香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2010訓練回顧, 2011訓練計劃展望

升級   52.3%

該用戶從未簽到

又係時間回顧下去年既訓練情況

2010年既訓練量
Run training : 1232.16KM (original target 1500KM)
Swim training : 300.7KM (original target 300KM)
Bike training : 5837.7KM (original target 5000KM)

2010年既比賽
Triathlon race x 4
Half Ironman x 1 (Malaysia Desaru)
Aquathlon race x 4
Duathlon race x 2
10K running race x 2 (PB 37:09)

2010既訓練主要係針對弱項, 亦希望係技巧上得到改進, 由其是游同跑
游既技巧不好, 以至拖累成績, 今年年尾以經有少少少少改善, 訓練量亦已達標
踩踏技巧還有改進空間, 體能上亦夠好
跑步有少少到達極限既感覺, 所以更應從技巧上進步, 前掌方法令我得益不少, 玩慣路途的我係endurance方面亦有改善空間

2011希望可以再加量
Run training : 15000KM
Swim training : 350KM
Bike training : 6500KM

出年我會再推返呢個post上黎, 睇下達唔達標

大家又有咩計劃呢?
+1 0
上一篇︰2010.12.26 第十一屆Kappa 30Km馬拉松熱身賽 by gchanch下一篇︰2010.3.20 元朗越野跑2011

升級   20.33%

該用戶從未簽到

我淨係希望10k可以50分內
單車可以keep 33+ 住30+k
不過5知點train

升級   52.3%

該用戶從未簽到

跑步要50分內唔難, 夠里數+Interval已經可以
單車有機會一齊踩下

升級   20.33%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2011-1-1 18:09 發表 跑步要50分內唔難, 夠里數+Interval已經可以單車有機會一齊踩下
小弟當然想ching 們踩, 不過我驚勾都勾5到[size=8.33333px]

其實跑要50內, 要點train na? (自己跑開around 53mins)
而踩, 又點可以35+keep 好耐na?

小弟開始玩sport兩個月, 想快D進步.....[size=8.33333px]

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 hei 於 2011-1-1 18:17 發表
小弟當然想ching 們踩, 不過我驚勾都勾5到

其實跑要50內, 要點train na? (自己跑開around 53mins)
而踩, 又點可以35+keep 好耐na?

小弟開始玩sport兩個月, 想快D進步.....

其實唔洗驚勾唔到, 因為我地一大班人, 有快有慢, 實搵到啱你速度的人

至於跑,想跑得快, 咁interval就一定唔少得啦

升級   20.33%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2011-1-2 16:42 發表 其實唔洗驚勾唔到, 因為我地一大班人, 有快有慢, 實搵到啱你速度的人至於跑,想跑得快, 咁interval就一定唔少得啦
actually, how many km per hour u guys keep? [size=8.33333px][size=8.33333px]

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 hei 於 2011-1-2 18:48 發表
actually, how many km per hour u guys keep?

No need to worry too much, just come and feel it!

升級   20.33%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2011-1-2 22:44 發表 No need to worry too much, just come and feel it!
i also want o come to join you guys
where will u guy train ?

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2011-1-1 17:07 發表
又係時間回顧下去年既訓練情況

2010年既訓練量
Run training : 1232.16KM (original target 1500KM)

2011希望可以再加量
Run training : 15000KM  ...

orce ching, is that a typo?  10X the target from last year?  =P