香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

新手~請問重磅+扁平足應買邊種鞋?

升級   4.21%

該用戶從未簽到

本人183cm高,230磅,有扁平足....曾試過因跑步而導致膝蓋中間位感到痛楚,上樓梯時關節位旭到某一個位會無力
休息了三個月,剛買了護膝......現正重新計劃減磅中,但想買對新鞋保護雙腳(ONLY慢跑)

爬之前的文章得知美記creation合適重磅人士
而美記LSD<----唔記得係咪甘串 合適扁平足人士

想請教各位CHING我應該買(重磅鞋)OR(扁平足鞋)

以上鞋款現在買幾錢到及邊度買平D?唔該各CHING

+1 0
上一篇︰iPhone 軟件RunKeeper Pro - 限時免費呀!!下一篇︰祝Jogging_cat 12月31生日快樂

升級   95.26%

該用戶從未簽到

wave creation 唔適合扁平足

以你的身高 & 體重,可以考慮 Acisc Kayano 17。你最好睇埋鞋楦的闊度,重磅人一般腳闊都較大。

PS: 健議你玩單車先,到 200磅 左右再跑步。

升級   4.21%

該用戶從未簽到

回復 2# 的帖子

多謝ching...我都試過玩單車或游水...但始終跑步最見效.至於ching講既Acisc爬番d舊文話比美記輕彧舒服d...但d價都幾貴下(9xx~1xxx)
爬文見到ching話美記平d及性能都幾好,所以小弟想搵d$5xx~$6xx粗用住先,想再請問c兄美記有冇咩款係for扁平足?...再次唔該ching

升級   20.33%

該用戶從未簽到

升級   95.26%

該用戶從未簽到

原帖由 lolie 於 2011-1-2 21:56 發表
多謝ching...我都試過玩單車或游水...但始終跑步最見效.至於ching講既Acisc爬番d舊文話比美記輕彧舒服d...但d價都幾貴下(9xx~1xxx)
爬文見到ching話美記平d及性能都幾好,所以小弟想搵d$5xx~$6xx粗用住先,想再請問 ...

以我個人的理解,美記的 Mizuno Nexus or Wave Inspire 係支撐型,都適合少少扁平足 ... 但應該唔適合重磅的人著,因為重的人需要好大的防震。

Acisc Kayano 係我俾 200磅以上 + 扁平足 的唯一建議了。聽其他師兄講,Brooks 係美國都有俾重人著鞋,可惜係香港買唔到。

另外,NB 1226 都得,我係 CWB 專門店見過特價,6XX 有交易。但你最好自己試下先,因為對鞋向前的傾度較大,唔係個個人都鐘意。

游水較難學得好,一般的單車作用都唔大,我建議去玩動感單車 spinning ,一個鐘可以消耗 600+卡路里。如果一日游一個鐘水(唔好輕鬆咁游),玩1個鐘動感單車,再加埋飲食的控制,咁三個月一定會有效。三個月後再跑步,你既膝頭會輕鬆好多。

升級   4.21%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

多謝師兄講得甘詳細...好有用

升級   4.21%

該用戶從未簽到

thx~等我睇下先