香港長跑網  - 長跑長友

樓主: saki
打印 上一主題 下一主題

2011.4.3 環島跑2011 (Round the Island 2011)

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

我上年 report.

記錄: 18 April 2010 - 65 km  9 小時 33分 (平均 8'48" 1 km)

Pre-trip 當時腦海中出現很多不得不放棄的理由,比如身體不適,腳患未好,缺少跑山操練,缺少越野跑山鞋, 恐怕受傷, 口乾口渴等等, 並努力將這些理由合理化,但我明白忍受痛苦是比賽的一部份, 這亦是越野 65 km 好玩之處.

目標 10 小時完成. 晨早我4:45點鐘醒來, 7-11食個早餐 Taxi 去黃泥涌峽停車場, 做少少拉筋然後差不多 2百人 6:00出發 (高手會揀更晚的時間出發!). 細圈走得好順是我預計用左3:15完成. 最近多雨入大圈沿路滿是石頭樹根泥漿勁滑, 左邊膝蓋每次落梯級斜坡總是疼痛難忍, 相當棘手跑到大潭道公園入口. 過大潭霸入小路穿過樹林出乎意料跑錯了, Miss左個位落梯仲要上落梯+ 上埋山,來回最少唔見10分鐘, 可能因為走錯路搞到個人心急左, 到石澳路巴士站 CP 左邊膝蓋外側條”發炎筋”開始痛 + 抽搐, (最近貼消炎貼實際上真的有幫助, 40 km 先開始痛), 有心理障礙, 所以完全放慢了腳步到大潭峽, ,這5km山路花了整整一小時, 轉入引水道平路開始恢復原狀, 知道 Sub Nine 一定絕望, 抑制著不抽搐和發炎筋, 注意時間快跑一會兒就放慢輕鬆跑+快行, 這次跑得唔好, 結果9 小時 33分 完成.

實際上今年 overall 與上年比更好,  最佳時間 5:19 小時完成.

我下年鐵定再跑一遍!

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-1-24 16:30 發表
But 大會安排非常好,每個check point都有水、運動飲品同各動食品供應,8個Check Points 都可以大吃大渴

最深刻係有2公升支裝可樂~

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝師兄分享。

雖然怕迷路,也會認真考慮報名。

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 longlx 於 2011-1-21 20:15 發表
    比賽最早六時開始(可自行選擇時間), 並必需要在下午兩時至四時之間到達終點~
    即係最多有十小時作賽~

想問 [苗圃行動] 42km 有十二個鐘.
    哩個 65km, 得十個鐘.

哩個同 1月29日 環島行, 唔線有好大唔同 ??   (50km)
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=13030&extra=page%3D2

係咪哩個 [易] 啲 ?   
    今年或者想試吓多啲山賽, 不過, 哩個四月, 太早囉, 未準備好......

Thanks !   

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2011-1-25 11:01 發表

想問 [苗圃行動] 42km 有十二個鐘.
    哩個 65km, 得十個鐘.

哩個同 1月29日 環島行, 唔線有好大唔同 ??   (50km)
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=13030&extra=page%3D2

係咪哩個 [易]  ...

苗圃行動係行衛徑3-8,衛徑比起港島徑難行D..
    五桂山及東洋山都已經有好多梯級啦~~

環島行係行哂港島徑1-8,上落斜較多...

而ROUND THE ISLNAD都有部份路段涉行港島徑....
    我舊年有陪行大圈,印象中都有好多平路可以跑架...

或許比賽性質唔同...
    苗圃係大型賽事,人手安排上較多,所以限時可以SET長D呀..
    難度比較,我個人覺得ROUND THE ISLAND係易過苗圃架~~

升級   0%

該用戶從未簽到

RTI 可以跑既比例比起苗圃多d. 但確實長多 23k. 如果我今天去跑, 苗圃有機會 5:45, RTI 就要 7:30.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-1-25 16:55 發表
    RTI 可以跑既比例比起苗圃多d. 但確實長多 23k. 如果我今天去跑, 苗圃有機會 5:45, RTI 就要 7:30.

噢喔~~唔知死....報鬼左添~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

RTI 好好玩架 ~~

平生不報RTI 便稱英雄也枉然
    (廣告)

上年 pre-trip reports ~~ 請注意今年路線相反的.

記錄: 2 April 2010 - 24.91 km  3小時24分 57  秒 (平均 8'14" 1 km)

話說放5 days假之前有d傷風很累, 開始擔心怎樣應付mid April RTI 65km, 最好就係 pre-trip 一次.

