香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

兼職工作

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

各位,我想請問當你地 send CV 出去搵工個陣,
    如果有做開Part time 既,你地會否都寫埋落去?!

以我所知,很多大公司(包括政府部門) 都唔係咁願意請有做開PT 的人
    怕佢地會有"離心",不夠忠誠,而且又會認為佢地不會盡心盡力為公司博命。

希望能夠解答疑難,謝謝!!
    +1 0
    上一篇︰賽後投票 - 2011.1.9 Aim High 跑山賽 2011下一篇︰比賽中突然急停煞制茂低個身係十分危險的事!

升級   30.2%

該用戶從未簽到

如果你當時係只有part time而無一份全職工作, 你就應該寫落去. (唔寫會令你份CV有段空白期, HR及interviewer通常都會問點解)
    如果你當時已有一份全職之外還有一份part time, 那就當然不要將part time寫落去. (理由你自己已講左)

升級   100%

開心

但係,政府對僱員(公務員/ 合約員工) 做兼職是否有特別嚴格規定?!
    因為佢地都怕俾街外人話係"私相授受"。

升級   68.8%

該用戶從未簽到

政府工照寫可也,只要份工係合法,幫收數公司整理文件果D一定唔好寫
    如果自問做份兼職規規舉舉,冇大問題就更加要寫,人地做人事審查會加你分
    通常只有紀律部先會著緊D兼職(在職紀律部隊)

升級   68.8%

該用戶從未簽到

仲有,政府工有義務工作一欄,如果只有賣下旗果D短日數或臨時性質的都不用填

升級   100%

開心

原帖由 tyler 於 2011-1-10 18:59 發表
    政府工照寫可也,只要份工係合法,幫收數公司整理文件果D一定唔好寫
    如果自問做份兼職規規舉舉,冇大問題就更加要寫,人地做人事審查會加你分
    通常只有紀律部先會著緊D兼職(在職紀律部隊)

政府部門會唔會真係隨機抽樣做呢下野架?!