香港長跑網  - 長跑長友

其實減到幾多先夠呢?

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

小弟最高峰係年幾前 over 240磅
    咁由上年八月練跑到今年八月
    體重由 220磅減到 170磅左右
    但係到家陣都仲係 170磅左右
    幾個月都冇乜上落
    係咪已經到左極限呢?
    自問係肌肉型
    可能係肌肉太重累事
    所以跑得唔快又減得唔多
    唯有放棄減肥而望 keep 住就算
    我咁做岩唔岩呢???  

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-12-16 11:24 發表 小弟最高峰係年幾前 over 240磅咁由上年八月練跑到今年八月體重由 220磅減到 170磅左右但係到家陣都仲係 170磅左右幾個月都冇乜上落係咪已經到左極限呢?自問係肌肉型可能係肌肉太重累事所以跑得唔快 ...

唔知呢? 因為人地做fatburn, 個心跳話要係所謂最高心跳60~70%左右, 即大約110~130下, 當然呢D同年紀有關, 如果有去開gym跑機, 會見到個chart. 所以ching跑既速度, 一定唔止呢個心跳range, 最少都150-160啦, 達唔達到減肥效果真係唔知啦..

不過我開始跑步後, 都無點減過....

升級   46.33%

該用戶從未簽到

ching,純睇重量未必準確,如果你肌肉型,咁重D唔奇。

另外,以師兄們的跑速,真係過左最有效消脂的輕度運動範圍。

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 tommyleung 於 2010-12-16 14:55 發表

唔知呢? 因為人地做fatburn, 個心跳話要係所謂最高心跳60~70%左右, 即大約110~130下, 當然呢D同年紀有關, 如果有去開gym跑機, 會見到個chart. 所以ching跑既速度, 一定唔止呢個心跳range, 最少都150-160啦, 達唔達 ...

原帖由 Oscarynk 於 2010-12-16 15:13 發表
    ching,純睇重量未必準確,如果你肌肉型,咁重D唔奇。

另外,以師兄們的跑速,真係過左最有效消脂的輕度運動範圍。

真係跑得太快呀??

唯有減跑D啦
    用 tempo run 既速度
    即全力既 70-80% ok 嘛??

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-12-16 21:51 發表 下真係跑得太快呀??唉唯有減跑D啦用 tempo run 既速度即全力既 70-80% ok 嘛??
    如果有心跳錶就最好啦, 無就....約7~7.5km/hr左右啦, 即hea跑慢jog, 不過呢d都係人人唔同...最好如果有做GYM, 去gym跑機到set speed, 跑5至10分鐘, 睇下個心跳係唔係 (220-年齡) * (60 ~70%)以內囉

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 tommyleung 於 2010-12-17 09:18 發表
    如果有心跳錶就最好啦, 無就....約7~7.5km/hr左右啦, 即hea跑慢jog, 不過呢d都係人人唔同...最好如果有做GYM, 去gym跑機到set speed, 跑5至10分鐘, 睇下個心跳係唔係 (220-年齡) * (60 ~70%)以內囉

8mins/k??
    太慢啦
    太 hea 跑好辛苦........

升級   77.89%

該用戶從未簽到

用HRM睇住心跳來跑非常有效!
    急用買咗隻Casio試吓~~~掂!
    check返 Nike+ d rate, 原來做出咗驚人的平衡速度!!!
    聽日有時間入隻Suunto T3D先~~~

升級   46.33%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-12-17 14:32 發表

8mins/k??
    太慢啦
    太 hea 跑好辛苦........

唔一定要咁慢,睇自己狀態,據知馬拉松冠軍跑手都大概高出這個心跳不太多,先至保持到長距離的跑動,也發覺他們一般都較瘦。我初初跑果時就真係覺得依個pace幾好﹝包括未適應筋腱的運動也要慢跑﹞,要這樣慢,眼見別人超你一圈又一圈,真係好難捱。但用同樣的心跳,目前已經是6 mins / km minus。所以最準都係用心跳表。據運動生理學的研究,要在很低運動量的帶氧運動,即係約70%左右時,才會主要燃燒脂肪,如果運動量增加,就會取用其他來源,包括肌肉等,想用多D脂肪,有研究發覺咖啡有幫助。

升級   20%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-12-16 11:24 發表
    幾個月都冇乜上落
    係咪已經到左極限呢?
    自問係肌肉型
    可能係肌肉太重累事
    所以跑得唔快 ...

你每週里數幾多?
    每日吸收幾多熱量?
    達到收支平衡 體重自然維持不變

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 kenken 於 2010-12-18 20:59 發表

你每週里數幾多?
    每日吸收幾多熱量?
    達到收支平衡 體重自然維持不變

可能因為 bb 出世後
    晚晚食住家飯
    相比之前夜晚求其食少少野
    又晚晚跑
    家陣都係跑少左................  

升級   77.89%

該用戶從未簽到

聖誕新年暴肥紅色警告~~~
    真係要跑多d
    做定呢兩個期ge offset先...
    琴日已開始收到d客比ge朱古力....貴ge朱古力唔食比自己唔住ga...

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 chunkeewong 於 2010-12-21 09:24 發表
    聖誕新年暴肥紅色警告~~~
    真係要跑多d
    做定呢兩個期ge offset先...
    琴日已開始收到d客比ge朱古力....貴ge朱古力唔食比自己唔住ga...

死啦
    新年係我一年一度狂食金莎朱古力既時間!!!!!!!!!!!  

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-12-21 14:58 發表 死啦新年係我一年一度狂食金莎朱古力既時間!!!!!!!!!!!  

呢樣野我無食好耐啦, 不過朱古力都有D有益既

升級   98.9%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-12-21 14:58 發表

死啦
    新年係我一年一度狂食金莎朱古力既時間!!!!!!!!!!!  " />" />

金莎,曲奇,年糕......好難忍喎

升級   77.89%

該用戶從未簽到

琴日有盒See's candy 朱古力响office...
    唔食真係對自己唔住...
    我KO咗大半盒...

升級   98.9%

該用戶從未簽到

原帖由 chunkeewong 於 2010-12-21 18:04 發表
    琴日有盒See's candy 朱古力响office...
    唔食真係對自己唔住...
    我KO咗大半盒...

貴嘢黎喎

升級   77.89%

該用戶從未簽到

原帖由 Gunners 於 2010-12-21 18:23 發表 貴嘢黎喎

所以破戒食咗~~~

升級   2.8%

鬱悶
  • 簽到天數: 9 天

哈! 原來真系咁多同小弟一樣嘅心理病態減肥人,又要食又要後悔...上天真系好唔公平,食少少就肥多多,跑多多就廋少少...

升級   83.68%

開心
  • 簽到天數: 1 天

幾個月都冇乜上落
    係咪已經到左極限呢?
    自問係肌肉型
    可能係肌肉太重累事
    所以跑得唔快 ...

師兄已經好勁啦, 印象中小弟同你差唔多時間開始跑, 由210減到最輕果時都係得173. 到而家跑少左反彈返去180.
    仲要因為一直都無節食, 依然一身肥膏

升級   20.25%

該用戶從未簽到

幾個月都冇乜上落
    係咪已經到左極限呢?
    自問係肌肉型
    可能係肌肉太重累事
    所以跑得唔快 ...

師兄~~~你減得好成功了

小弟都試過減到一定磅數後不斷想瘦落去,好似著了魔咁 (from 205lbs to 150lbs)

但咁樣好似令到個人好迷失咁

so,我建議你放鬆plus放肆跑~~~食正常分量好了