香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

對鞋真係影響咁大

升級   4.21%

該用戶從未簽到

幾個月前開始慢跑,199買左呢對http://www.reebok.com/HK/product?modelId=30038904&articleId=J21560 黎跑
但每次跑到3k左右 右邊膝頭會開始發唔到力,當日落樓梯,屈曲伸直右腳膝頭都會發唔到力唔舒服但第日就冇事
同樣情況著其他鞋跑7-8k都冇問題
求助
+1 0
上一篇︰給所有會員,版主的公開信下一篇︰TVB體育世界渣打馬拉松專輯第6集

升級   4.21%

該用戶從未簽到

你對鞋幾時買ga?

升級   4.21%

該用戶從未簽到

升級   46.33%

該用戶從未簽到

睇過有本書作者話有多過一對鞋的人最易腳傷,鞋越多,問題越大;佢話原因係對腳要適應對鞋,但每對鞋的結構有別,換了別一對鞋腳又要重新適應,就算兩對同款,但開鞋的程度不同,都要適應....

或者你可以從這個角度入手找原因,不一定是鞋的問題,是八字唔夾的問題吧。

升級   46.33%

該用戶從未簽到

原帖由 烏拉 於 2011-1-9 01:36 發表

" />" />" />" />" />" />
要求神問卜. 夾八字架???

文字表達爇術姐,不過可能真係有人咁做。其實你要多support定少,濶定窄鞋頭....,一大堆野要考慮。

升級   6.85%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 Oscarynk 於 2011-1-9 09:10 發表

文字表達爇術姐,不過可能真係有人咁做。其實你要多support定少,濶定窄鞋頭....,一大堆野要考慮。

絕對認同CHing 見解
    話說之前聽D CHing建議,機緣巧合(有7折coupon)買咗對"a"字鞋
    著o左非常貼服
    今日比賽用o左來跑半馬 真係快咗(PB o左 10分鐘,個人認為對鞋 contribute 4-5 分鐘)

升級   2%

該用戶從未簽到

踏單一問, 有d鞋明明同足弓 唔知點解又會效果差咁遠?
    我有兩對鞋
    一對美記rider 13, 跑到5k時隻右腳底開始作痛, 好似成個人個重心偏左一邊, 我試過加鞋墊卸力, 但都唔得, 於是到而家都冇著過...
    我仲有對wave spacer rs4, 著成年幾, 仲係勁舒服, 由我買果日即刻落街跑開始就已經覺得好正, 到而家我都搵唔到第二對鞋比佢fit過我

升級   17.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Edward 於 2011-1-9 17:39 發表
    踏單一問, 有d鞋明明同足弓 唔知點解又會效果差咁遠?
    我有兩對鞋
    一對美記rider 13, 跑到5k時隻右腳底開始作痛, 好似成個人個重心偏左一邊, 我試過加鞋墊卸力, 但都唔得, 於是到而家都冇著過...
    我仲有對wave spa ...

我rider12 同spacer rs4情況同你好似. rider有時右腳板會痛. 我覺得好似係spacer夠薄sense/反應得好d, 反而厚鞋/多arch support表面上好似保護多左,但係唔夠flexible落腳反應唔夠會有時易震傷...個人感覺... (<<born to run>>提到貴鞋易傷,我估係類似呢d情況....)