香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

買3鐵車~ 有沒好介紹?

升級   83.68%

該用戶從未簽到

我係沙田瀝源見過~
有沒其他地方推介?
budget大約要幾多?

謝謝
+1 0
上一篇︰Power Balance下一篇︰祝慢子 Wilson ching, 12月14日生日快樂

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

如果連budget都不清楚的話, 就真係要自己做耐d research 先再問人啦. 因為人人定位都吾同, 大家真係好難比意見你.
但而家買2010既單車係超抵時間

升級   98.8%

該用戶從未簽到

車嘅價錢基本上係同性能成正比, 價錢愈貴, 架車當然愈輕同愈快啦

沙田瀝源村商場3/f有間專賣3鐡車嘅shop, 得閒可以過去睇睇   

升級   82.33%

該用戶從未簽到

我近期都諗住買車玩鐵人,預算一萬左右,但就唔知買鐵人車定公路車好....

公路車感覺多用途d,平時同fd 出去休閒踩車都ok;但我遲d又諗住會去玩下 Ironman 既 70.3 比賽,聽講咁長程既話,鐵人車會好好多,真係心大心細中...

升級   95.6%

該用戶從未簽到

個人意見入門都係公路車好, TT 車一架都唔平, 如果閣下有錢無所謂咁就無問題啦
如果一萬左右, 買架7-8000 既RB 再加埋其他裝備已一萬了

升級   82.33%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-12-14 15:31 發表
個人意見入門都係公路車好, TT 車一架都唔平, 如果閣下有錢無所謂咁就無問題啦
如果一萬左右, 買架7-8000 既RB 再加埋其他裝備已一萬了

我對單車既牌子同型號認識好少,咁想問下呢個價位有冇好介紹呢??

(特別要求係想架車係紅黑色為主)

升級   83.68%

該用戶從未簽到

其實road / TT bike分別係邊呢?
平時三鐵都係踏40km, 咁新手又需唔需要用tt呢?

上面講tt比起road bike貴, 咁樣以同樣價錢, road bike係咪比較好?

升級   83.68%

該用戶從未簽到

個人覺得呢部好靚~
http://www.scott-sports.com/gb_en/product/10054/55746/218124

聽人講沙田瀝源<3鐵>有得訂呢隻牌子!

升級   83.68%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-12-14 15:31 發表

Giant / Merida   --> OK?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 kofelix 於 2010-12-14 12:55 發表
我近期都諗住買車玩鐵人,預算一萬左右,但就唔知買鐵人車定公路車好....

公路車感覺多用途d,平時同fd 出去休閒踩車都ok;但我遲d又諗住會去玩下 Ironman 既 70.3 比賽,聽講咁長程既話,鐵人車會好好多,真係心大心細中 ...

如果要鐵人車, 預算可能要昇到二萬左右
新手都係先踩RB好, 到時ready玩長程先再trade都未遲

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 wcyjj2000 於 2010-12-14 21:07 發表

Giant / Merida   --> OK?

Giant及Merida都係台灣大牌子, 性價比高
如果一萬左右可考慮904 Scultura, 已經用上比賽入門級既105件, carbon車架

升級   21.55%

該用戶從未簽到

最基本踩tt 要求係(講笑...但又真係)...識得單手踩單車  最好可以離手短暫時間
因為無論轉波或tt position 或飲水都要一定平衡力, 如果未有能力, 一定要踩熟rb 先.

升級   83.68%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-12-14 22:18 發表

如果要鐵人車, 預算可能要昇到二萬左右
新手都係先踩RB好, 到時ready玩長程先再trade都未遲

原來貴咁多...

升級   83.68%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-12-14 22:23 發表

Giant及Merida都係台灣大牌子, 性價比高
如果一萬左右可考慮904 Scultura, 已經用上比賽入門級既105件, carbon車架

師兄你所講既... 904 scrltura, 係咪已經有105件及carbon車架 ?
tcr同呢部比較又點? ?

升級   83.68%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-12-15 09:07 發表
最基本踩tt 要求係(講笑...但又真係)...識得單手踩單車  最好可以離手短暫時間
因為無論轉波或tt position 或飲水都要一定平衡力, 如果未有能力, 一定要踩熟rb 先.

你指tt position... 係咪指車頭2支槍 ?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 wcyjj2000 於 2010-12-15 13:21 發表

師兄你所講既... 904 scrltura, 係咪已經有105件及carbon車架 ?
tcr同呢部比較又點? ?

無錯, 一萬頭, 成車已有一定戰鬥力
tcr就係鋁架, 如果要carbon架(TRC advance)就要近兩萬

升級   83.68%

該用戶從未簽到

Scott/Cervelo
呢2個牌子都好鍾意
邊個好?

升級   25.8%

該用戶從未簽到

原帖由 wcyjj2000 於 2010-12-15 23:41 發表 Scott/Cervelo呢2個牌子都好鍾意邊個好?
Cervelo好貴

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 17# 的帖子

兩個都好, 睇你size 合吾合身.
試吓send 自己既body measurement 去主site 問吓, 之後再去鋪頭試吓.
個人覺得頂級cervelo架 cp吾高, 頂級scott 架比較吸引力大
其實cannondale supersix/hi-mod cp值都好高.
歐洲牌子就比較貴, 同車一樣, 亞洲比較平, 歐洲比較貴
當然大部份都係兩岸代工.

升級   31.58%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-12-16 10:13 發表
兩個都好, 睇你size 合吾合身.
試吓send 自己既body measurement 去主site 問吓, 之後再去鋪頭試吓.
個人覺得頂級cervelo架 cp吾高, 頂級scott 架比較吸引力大
其實cannondale supersix/hi-mod ...

師兄,咩係cp?
同一車架,配唔同件,D成車都唔同價錢。其實貴件同平件,除左重量,有咩分別? 貴件係咪順好多?