香港長跑網  - 長跑長友

第一次學人跑...

升級   0%

該用戶從未簽到

第一次跑,跑到喘氣,有咩辨法???

升級   46.33%

該用戶從未簽到

喘氣唔係正常咩?唔好諗住跑步同休息一樣,身體增加運動量,自然要提供能量,讀中學都知燃燒食物先有能量,咁燒野要用氧氣,氧氣由呼吸系統提供,要多D能量就要多D氧氣,就要增加呼吸量。喘氣如果是指急而深的呼吸,相信是好自然的事了。

不過若你見有人唔喘氣,那是他們能控制在一定的pace下,雖然增加呼吸量但亦未到被察覺的程度,用運動科學的指標講,在某一個%的max heart rate等;所以如果你喘氣到你覺得不舒服的話,你考慮下你是否跑得太快,尤其是你話你第一次跑,咁你可能唔知要幾快幾慢,一般初初跑步的人都會傾向跑得太快。如果真係以前未跑過,開始時要控制在一路跑一路可以不間斷同身邊的人傾計的跑速,用這樣的速度跑,你可以跑超過半小時的。習慣左之後令心肺功能提升後才加長加快吧,尤其是你不想有傷患,就更加唔好太急進。

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

個個第一次跑都係咁啦....
    跑多幾次就唔會喘氣了, 加油加油!
    跑多幾個月你就會愛上佢.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 royroy 於 2011-1-5 23:06 發表
    第一次跑,跑到喘氣,有咩辨法???

可以試下跑慢d,同埋多d深呼吸,路程或圈數慢慢加,應該會越跑越好的,堅持跑步,長跑長有啊!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

我都試緊~~~希望會好轉啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

你哋有冇跑開野外定向呀????會唔比起跑步更難????