香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

想練斜路......

升級   98.9%

該用戶從未簽到

請問北區有無類似梅子林咁,可以練斜路
+1 0
上一篇︰比賽中突然急停煞制茂低個身係十分危險的事!下一篇︰9-1-2011美中龍半馬

升級   95.6%

該用戶從未簽到

長課可跑去鹿頸, 我住大埔唔係好知點去, 但有CHING 可以跑去跑一個圈返上水

升級   98.9%

該用戶從未簽到

以前都有踩單車沿沙頭角公路入過鹿頸,不過點樣跑返去上水就唔知.
不過我諗我都未夠班住,因而家最多都係跑過15k

升級   46.33%

該用戶從未簽到

我以前住坪輋,有時會踩單車沙頭角公路大埔道大埔汀角路沙頭角一圈,有40公里,如果跑步可能長左D。況且除左新娘潭路是山路外,其他大致是平路,不符合ching要求。

我提議跑和合石山,大烳道近九龍坑入口直上山頂,雖然未量度過幾長,但應該好似梅子林咁有斜有平緩,但以我以前踩過單車比較兩處,和合石山可能斜度大D辛苦D。

另外鹿頸去上水,可以沿沙頭角公路出未到坪輋前右轉入堆填區公路﹝忘了路名﹞就可以取道坪輋過山雞乙下華山等去上水。不一定要全走沙頭角公路。

升級   98.9%

該用戶從未簽到

Thanks Oscarynk ching,搵日放假去踩吓線先

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 Oscarynk 於 2011-1-9 21:27 發表
...另外鹿頸去上水,可以沿沙頭角公路出未到坪輋前右轉入堆填區公路﹝忘了路名﹞就可以取道坪輋過山雞乙下華山等去上水。不一定要全走沙頭角公路。 ...

Ching:
是沙頭角公路 - 禾徑山路(坪輋前)- 雲泉仙館 - 文錦道嗎?
還是沙頭角公路 - 坪輋路 - 雲泉仙館 - 文錦道?

都是在google map上看,因為不熟請教一下

升級   95.6%

該用戶從未簽到

wong sir 好似成日都跑呢段路, pm 佢問下佢都得wo

升級   46.33%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2011-1-11 16:13 發表

Ching:
是沙頭角公路 - 禾徑山路(坪輋前)- 雲泉仙館 - 文錦道嗎?
還是沙頭角公路 - 坪輋路 - 雲泉仙館 - 文錦道?

都是在google map上看,因為不熟請教一下

對呀,前者。

升級   30.53%

該用戶從未簽到

去和合石跑囉,果度全斜,都好甘架

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 黑人 於 2011-1-12 21:30 發表
    去和合石跑囉,果度全斜,都好甘架
    贊同! 和合石是練鈄好地方!

升級   98.9%

該用戶從未簽到

Thanks,咁多位ching^^
    咁想問下係咪係迴旋處(華明村側)開始向和石方向跑就得呢??

升級   31.58%

該用戶從未簽到

和合石浩園!!!
    有D學校練跑我地都係跑個到
    星期四下就4點幾就會見我地跑xpp

升級   67.95%

無聊

原帖由 Gunners 於 2011-1-13 01:01 發表
    Thanks,咁多位ching^^
    咁想問下係咪係迴旋處(華明村側)開始向和石方向跑就得呢??
    係呀, 向和合石方向跑, 你會見到石廠, 跟住上鈄, 再見到和合石個閘口, 再上鈄(呢段好甘), 總之上上上,見鈄就上!

升級   98.9%

該用戶從未簽到

Thanks, stan兄,琴日下午係百福田心球場跑,坐係長椅度唔知係咪你呢?
    驚認錯,唔敢打招呼

升級   67.95%

無聊

原帖由 Gunners 於 2011-1-15 12:04 發表
    Thanks, stan兄,琴日下午係百福田心球場跑,坐係長椅度唔知係咪你呢?
    驚認錯,唔敢打招呼
    我琴日下午係到過公園坐左陣, 應該係我啦, 下次見到打個招呼

升級   31.58%

該用戶從未簽到

我想知邊度係最斜既斜路
    我要練,唔該師兄

升級   30.53%

該用戶從未簽到

原帖由 kakinken 於 2011-1-17 17:06 發表
    我想知邊度係最斜既斜路
    我要練,唔該師兄

華山軍路囉,在坪輋路的圓茶壺入or在華山村入(虎地坳路口對面),果度真係超斜,斜到連私家車都行唔到,如果你夠膽的咪去跑林錦路去荃錦公路上大霧山再出荃灣,再經城門水塘經松仔園返大埔,之後去汀角路上沙螺洞去9龍坑山返fanling,上述路線d斜路又長又斜,包你跑到飽飽

升級   31.58%

該用戶從未簽到

原帖由 黑人 於 2011-1-18 22:48 發表

華山軍路囉,在坪輋路的圓茶壺入or在華山村入(虎地坳路口對面),果度真係超斜,斜到連私家車都行唔到,如果你夠膽的咪去跑林錦路去荃錦公路上大霧山再出荃灣,再經城門水塘經松仔園返大埔,之後去汀角路上沙螺洞去9龍坑 ...

唔該師兄(一定要搵人同我跑,我唔掂咪死

升級   98.9%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2011-1-15 11:56 發表
    係呀, 向和合石方向跑, 你會見到石廠, 跟住上鈄, 再見到和合石個閘口, 再上鈄(呢段好甘), 總之上上上,見鈄就上!

今日卒之去跑過上述路段,真係好甘,尤其過左閘口,中途都頂唔順要停低行吓再跑.幾經艱苦先上到頂.
    回程時見另一位跑友跑上山,不其然同佢講左聲加油.
    準備一星期跑一次,希望遲d唔駛停,一直跑上到頂啦

升級   98.9%

該用戶從未簽到

原帖由 Gunners 於 2011-2-25 16:27 發表

今日卒之去跑過上述路段,真係好甘,尤其過左閘口,中途都頂唔順要停低行吓再跑.幾經艱苦先上到頂.
    回程時見另一位跑友跑上山,不其然同佢講左聲加油.
    準備一星期跑一次,希望遲d唔駛停,一 ...

3月3號再跑,中途仍要停,但上到頂ge時間快了約一分鐘,都算有進步啩
    另外亦有一班中學生在跑,好熱鬧啊!!