香港長跑網  - 長跑長友

5好意思-又有問題

升級   20.33%

該用戶從未簽到

之前有ching話我落腳時隻腳太直(睇我icon)(落緊斜), 會好傷腳, 但係今日試跑左一陣, 平路跑都好難5直, 而落斜更加不用說, 直哂..............其實應該 1)用腳跟落地, 然後摺腳, 大步跨出去
定          2)小步, 用前腳掌落地
          3)[size=8.33333px]http://www.sportsoho.com/forum/thread-488-1-1.html

其實只係5想傷膝蓋
希望ching 指教[size=8.33333px]
thx [size=8.33333px][size=8.33333px]

升級   20.33%

該用戶從未簽到

冇人

升級   93.67%

該用戶從未簽到

腳踭落先落地唔係問題, 不過腳踭落地後你的腳掌要向前滾動, 即腳踭, 中掌及前掌先進與地面接觸, 透過腳掌的滾動, 不但可以卸去腳同地面接觸時所產生的龐大衝擊力, 更可為下一步提供推進力, 不過要多練習先可達到最佳效果! 以你的情況, 其實最好搵個專業教練指導!

升級   31.67%

該用戶從未簽到

只視作研究及討論....不針對任何人.

我都有個friend同我講過什麼滾動式跑法與Sunrise C-Hing相似 (腳踭, 中掌及前掌先後與地面接觸, 透過腳掌的滾動……).

咁我問佢有冇見過只用腳踭跑而腳掌唔掂地? 又有冇見過腳踭先落地然後前掌, 最後中掌觸地?
佢諗左一陣, 答案係”.

跑法各人有異, 意見亦有不同. 跑法沒有對或錯. 運動就是對.
樓主要自己研究邊個跑法雙對冇咁易傷及較適合自己.

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Frankie7 於 2011-1-6 11:11 發表
只視作研究及討論....不針對任何人.

我都有個friend同我講過什麼滾動式跑法與Sunrise C-Hing相似 (腳踭, 中掌及前掌先後與地面接觸, 透過腳掌的滾動……).

咁我問佢有冇見過只用腳踭跑而腳掌唔掂 ...

多謝frankie兄笑我
文字上可能表達得唔係好清楚, 我架意思其實係想講落地時候係要卸力, 而盡量唔好用腳踭硬食所有反彈力, 正如我地跌落地的時候, 如果可以打過翻斗, 在地上滾動, 就無仆到直咁, 當然懂得卸力係要講經驗, 最好都係搵專人指導, 唔好聽好似我呢d茂利講就亂試!

其實我自己係buy中前掌落地, 靠跑姿多過靠對鞋架避震多d!

升級   20.33%

該用戶從未簽到

5該哂兩位ching 既意見
actually, 全掌落係5係最5傷na?

thx

升級   31.67%

該用戶從未簽到

唔傷?? No!
任何運動都有可能受傷.

理論上撞擊力大關節受傷機會大.
中掌跑法相對關節撞擊輕D, 但肌肉/肌腱受力亦相應增加.
天氣咁凍, 容易受傷. 大家都要小心D.

升級   20.33%

該用戶從未簽到

原帖由 Frankie7 於 2011-1-7 11:29 發表 唔傷?? No! 任何運動都有可能受傷.理論上撞擊力大關節受傷機會大.中掌跑法相對關節撞擊輕D, 但肌肉/肌腱受力亦相應增加.天氣咁凍, 容易受傷. 大家都要小心D.  
okay
thanks a lot[size=8.33333px]