香港長跑網  - 長跑長友

樓主: nc
打印 上一主題 下一主題

nc 跑步blog

升級   0%

該用戶從未簽到

其實勤力係redred姐, 又讀書又返工又跑步, 比我就唔得, 我就懶到死, 掛住玩唔返學

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-7-25 12:01 發表

其實勤力係redred姐, 又讀書又返工又跑步, 比我就唔得, 我就懶到死, 掛住玩唔返學
唉, 我都唔知點解好似好忙(無事忙)
連宜家溫書都未溫
返左幾堂又話測試, 真係唔知點死

唉...好想好似以前咁
多d時間跑步
nc 姐練咁密,遲下應該連ctse背影都見唔到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-7-25 13:17 發表
唉, 我都唔知點解好似好忙(無事忙)
連宜家溫書都未溫
返左幾堂又話測試, 真係唔知點死

唉...好想好似以前咁
多d時間跑步
nc 姐練咁密,遲下應該連ctse背影都見唔

可能係無跑喇

資質差, 希望將勤補拙, 一步步來

升級   0%

該用戶從未簽到

29/7/20008 - 運動場 - 4km - 破紀錄的一天

2'33"67/2'47"07/3'02"56/3'14"86/3'18"10/3'09"49/3'07"46/3'14"62/3'11"42/3'15"58
共30'54"83 (10圈收工)

今天天氣還可以, 有時候有微風. 但就係對腳唔得

唔知係咪沒有跑兩天, 對腳唔聽駛, 用了左腳腳腕+小腿力, 越跑越慢, 知道咁樣唔掂, 但控制不到, 給對腳控制了自己

激死
711MF 該用戶已被刪除

升級   35.4%

該用戶從未簽到

NC 姐, 唔好咁灰, 近日天氣太焗嘛
落都街都唔想郁啦
(應該話即頭係屋企開冷氣唔落街tim 呀)
所以ctse 巳經好叻
繼續努力

升級   54.9%

該用戶從未簽到

不要緊,天氣實在太熱
一於dip埋心水明日一起上學去~

升級   45.45%

該用戶從未簽到

如果你係我呢度跑一定可以跑得更快/舒服。
唔好灰心,熱中跑步也是一種鍛鍊,堅持下去,到時秋天自會有成果

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 michaelyw 於 2008-7-31 21:19 發表
如果你係我呢度跑一定可以跑得更快/舒服。
唔好灰心,熱中跑步也是一種鍛鍊,堅持下去,到時秋天自會有成果

謝謝ching, 今天練習比起早兩天好很多, 可能真係天氣因素

升級   0%

該用戶從未簽到

31/7/2008 - 運動場 - 10km
2'36"98/2'41"77/2'45"53/2'48"09/2'45"16/2'46"04/2'50"21/2'47"75/2'50"40/2'41"85/2'39"00/2'33"80/2'27"77/2'31"34/2'33"27/2'32"39/2'31"10/2'31"12/2'26"24/2'32"97/2'34"42/2'32"45/2'27"43/2'29"49
Total: 1:02.56 (很滿意的一天)

今天天氣很好, 天陰, 不太炎熱, 有d風, 跑得很舒服, 跑24個途中也不渴望飲水.

頭10個速度很慢, 例牌肌肉很緊, 姿勢很生硬, 唔知跑緊咩, 對腳不受控制, 總之錯晒步法 但過了10個後, 氣道開始順暢, 對手擺得好d, 越跑越有feel, feel到是用緊大腿肌肉,  可以大步d, 慢慢放對腳在地上. 過下一個又一個, 幾過癮, 幾爽, 好好玩

每次跑時頭3-4km一定跑得很差, 用錯小腿力, 又彈得高, 都唔知點解   但這樣很花時間... 是不是每個人的warm up時間也不同??? 我需要特別長warm up時間??

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

原帖由 obaanc 於 2008/7/31 21:55 發表
    31/7/2008 - 運動場 - 10km
    2'36"98/2'41"77/2'45"53/2'48"09/2'45"16/2'46"04/2'50"21/2'47"75/2'50"40/2'41"85/2'39"00/2'33"80/2'27"77/2'31"34/2'33"27/2'32"39/2'31"10/2'31"12/2'26"24/2'32"97/2'34"42/2'32" ...

妳個warmup個時間可能比人地長...

妳只係跑左9.6KM

升級   54.9%

該用戶從未簽到

小弟也有同感,平時練跑最辛苦係第3-5k
    過了5k反而會越跑就越想跑
    如果小弟不是追求一路加快的習慣,應可以跑上好一段時間

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-7-31 22:34 發表
    小弟也有同感,平時練跑最辛苦係第3-5k
    過了5k反而會越跑就越想跑
    如果小弟不是追求一路加快的習慣,應可以跑上好一段時間

原來不只小妹覺得3-4k最難捱, 咁都好d

這樣可以練跑快d呀

升級   0%

該用戶從未簽到

師姐你就好啦,我走得9K咋。

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-7-31 21:55 發表
    每次跑時頭3-4km一定跑得很差, 用錯小腿力, 又彈得高, 都唔知點解   但這樣很花時間... 是不是每個人的warm up時間也不同??? 我需要特別長warm up時間??

nc師姐,
    1. 跑長跑其實不需要用小腿,同不應彈高,呢個你個班應該會教跑姿,慢慢可以改到

2. 其實跑步既熱身起碼成30分鐘,包括warm up jog,拉筋,跑步基本步練習。好多時好多師兄師姐以為跑步只需要跑就問題,會skip熱身呢一part,或者只係拉少少筋,一開波就跑,咁會影響左個performance同增加受傷機會

3. 我個班既教練有講過warm up既問題:除左正常既拉筋,其實做唔同既program,做warm up既strategy都有少少唔同,如果閣下練既program係一d快跑類項目,如interval,咁warm up時就建議做多d腿密度較高既項目,如小步跑、高抬腿等;如果係長跑類,就做一d提高腿步幅既warm up,如後登腿
    (跑步基本步:小步跑、高抬腿、後登腿、車輪跑,我相信師姐既班應該會教)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-7-31 23:26 發表

nc師姐,
    1. 跑長跑其實不需要用小腿,同不應彈高,呢個你個班應該會教跑姿,慢慢可以改到

2. 其實跑步既熱身起碼成30分鐘,包括warm up jog,拉筋,跑步基本步練習。好多時好多師兄師姐以為跑步只需要跑就問 ...

史丹尼師兄,
    1. 小妹知道自己個form唔o岩, 但就係改唔到, 不過跑順了, 個form就會好d, 希望"慢慢可以改到"
    2. 小妹就係個d只做少少拉筋就去跑的懶人, 諗住慳d時間, 跑完目標幾多個圈便收工 , 並且恐怕跑完warm up的數個圈, 便沒有氣力跑餘下的公里.  不過, 我諗我都要試下ching所講跑一會warm up. 再拉筋
    711MF 該用戶已被刪除

升級   35.4%

該用戶從未簽到

nc 姐努力,時間好好
    加油,遲下快過ching 了

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-8-1 10:15 發表
    nc 姐努力,時間好好
    加油,遲下快過ching 了

同意同意,所以我都要加油,唔係一定好快比nc姐過頭。

升級   0%

該用戶從未簽到

大圍ching, 你跑得咁快, 小妹一定過唔到你頭

ching一定很勤力了, 連"頭像"也無時無刻在跑步, 真係跑足24小時