香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

西貢新手報到^^

升級   90%

該用戶從未簽到

我係一名絕對既新手! 除咗中學時玩過短跑, 嚴格離講未玩過緩步跑 ..
最近終於的起心干試咗一段 , 以極慢速(比行路快少少)試跑, 結果跑唔到1km就跑唔郁 ..
我朋友話我姿勢有問題, 而我自己就覺得跑步時震盪好大, 膝頭壓力仲好大添..

藉着呢個渠道, 真係好想向咁多位師兄師姐請教, 學習一下正確既姿勢
希望大家支持下啦^^

p.s. 我平時揹10-20kg行10-20km山冇問題, day trip 獨木舟10-20km都可以, 所以體能方面我想我應該係OK嘅。
+1 0
上一篇︰黃竹坑運動場->深水灣->淺水灣->南灣 (來回) = K?下一篇︰闊版正常size 還是 大半號普通版

升級   46.33%

該用戶從未簽到

既然平日有運動,我估你所謂極慢速都唔係太慢。真係試下用可以談話的速度開始,如果你平日有行山同玩獨本舟,應該好快就可以Pick up速度的。可以計時的話,試下7 min/km 或更慢。

姿勢可以搵本書參考下,但實際是要放鬆,如果你平日行路唔會感到膝頭壓力大,慢速跑都應該唔會有咁感覺。我始終覺得你係跑得太快。

升級   90%

該用戶從未簽到

先多謝你意見^^ 我會試下計時, 了解下~

至於姿勢方面, 其實我上過youtube search過, 點講呢...
我唔知旁觀既人點睇, 我自己試既時候就覺得要鎖死啲關節先模仿到...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 KS.NG 於 2011-1-4 10:52 發表
我係一名絕對既新手! 除咗中學時玩過短跑, 嚴格離講未玩過緩步跑 ..
最近終於的起心干試咗一段 , 以極慢速(比行路快少少)試跑, 結果跑唔到1km就跑唔郁 ..
我朋友話我姿勢有問題, 而我 ...

跑步需要慢慢來的...由近至遠..沒有捷徑

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   90%

該用戶從未簽到

你地唔好hea我啦 , 我真係想離學野架

升級   46.33%

該用戶從未簽到

原帖由 KS.NG 於 2011-1-4 11:50 發表
至於姿勢方面, 其實我上過youtube search過, 點講呢...
我唔知旁觀既人點睇, 我自己試既時候就覺得要鎖死啲關節先模仿到...

如果你有時間,留意下長跑網的約跑,我相信好多師兄師姐都可以比到中肯的意見你改善跑姿。

我自己以為,開始時慢跑為主,姿勢分別不大,大可不必太在意,但到你要求速度時,就真係要有好的跑姿。一般簡單咁講,身體傾向垂直多於傾前,腳步宜細密多於大步幅﹝要求高速時自然要大步幅了﹞,雙肩平直放鬆,手臂與前臂盡量成直角並下垂,前後而非左右擺動,幅度也不用太大,用作平衡為主,當然講求速度時手臂的擺動也可以發揮作用的。但不要刻意,要自然,很多名家的跑姿未必是運動科學中認為最理想的但他們仍可以跑得比很多人出色。

你想想你玩獨木舟時,身體是如何放鬆隨著艇身移動才不翻艇你就該知道放鬆身體的重要了。

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 Oscarynk 於 2011-1-4 13:28 發表

如果你有時間,留意下長跑網的約跑,我相信好多師兄師姐都可以比到中肯的意見你改善跑姿。

我自己以為,開始時慢跑為主,姿勢分別不大,大可不必太在意,但到你要求速度時,就真係要有好的跑姿。一般簡單咁講 ...

THX Q 晒呀  我會留意下你比既意見, 自己試下^^
至於約跑.. 乜有既咩?! 等我再細心閱讀下長跑網先~

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

Welcome KS.NG 加入長跑網~
    你住西貢的...得閒可以離呢度玩吓啦!
    https://www.longrun.hk/forum/red ... o=lastpost#lastpost
    啱啱跑步係會辛苦d, 慢慢跑順左....你就會愛上佢. 加油加油!

升級   90%

該用戶從未簽到

唔該晒呀師姐

其實之前同Oscarynk師兄傾完, 都好想認真實踐下^^

借問聲你link嗰個gathering係咪1年12個月都係架?
    我1月份每個禮拜3晚都要返學.. 走晒寶喇
    如果我2月離玩OK嗎? 點樣認得你地呢?

升級   100%

慵懶

原帖由 KS.NG 於 2011-1-5 12:31 發表
    唔該晒呀師姐

其實之前同Oscarynk師兄傾完, 都好想認真實踐下^^

借問聲你link嗰個gathering係咪1年12個月都係架?
    我1月份每個禮拜3晚都要返學.. 走晒寶喇
    如果我2月離玩OK嗎? 點樣認得 ...

唔好客氣...你得閒先來吧!
    佢地每個星期3都有人跑的, 2月離跑當然OK啦!
    佢地唔難認嫁....最大班人果班咪就係佢地.  有D仲會著長跑網衫tim, 好易相認的.

升級   90%

該用戶從未簽到

THX Q 晒 Mill師姐

如果好似你隻馬騮咁易認就好喇  yeah!!

升級   100%

慵懶

原帖由 KS.NG 於 2011-1-5 15:31 發表
    THX Q 晒 Mill師姐

如果好似你隻馬騮咁易認就好喇  yeah!!

唔洗似馬騮仔嫁...我個樣都好易認的.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 KS.NG 於 4-1-2011 13:54 發表

THX Q 晒呀  我會留意下你比既意見, 自己試下^^
    至於約跑.. 乜有既咩?! 等我再細心閱讀下長跑網先~

歡迎CHING 加入長跑網, 長跑長友, 小弟逢星期三會入TKO 約跑的慢腳

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 mill 於 2011-1-6 11:16 發表

唔洗似馬騮仔嫁...我個樣都好易認的. " />" />  

師姐你真係平易近人^^
    雖然我呢個月離唔到, 但係我自己一個都會比心機既~

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 馬神 於 2011-1-6 11:30 發表

歡迎CHING 加入長跑網, 長跑長友, 小弟逢星期三會入TKO 約跑的慢腳

師兄你好吖, 我下個月都會離, 到時你要指教指教我呵~