香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kito807

1月26日北區跑友兔年團年飯! 新年快樂!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 @Rebecca@ 於 2011-1-10 12:04 發表

大排檔開乜都得

都係去老地方,北區街市架啦

好記得kopo兄自家製既XO醬,唔知今年有無機會食到?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

我都想出, 不過出左TRIP唔係香港
大家玩得開心D

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2011-1-10 12:22 發表

都係去老地方,北區街市架啦

好記得kopo兄自家製既XO醬,唔知今年有無機會食到?

呀!! 係喎!! 係時候要整添!! 多謝你提醒!! 你地要勁辣定大辣?? 不過之前要出差成個星期, 希望仲整得切啦!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2011-1-10 12:38 發表

呀!! 係喎!! 係時候要整添!! 多謝你提醒!! 你地要勁辣定大辣?? 不過之前要出差成個星期, 希望仲整得切啦!!!

Yeah.....勁辣唔該

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 @Rebecca@ 於 2011-1-10 10:18 發表
你地唔洗拎咁多酒啦, 飲唔晒要表演架hgjD115" />" />" />" />hj

我以前上餐酒d course, 係預每人半枝酒架!!  

我地12個人6枝酒, 我諗差不多啦!!, 分分鐘唔夠添呀!!!

升級   15.45%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2011-1-10 12:40 發表

我地12個人6枝酒, 我諗差不多啦!!, 分分鐘唔夠添呀!!!

咁要帶白麵包同芝屎wor

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2011-1-10 12:40 發表

可能到時Rebecca變成女中豪傑,吹喇叭暢飲,讓我地O晒咀呢

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 @Rebecca@ 於 2011-1-10 12:56 發表

咁要帶白麵包同芝屎wor

等我扮下專家先. 其實試酒係唔應該食芝士的, 芝屎就更加唔應該食, 因為屎實在太污joe同太臭嘞!!

唔食芝士的原因是芝士含有乳酸, 它會干擾我們對餐酒的感覺, 而錯誤地認為枝酒比實際好味. 情況就好似加左味精落d食物一樣. 釀餐酒是需要兩次發酵的. 第一次是把糖轉化為酒精. 之後會入桶進行第二次發酵, 把裡面的蘋果酸轉化為口味較溫和的乳酸. 換言之, 如果食芝士, 便會為餐酒添加了乳酸, 因而影響餐酒的味道. 所以, 如果去試酒會見到有芝士, 即代表d酒麻麻地. 真正試酒最多會有d法包及清水而已.

而且, 由於我地d酒實在太正, 所以唔會有芝士, 更加唔會有芝屎的!!!!!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2011-1-10 12:18 發表

你條友晌度拋磚引玉

俾你發現左添

升級   95.6%

該用戶從未簽到

唔係個個都飲, 食枱可能得一半人飲咋
711MF 該用戶已被刪除

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2011-1-10 14:24 發表

可唔可以加大張枱..

7兄, 你好似未報名喎!!!

快d報名啦!!!

711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2011-1-10 14:50 發表
13. 711 (唔好意思坐迫小小)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2011-1-10 14:50 發表
1月26日北區跑友兔年團年飯! 新年快樂!!!虎年就咁過左,  兔年就黎到喇!!
新年前大家黎食個團年飯啦!!

1月26日 集合地點上水北區運動場
時間7:00PM 開始練跑,
大約9:00PM 用餐

1. kito
2. stanwong
3. Bello
4. pwong
5. Kin (跑,食,不飲)
6. 上水馬王
7. Wong Siufu
8. Kopo
9. Rebecca
10. 三水豆腐
11. Loud
12. 花子阿DEE

有酒帶請係下面報到
馬王 - 紅酒一至兩支
Kopo - 一紅, 一白
三水豆腐 -紅酒一至兩支

仲有CY 家同Sam 兄,Stephen 兄未知得唔得,可能要開兩圍~~

升級   67.85%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

cy媽都會來, cy爸果晚要當值不能來, 兩位囝囝未知,
    我老婆都話來, 不過佢5時花6時變, 聽住先
    7兄叫埋7嫂來啦
    仲有兩個星期, 可能仲有其他跑友加入, 一張大枱都未必夠坐喎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2011-1-10 15:05 發表
    cy媽都會來, cy爸果晚要當值不能來, 兩位囝囝未知,
    我老婆都話來, 不過佢5時花6時變, 聽住先
    7兄叫埋7嫂來啦
    仲有兩個星期, 可能仲有其他跑友加入, 一張大枱都未必夠坐喎" />" />

而家都14人,如果去大排檔坐鬆d 兩張細枱啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

1月26日北區跑友兔年團年飯! 新年快樂!!!虎年就咁過左,  兔年就黎到喇!!
    新年前大家黎食個團年飯啦!!

1月26日 集合地點上水北區運動場
    時間7:00PM 開始練跑,
    大約9:00PM 用餐

1. kito
    2. stanwong
    3. Bello
    4. pwong
    5. Kin (跑,食,不飲)
    6. 上水馬王
    7. Wong Siufu
    8. Kopo
    9. Rebecca
    10. 三水豆腐
    11. Loud
    12. 花子阿DEE

14. CY 媽

有酒帶請係下面報到
    馬王 - 紅酒一至兩支
    Kopo - 一紅, 一白
    三水豆腐 -紅酒一至兩支

升級   37.3%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

酒里的成分主要为酒精,它对身体产生以下的不良作用:

(1)影响体温调节,酒精能麻痹体温调节中枢,使身体失去调节体温的能力。冬季喝
    酒后身体开始有些发热,而后逐渐变凉,进行跑步后,身体调节中枢不能很好地调节体
    温,容易着凉、感冒或冻伤。

(2)影响心血管系统,酒精能使心脏发生脂肪性改变,收缩力降低,不能压缩更多的
    血液参加循环,使大静脉的回流发生障碍。在跑步途中容易发生心慌、头晕、腹痛等症
    状。酒精也可使血管硬化,因此导致血管弹性降低,供给肌肉的营养减少,使肌肉收
    缩无力,不能跑出较好的成绩。

(3) 影响神经系统,经常大量饮酒的跑步运动员,神经系统的功能紊乱、意志薄弱,
    不愿参加训练,神经系统对外界刺激的反应能力降低,协调性受到影响。跑步时,动作
    紧张失调,加速不快,甚至发生伤害事故等。

弱弱的提醒一下,跑步之后喝酒是不好嘀。各位跑友、朋友们慎重选择呀。综上述,个人建议跑步之后尽量不要喝酒,可以选择喝水或者饮料,以茶代替也挺好的。最好多吃饭,吃菜。 以免经过千辛万苦,其训练成绩功亏一篑。