香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

你跑步為乜?參加跑步比賽為乜?

升級   100%

該用戶從未簽到

正適2009年尾至談上跑步!

如一張白紙嘅我對於任何比賽沒有期盼,只要完成賽事就好開心!

但最近,經過兩場跑步比賽,我得著一啲體會....

完成UNICEF Charity Run HM後,開心係覺得自己好享受整個跑步過程,成績是次要的!
及後完成沙田節皇者之戰HM後,成績比UNICEF Charity Run HM快左數分鐘,新嘅個人PB產生左,但跑步過程頗吃力唔算十分享受!

你若問我我當然會為獲得新嘅B開心,但開心唔及UNICEF個次.... 我亦問自己:「跑步為乜?參加跑步比賽為乜?」
Ching / CTse,有同感嗎?

+1 0
上一篇︰49歲人學人跑步減肥!!!下一篇︰唉,成日比個fd話我跑步姿勢唔好..

升級   20.33%

該用戶從未簽到

agree~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 阿火 於 2010-12-23 14:10 發表
正適2009年尾至談上跑步!

如一張白紙嘅我對於任何比賽沒有期盼,只要完成賽事就好開心!

但最近,經過兩場跑步比賽,我得著一啲體會....

完成UNICEF Charity Run HM後,開心係覺得自己好 ...

有位長跑網師姐曾經講過,跑步有不同層次的樂趣,因此視乎你追求什麼,視乎你享受什麼...

升級   32.55%

開心
  • 簽到天數: 1 天

健身跑 - 每次練習都會好開心好舒服, 唔需要快
    競賽跑 - 每次練習都會好Q辛苦, 過程未必享受; 比賽跑到死下死下, 唔PB都唔開心
    逍遙跑 - 鍾意就快跑, 唔鍾意就hea, 有力就同人死過, 無力就隱形 (我係呢隻)

升級   0%

開心

原帖由 大俠 於 2010-12-23 23:43 發表
    競賽跑 - 每次練習都會好Q辛苦, 過程未必享受; 比賽跑到死下死下, 唔PB都唔開心
    逍遙跑 - 鍾意就快跑, 唔鍾意就hea, 有力就同人死過, 無力就隱形 (我係呢隻)

咁我都傾向第三種。

升級   2.8%

鬱悶
  • 簽到天數: 9 天

四年前,醫生話我有脂肪肝,最好減下肥做下運動...直到年半前先"的"超心肝跑步!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大俠 於 2010-12-23 23:43 發表 健身跑 - 每次練習都會好開心好舒服, 唔需要快競賽跑 - 每次練習都會好Q辛苦, 過程未必享受; 比賽跑到死下死下, 唔PB都唔開心逍遙跑 - 鍾意就快跑, 唔鍾意就hea, 有力就同人死過, 無力就隱形 (我係呢隻)

咁我應該由健身跑 ----> 逍遙跑 ----> 競賽跑
    可能一剎那對跑步感到自我迷失!

升級   46.33%

該用戶從未簽到

原帖由 大俠 於 2010-12-23 23:43 發表

加多種:
    另有企圖跑 - 例如你女朋友跑步、你陪佢跑、醉翁之意不在酒,又例如你想個仔減肥、所以你陪佢跑如此類推啦,我地目前攪緊一種CaniFit的活動,中文譯做『與狗跑步同操Fit』都係另有企圖的,想提倡多D人帶狗一齊跑步,達到人狗共融﹝唔單單講狗主,係指社會上其他人﹞。

但係,我發覺好難純劃分在一個類別中,我跑步多為健身跑,但其中又有多少逍遙跑加上多少另有企圖跑。

升級   13.67%

該用戶從未簽到

我都係以下這一種
    逍遙跑 - 鍾意就快跑, 唔鍾意就hea, 有力就同人死過, 無力就隱形

你跑步為乜? 令自己健康 d, 同當係一種消閒活動

參加跑步比賽為乜? challenge 自己, 透過比賽令自己嘗試不同ge路線. 仲有跑比賽本身有一種吸引力, 跑完一個,你又會想去跑另一個, 一直都 keep 住係gum 玩比賽

升級   79.4%

該用戶從未簽到

跑步為健康, 強身健體! 參加比賽為的就是享受比賽過程, 証明自己有能力完成, 訓練自己既意志, 同埋得到一件汗衫為紀念.

