香港長跑網  - 長跑長友

樓主: nc

nc 跑步blog

升級   35.4%

該用戶從未簽到

nc姐真係好勤力
今日因為睇醫生遲到,又搵唔到taxi
結果落巴士即急步快跑
雖然唔係好長路程,但感覺巳經不痛了
估計休息多幾天,都可以重踏跑場了 
期待下次再ctse一起跑
但相信,ctse進步神速,現ctse背影都睇唔到了

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

kin兄﹕
    "寵幸"呢句嘢唔喺咁用法,
    你祗是同【朕】"護跑",
    但跑跑下"斷纜"…

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 leefs 於 10/8/2008 00:04 發表

kin兄﹕
    "寵幸"呢句嘢唔喺咁用法,
    但跑跑下"斷纜"…  

hehe,或者佢真係、、、、

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

原帖由 leefs 於 2008-8-10 00:04 發表

kin兄﹕
    "寵幸"呢句嘢唔喺咁用法,ghj" />
    但跑跑下"斷纜"…hjfghft" />  

給點幽默感

寵:恩寵
    幸:幸運

無人會唔會的.

Kin in Running

升級   0%

該用戶從未簽到

9/8/2008 - 星期六
    今天博大霧去了上星期六課, 因為星期三在5時多才除了八號風球, 不太確定跑步班有否取消.  結果從謝sir口中知道星期三課堂是沒有取消的  

今天差點遲到, 到達集合處時已見7兄及ram兄打緊牙校, 終於與大名鼎鼎的版主ram ching相認 , 有認識的同學仔是好d的

今天主要教擺手及配合慢、中及快步速, 再教多一式warm up, 便在田徑場練習跑6個圈 (2.4k): -
    快速x1, 中速x2, 慢速x3 (2'00"24/2'04"08/2'15"82/2'24"93/2'31"05/2'31"12)

10/8/2008 - 星期天
    閒游2km, 幸好免費入場也不是太多人, 或者很多人留在家中看奧運, 只是太多不是真係游泳的人士, 貼晒在池邊傾計, 休息, 有d討厭 阻了真係游泳的人轉身

11/8/2008 - 星期一
    Gym room - 本來今天是練跑的, 可惜放工時有d雨, 但恐怕它越落越大, 於是改去做gym, 做了一些手手腳腳的器械之後, 便踏了30分鐘單車, ching說踏單車有助鍛鍊四頭肌+提升心肺功能, 但坐到pat pat開花也只是消耗了153個卡路里   唉!...

12/8/2008 - 星期二休息

升級   35.4%

該用戶從未簽到

nc 姐,上堂如何 ? 但ctse 同7兄,ram 兄不是分開上的嗎 ??
    nc 姐好勤力呀, 真係要講句"好野, 佩服"
    我隻腳間唔中都仲有d痛
    原想今星期尾開始跑 , 但保障起見, 休息多一星期再開始

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-8-13 08:54 發表
    nc 姐,上堂如何 ? 但ctse 同7兄,ram 兄不是分開上的嗎 ??
    nc 姐好勤力呀, 真係要講句"好野, 佩服"
    我隻腳間唔中都仲有d痛
    原想今星期尾開始跑 , 但保障起見, 休息多一星期再開始

redred姐很有智慧, 為安全起見, 都係休息多一星期 絕對贊同.

ram兄、小妹是星期三上課的, 但上星期三剛巧打風, 我們都沒有上課, 到星期六便去了上7兄的星期六課, 因為都是同一阿sir

升級   35.4%

該用戶從未簽到

e..咁都幾好喎,即係如果星期三真的唔方便去
    星期六都可以補堂
    幾多同學仔一班 ? 有無學以致用 ?
    我都想報名, 但暫時太忙+上課地點太遠,實在應付不了
    nc 姐記得傳授下精要比我地,等我地都可以學下野

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-8-13 09:24 發表
    e..咁都幾好喎,即係如果星期三真的唔方便去
    星期六都可以補堂
    幾多同學仔一班 ? 有無學以致用 ?
    我都想報名, 但暫時太忙+上課地點太遠,實在應付不了
    nc 姐記得傳授下精要比我地,等我地都可以學下野

基本上星期一、三、六也有課堂, 都是同一教練的. 最多20人一班, 星期三那班是20人的.  希望可以學以致用, 但小妹領悟能力比較低 , 所以都需要一段時間

升級   54.9%

該用戶從未簽到

回復 185# 的帖子

"......終於與大名鼎鼎的版主ram ching相認 , 有認識的同學仔是好d的............"

ctse, 真是見笑了,小弟只是一名小小的板主,一定不是大名鼎鼎的,hahaha
    BTW, 上課當日見ctse跑得好定檔,是長跑長有的格局啊!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-8-13 16:02 發表
    "......終於與大名鼎鼎的版主ram ching相認 , 有認識的同學仔是好d的............"

