少游人外, 更有一隊童子軍一類的小朋友在操練, 他們排成10行左右, 估了半條壩, 我原本以為可以在他們左邊經過, 可是走近時發覺他們太貼邊, 沒有留出一條路, 我大叫"唔該借借", 但他們在沒有長官命令下全無反應, 又一次比迫跳出山坡走, 好彩在崎嶇不平的沙石路沒有拗柴! 最後無驚無險, 均速完成賽事, 不過回程就比去程慢了近4分鐘了!

時間: 1:05:38 名次:4

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 斯卡 於 2011-1-26 13:22 發表
    其實即係跑邊到........
    恭喜第四名.....勁到無朋友....我平路都跑唔到呢個時間.......

萬宜水庫六角亭至東壩來回!

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜朝兄愈跑愈好成績,那路线咁多上落斜15k幾可以1:05,好鬼勁!

升級   0%

該用戶從未簽到

蔣居士都追唔到你!勁呀!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-1-26 14:34 發表
    蔣居士都追唔到你!勁呀!

蔣屋士黎hea跑啫, 不過佢最後都跑到抽筋

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-1-26 13:44 發表
    恭喜朝兄愈跑愈好成績,那路线咁多上落斜15k幾可以1:05,好鬼勁!

我都覺得呢次跑得幾好, 跑完仲以為無乜野, 點知噚晚快跑時, 小腿異常酸軟, 不能發力, 30隻400快100慢, 只跑了20隻就要上岸!

升級   0%

該用戶從未簽到

朝兄有關跑馬地一問, 星期五試下晨早去馬場跑 Interval 2k x 5, 是否外圈1,400米大石路比較好?

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2011-1-17 15:23 發表

除左兩隧三橋外, 最特別的地方係"長", 有人估計真實距離成有13k幾!
    而警察除了截人外, 還辱罵跑手, 警告會拉人兼封艇, 跑比賽淪落到呢個地部, 仲有人好意思講大部份香港市民都支持體育活動

他們大會沒有用gps 度下有幾多K 咖咪。。

原來我在上星期天糖料搞的白石跑,碰到不小在單車徑踩單車(都幾危險,他們高速對頭衝)是太小事了。。。

太過分了。

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-1-26 16:26 發表
    朝兄有關跑馬地一問, 星期五試下晨早去馬場跑 Interval 2k x 5, 是否外圈1,400米大石路比較好?

外圈比較好跑, 不過有輕微上落斜, 會較平路難走.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 斯卡 於 2011-1-26 23:51 發表
    HEA跑又真係幾易抽根架,我近黎都唔可以hea跑,一hea跑個舊患就好酸.......ccm全馬個日由東霸返轉頭個轉,直頭喪跑.....

我都覺得係, 因為hea跑唔會用真力, 步幅會較細, 又唔會點提腿, 故上斜時小腿反而會更受力, 更易抽筋!
    師兄果段大長甘都可以喪跑, 果然唔簡單!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2011-1-27 10:10 發表

我都覺得係, 因為hea跑唔會用真力, 步幅會較細, 又唔會點提腿, 故上斜時小腿反而會更受力, 更易抽筋!
    師兄果段大長甘都可以喪跑, 果然唔簡單!

Oh...慢跑小腿真的受力d. 現在我懂了.