升級   0%

該用戶從未簽到

對於我嚟講~
    參加比賽就好似JOIN個短線旅行團咁,
    俾D錢,
    事前有人幫你諗路線, 交通安排, 計時..
    跑的時侯有人準備水, 補給品~
    沿途有相熟/陌生的朋友仔為你打氣/影相留念,
    跑完有D紀念品作紀念...
    又可以同朋友仔食下嘢~回味下比賽片段...
    係一個假日節目...

當然,
    平時自己都可以跑到某d比賽路線,
    不過對於懶惰的我來說,
    比賽的確係有一種推動力,
    令我去一d平時未必會去的地方跑,
    仲要咁早起身去跑~
    有時見識倒D高手林立,
    又或者感受唔同主辨機構的處事方法,
    都係一個好有趣的經驗...

至於PB與否,
    因人而異,
    跑得自己開心已經足夠~

升級   64.74%

該用戶從未簽到

原帖由 longlx 於 2010-12-24 12:04 發表
    對於我嚟講~
    俾D錢,
    跑完有D紀念品作紀 ...

讚好~~~
    說出我心中所想

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 longlx 於 2010-12-24 12:04 發表 對於我嚟講~參加比賽就好似JOIN個短線旅行團咁, 俾D錢, 事前有人幫你諗路線, 交通安排, 計時..跑的時侯有人準備水, 補給品~沿途有相熟/陌生的朋友仔為你打氣/影相留念, 跑完有D紀念品作紀 ...

好好,讚!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 longlx 於 2010-12-24 12:04 發表

對於我嚟講~
    俾D錢,
    跑完有D紀念品作紀念...
    又可以同朋友仔食下嘢~回味下比賽片段...
    係一個假日節目...

當然,
    平時自己都可以跑到某d比賽路線,
    不過對於懶惰的我來說,
    比賽的確係有一種推動力,
    令我去一d平時未必會去的地方跑,
    仲要咁早起身去跑~
    有時見識倒D高手林立,
    又或者感受唔同主辨機構的處事方法,
    都係一個好有趣的經驗...

至於PB與否,
    因人而異,
    跑得自己開心已經足夠~

longlong,呢句我會加多兩個字:仲要倒搭咁早起身去跑~

p.s. 好少見妳寫咁多個字喎。

升級   13.68%

該用戶從未簽到

對於我嚟講~
    俾D錢,
    跑完有D紀念品作紀 ...

強呀~~~     呢位CHING 講的好有道理,我都係咁唸,但係我自己就冇咁叻, 表達唔到出來;

CHING 真係高

升級   55.2%

擦汗
  • 簽到天數: 544 天

我最希望有腹肌~~

升級   26.85%

擦汗

以前就"懶得去跑" 到而家 "鍾意就跑", 成為生活所需, 並不再係以前俾藉口自己唔跑, 而係搵路去跑 !!
    而家係Enjoy周圍搵路跑 ! 香港實在有太多路可以去探索, 好好玩!!

可能返operation, 要返shift, 每幾日就要倒塔咁早, 所以比賽既時間, 返而覺得晏佐起身

而家跑步為佐乜, 係想跑晒香港D路!! 不過有排先跑得晒, 所以長跑長有!!

升級   29.33%

該用戶從未簽到

跑步為佐乜,有參加賽事便可和志同道合者分享,成敗只是其次,有沒有察覺到運動多了身體好了些,15度仍不用穿厚衣。

升級   18.8%

該用戶從未簽到

心理變態,要折磨自己,跑得越辛苦,好似越過隱

升級   66.33%

該用戶從未簽到

原帖由 forget 於 2010-12-25 23:26 發表
    心理變態,要折磨自己,跑得越辛苦,好似越過隱

x2
    其實我跑步原因好簡單......因為鍾意跑就跑, 上左癮!
    跑完第日隻腳酸痛, 好滿足, 可能係因為享受痛苦