ctse, 真是見笑了,小弟只是一名小小的板主,一定不是大名鼎鼎的,hahaha
    BTW, 上課當日見ctse跑得好定檔,是長跑長有的格 ...

ching真係謙了...
    可能是跑到目瞪口呆, 快要 的先兆

升級   0%

該用戶從未簽到

14/8/2008 - 2線15個圈 - 約6k
    2'01"84/2'17"66/2'17"67/2'18"38/2'22"68/2'27"00/2'21"26/2'23"85/2'21"38/2'24"53/2'21"12/2'24"80/2'16"19/2'20"13/2'14"93
    Total: 34'53"42

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

原帖由 obaanc 於 2008/8/14 22:23 發表
    14/8/2008 - 2線15個圈 - 約6k
    2'01"84/2'17"66/2'17"67/2'18"38/2'22"68/2'27"00/2'21"26/2'23"85/2'21"38/2'24"53/2'21"12/2'24"80/2'16"19/2'20"13/2'14"93
    Total: 34'53"42

下次可以試下第8線最易發最好跑ga...

15個圈8線約6.8K

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-8-15 16:19 發表

nc 姐的跑速很不錯,努力﹗ check 住咁練,半馬兩小時內完成不是問題﹗小弟都要加返D油先得﹗fvhfgj" />

謝謝屈教練的鼓勵, 小妹會繼續努力, 半馬2小時內真係好"蚊"

升級   0%

該用戶從未簽到

15/8/2008 - 7 線 x 23 - 10.304k

2'28"79/2'33"19/2'34"81/2'34"35/2'37"51/2'39"46/2'29"56/2'36"52/2'29"66/2'29"93
    2'34"07/2'38"88/2'43"25/2'43"20/2'44"09/2'47"21/2'45"75/2'35"53/2'38"66/2'33"47
    2'41"88/2'37"83/2'41"90   Total: 1:00.19

今天天氣很焗, 比昨天還要辛苦

本來在鬥爭緊跑20個還是24個 , 但後來遇到傳聞中的堅兄, 談下談下, 決定走多4個, 共24個.  誰知後來看錶才發覺其實自己只跑了23個  計番實質7線是448m, 所以雖然是23個, 但已超過10k了, 很高興現在10k不需1小時完成 , 繼續繼續努力 ...

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

原帖由 obaanc 於 2008/8/15 22:04 發表
    15/8/2008 - 7 線 x 23 - 10.304k

2'28"79/2'33"19/2'34"81/2'34"35/2'37"51/2'39"46/2'29"56/2'36"52/2'29"66/2'29"93
    2'34"07/2'38"88/2'43"25/2'43"20/2'44"09/2'47"21/2'45"75/2'35"53/2'38"66/2'33"47
    2'4 ...
    '

7線實際應該係445.36至445.37米,

加油 , ctse...

我 似乎已經係/超越左 妳個目標 10K 53min

最近一次10K test: 53'38"

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大隻添跑手 於 2008-8-15 22:19 發表
    '

7線實際應該係445.36至445.37米,

加油 , ctse...

我 似乎已經係/超越左 妳個目標 10K 53min

最近一次10K test: 53'38"

ching 繼續努力吧!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 15/8/2008 21:57 發表

謝謝屈教練的鼓勵, 小妹會繼續努力, 半馬2小時內真係好"蚊"

nc 師姐,唔"蚊"架,做多啲長課就OK架啦。"奸爸嗲"

升級   0%

該用戶從未簽到

16/8/2008 - Gym room

17/8/2008 - 13k - 馬鞍山頌安 - 沙田大會堂對岸 (來回)

馬鞍山運動場作起點及終點, 先跑2個圈warm up及拉筋. 起跑時大約是6.45pm, 待太陽下山才出動, 避免與太陽正面交鋒 hiuijhkj" />

去程 - 39'14"48; 回程 - 42'44"54; 共1:21'59"

跑步途中, 有一個不認識的跑手與自己步伐差不多, 但他卻少了些耐力, 每當他跑過小妹一段時, 定必停一會休息, 到小妹過他時, 他又再起步, 就這樣跑了4k左右, 他停了3-4次左右, 到小妹預定地點回程時(沙田大會堂對岸), 便與ching各走各路   

回程時跑得很是辛苦 hj" /> , 沒有風, 不過今夜月光實在很大很美. 月光有富安花園做前景, 馬鞍山做背景, 加上有雲襯托, 真係好似八月十五咁靚, 很不容易才挨到番頌安, 又完成一課超慢的長課  

今天第一次試7仔的"運動飲品", 以為自己飲緊藍威保