香港長跑網  - 長跑長友

比賽中突然急停煞制茂低個身係十分危險的事!

升級   100%

該用戶從未簽到

今早參加「美津濃香港半馬拉松錦標賽2011」,在頭2﹣3K平路比賽時,前面一位正在跑步女子突然急停煞制茂低個身,當時我同佢只有前後相隔20米範圍以內但面對佢突然其來嘅煞制茂低我真係措手不及,為左閃避那位女仔我終於失去平衡成個人扒前準備跌落地及撞向側邊棵樹.....
一瞬間,我嘅右手自然反應地輕觸那位女子背脊而借了點力維持番平衡最終避過了PK之劫!其後,朋友們目睹在我隨後有一位跑手唔好彩撞向那位茂低身女子。

小弟提出此事係因為覺得比賽當中急停煞制茂低身係十分危險,雖然那位女子已靠近賽道左邊煞停,但始終後面還有跑者陸續趕上,而且當時賽道闊度位置唔適合停留,這很容易造成人摺人情況出現。

小弟純粹發表今早險象環生,如有得罪請多多包涵!

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 26 天

前後相隔20米??
    不過在比賽時都是小心D,不講人,就是地面凹凸都要睇住~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 阿火 於 2011-1-9 14:54 發表
    今早參加「美津濃香港半馬拉松錦標賽2011」,在頭2﹣3K平路比賽時,前面一位正在跑步女子突然急停煞制茂低個身,當時我同佢只有前後相隔20米範圍以內但面對佢突然其來嘅煞制茂低我真係措手不及,為左閃避那位女 ...

原來ching今朝都過到呢種情況
    我上次係一次比賽中都遇到過,仲pk tim
    今朝我又再遇次一個不知所謂的人兄
    令到自己受傷tim

升級   61.1%

該用戶從未簽到

PB事少, 受傷事大

我就會保障自己, 至少保持2秒距離

升級   5.2%

該用戶從未簽到

原帖由 wadee 於 2011-1-9 18:40 發表

原來ching今朝都過到呢種情況
    我上次係一次比賽中都遇到過,仲pk tim
    今朝我又再遇次一個不知所謂的人兄
    令到自己受傷tim

wadee, 希望小腿傷勢早的好番,
    我在烏蛟騰都比隻金毛尋回犬擋路,要急停差的pk埋, 可惜不是pb........

升級   0%

該用戶從未簽到

近年多左好多人跑步,
    但係好多人以為跑步跑得快就好叻,
    其實每種運動都有唔同既規舉,
    雖然好多時呢 d 規舉都係一 d 想當然既野,
    但唔講好多人都唔會留意!
    好似比賽時不應急煞制茂低身呢 d 野對一些初學跑步人士可能會出現!
    如果係有經驗既跑手作出呢 d 害人既舉動,
    直情要徵罰佢一年唔可以參賽啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

慶幸 阿火 同 高佬 無事,
    祝願 Wadee 早日康復!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 高佬 於 2011-1-9 18:49 發表

wadee, 希望小腿傷勢早的好番,
    我在烏蛟騰都比隻金毛尋回犬擋路,要急停差的pk埋, 可惜不是pb........

高ching好彩冇事
    是否pb唔緊要,最緊個人冇事
    下次再努力過

升級   0%

該用戶從未簽到

火仔 & 高佬 可以大步檻過    

我今日都入過四次pit,4th/6th/8th/10th k,鬆下條 ITB band wraps,
    不過都係呢埋響里數牌後5m & 引水道口的四方石屎台後。
    唔想阻到人。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2011-1-9 20:55 發表
    慶幸 火仔 同 高佬 無事,
    祝願 Wadee 早日康復!

慶幸 阿火師兄 同 高佬 無事,
    祝願 Wadee 早日康復! X 11  

升級   0%

該用戶從未簽到

今日賽事頭10K前都好多師兄姐急剎、急轉線(可能多彎位個個都想拿最好線位啦)

自己都要因為其他人急轉線而急剎...

最羅命是約11K位上斜時...前面位師兄竟然放個)))))))))超級無敵大響屁
    我運緊氣上斜嫁嘛...奶晒野...
    最閉翳係後面位師姐可能以為是我放....頂