香港長跑網  - 長跑長友

偏平足training 咩鞋好? 鞋墊?

升級   20.33%

該用戶從未簽到

想買隻nike free run+, 5知好5好? http://nikerunning.nike.com/nikeos/p/nikeplus/en_HK/products/free_run but 我偏平足, 125lb要買隻黎練習...係5係要避震好D?5知點揀....另外, 偏training wear  Mizuno Alchemy 8好定 LSD 好定加鞋墊好?thanks a lot

升級   18.95%

該用戶從未簽到

如果你想用中掌/前掌落地係唔錯架...
想再溥D就係free 3.0,黎隻個鞋底重溥,方便中掌/前掌落地..
其實係唔係要避震好D係睇下你用咩落地

升級   20.33%

該用戶從未簽到

原帖由 yautinshing 於 2010-12-28 09:31 發表 如果你想用中掌/前掌落地係唔錯架...想再溥D就係free 3.0,黎隻個鞋底重溥,方便中掌/前掌落地..其實係唔係要避震好D係睇下你用咩落地
IC.....
THANKS

升級   51.05%

該用戶從未簽到

我自己就加左加鞋墊.. 咁乜鞋都揀得~ 哈哈 正!

升級   38.5%

該用戶從未簽到

原帖由 Lawrence 於 2011-1-10 09:51 發表 我自己就加左加鞋墊.. 咁乜鞋都揀得~ 哈哈 正!

Ching你鞋墊係邊買呀?幾錢左右?

升級   50%

該用戶從未簽到

你地有冇跑步受傷過?

香港足脊檢查中心本中心將於2011年1月29日(星期六) 下午3:00 - 5:00 於灣仔溫莎公爵社會服務大廈主辦長跑專題講座,邀得步風體育用品負責人及資深長跑好手 - 劉耀勳先生(Jonathan)作主講嘉賓。http://www.footspine.com/poster.html
查詢及報名熱線:2838 8656
講座費用全免,座位有限,先到先得。

升級   51.05%

該用戶從未簽到

原帖由 大舅 於 2011-1-10 11:44 發表

Ching你鞋墊係邊買呀?幾錢左右?

我本身打算去CUSTOM-MADE隻鞋墊架.. 不過過千蚊.. 一下子又有D甘, 又唔知幫助係咪咁大, 又唔知捱到咁耐(話哂長跑嘛).

有日經過NEW BALANCE, 佢都有D SUPPORT PAD FOR FLAT FOOT, 兩舊零三舊水咋喎... 咁咪試試囉.

又SO FAR OK喎, 冇左SHIN SPLINTS, 用力多左響前後掌. 咪用住先囉. 遲D 真係覺得好就整個CUSTOM-MADE.

不過記住係要時間適應架.. 我一開始係放落普通鞋行黎著慣佢先.

升級   75.8%

該用戶從未簽到

回復 7# 的帖子

我有用開鞋墊,但是沒有解決腳旋的問題,我現時試做一些加強腳部肌肉和腱的運動。
有一定的幫助。這只是我個人的經驗,可以上網和Youtube search Foot / Knee / Leg workout for runner etc...

希望有用。

升級   100%

該用戶從未簽到

睇吓以下條URL幫唔幫到你手....
跑鞋知識
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=14183&extra=page%3D1

升級   9.47%

開心
  • 簽到天數: 1 天

我痛足大半年,但好神奇壹換了對新跑鞋(Mizuno wilder)即刻有改善,不過繼續做拉根及敷冰。

升級   20%

該用戶從未簽到

小弟係慢跑新手~因開唔到PO...係到搭單問
    我買左對mana 5M,跑左5KM後發覺...我左腳弓位有D"UN"住既感覺...右腳完全無事

咁我右腳係咪扁平足啊?("UN"住既感覺唔強烈..但係跑完得左腳弓位會有D痛...
    呢個問題可以點解決??...鞋墊?厚"物"?..定係遲D換第2隻牌子既跑鞋?

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

偏平足唔岩練斜

升級   3.68%

該用戶從未簽到

偏平足練跑真係要搵對好跑鞋!我試過著普通鞋跑完勁痛!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

我都有少少扁平足, 加鞋墊後, 已改善好多了

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

我只知Mizuno是

嚴重: Alchemy
    一般: Nirvana
    輕微: Nexus

升級   38.5%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2011-3-3 12:05 發表
    我都有少少扁平足, 加鞋墊後, 已改善好多了

me too

升級   51.05%

該用戶從未簽到

咁你地有冇話用邊隻牌子既鞋墊呢?

升級   100%

該用戶從未簽到

Mizuno / Asic 是

好嚴重: Nirvana / Kayano(New York version)
    嚴重: Alchemy / GT21X0(new York version)
    一般: Inspire / Gt11X0
    輕微: Nexus / DS Trainer

升級   96.75%

該用戶從未簽到

我有扁平足,用開LSD,亦有試用過Alchemy,無論行山同跑步都要用有腳弓Arch support嘅鞋墊,如果用無support嘅墊行一陣街對腳都好快無力。我而家用緊下面果款墊,貪佢有塊硬膠做support,而墊面塊布好軟同吸震,不過亦好滑溜,用果時要將鞋帶綁緊啲,否則隻腳澢來澢去咁,用咗成年跑步都OK,行山就太軟唔係合適。某大行山店做代理,可以試先買。http://www.run-longer.com/insoles/sorbo_full_rigid_arch.html

升級   55.8%

該用戶從未簽到

回復 7# 的帖子

Lawrence,請問變度有得custom made 鞋墊呀??