Target 細圈 28 km, Day one Friday 早晨我7點鐘醒來 MTR 到 Wanchai 吃早餐 then 乘計程車到黃泥涌峽香港網球中心, 戴上跑步水壺腰帶8:15開始沿著地面”藍點”跑, 跑落黃泥涌道 至司徒拔道迴旋處, 橫過馬路走入寶雲道, 看到 Central美麗風光, 到蒲魯賢徑地利根德里相當斜, 左邊膝蓋外側條”發炎筋”已經開始痛, 到 舊山頂道穿過樹林走到尾, 穿過樹林的盡頭 是寶珊道頂, 在路邊一間古老大屋好像曾為電影色戒其中一個拍攝場地見過 (可能猜錯!), 跑落寶珊道在消防局前則 轉左上樓梯後, 轉上克頓道到 龍虎山.  順著藍點路線清晰的到告示牌上寫著” 薄扶林水塘”, 跑落斜, 迷人的風景, 跑到薄扶林水塘公園, 很多路牌, 有個告示牌上寫著"貝璐道" 上山, 有個寫"置富"前面告示牌, 果度應該跑過去”置富” 繼續向前,弄錯跑錯了上山一會兒回來. 之後是無窮無盡的引水道就會到貝璐道香港仔水塘, 之後仍然是無窮無盡的引水道就會到文明世界南風道, 沿著深水灣道上斜坡向上跑跑跑回到 黃泥涌峽停車場.

雖然時間 3 hrs 25 mins OK, 但好不容易完成, 條發炎筋疼痛, 非常討厭, 當日開始冰敷 + 消炎貼. Next day感覺真的有幫助. 但仍舊擔心怎樣應付路程,  喂!跑多次點頂呀!於是克服心理障礙 day three Sunday pre-trip 埋大圈 38 km.

記錄: 4 April 2010 - 38.95 km  5小時21分 11  秒 (平均 8'15" 1 km)

8:45毛毛雨開始跑,  橫過 大潭道找了一會兒 轉右入小路, 跟著引水道跑, 和細圈不同, 大圈大部分是曲線林間小徑, 儘管沿路滿是石頭樹根, 然而舒適更多, 在小路盡頭,沿著大潭水塘道跑到大潭道公園入口. 公園入口有文明世界的洗手間 and 自動販賣機, 過 大潭道 , 繼續 向下跑落到底, 轉左 再沿著海邊走. 穿過村屋橫過大潭霸.  在霸下面 橫過橋轉右走入小路 穿過樹林. 之後是被霧籠罩的無窮無盡引水道, 時間突然顯得一片空虛,毫無意義,  終於到土地灣店舖, 一段7層高樓梯橫過石澳路到巴士站,果度僅有路口梯級一個入山, 非常大霧 ~視野在三十米~ ~~ 聽陳奕迅無人之境跑入無人之境. 繼續跑山, 直至與樓梯石屎路相接, 落梯級大潭峽"大潭峽懲教所" 穿過歌連臣角道, 清明節許多人許多車, D藍點去到果度唔係咁清楚, 我運氣很好恰好碰上個 ching 跟著去. 其實呢條小路就係巴士站隔離有道”攔車閘” 果個路口, 穿過攔車閘向下跑,不久再左轉入引水道,入口有人用紅色漆油寫"柴灣",多麼不可思議! 真是想不到!

跟著引水道跑繼續一彎一彎一彎一彎引水道, 四周環境同樣的, 好像d 鬼片永遠走不出個空間. 到尾要橫過水道 及 靠一條繩 爬上一個較高的山坡.  在山路一轉一轉一轉一轉一直走 到尾, 是畢架山路郊野公園 (許多人), 向下跑衝…衝….衝….

E. 心諗唔係化幾乎到鰂魚涌, 又不得不費力跑回斜坡搵小路進金督馳馬徑. 精疲力竭已耗盡了全部水, 最後8km口渴不敢快跑. 末段真係好難捱, 天呀!我想練習啫,俾我跑埋啦。上帝保佑看到畢拉山道爆炸品處理基地! 跟著這條路跑, 斜坡向下跑衝…衝呀….衝呀….水呀….水呀... 水呀.直衝到大坑道……E….走錯了. 已經很累沒有跑回斜坡找金督馳馬徑. 沿藍塘道回到黃泥涌峽停車場.時間 5 hrs 21 mins.

升級   48.95%

該用戶從未簽到

回復 29# 的帖子

已開始每星期六八点網球中心的pre-trip,非常好玩。謝謝師兄的描述。

https://docs.google.com/document/d/1TGUh9kS-i6EXBFhJcrUMquJQOm1CFFLlY96tZlF_834/edit?hl=en_GB

升級   0%

該用戶從未簽到

Happy 師兄 ~~ 非常 details report. 我 Sat 剛剛跑大圈 30k.

記錄:26 Feb 2011 - 30.7 km 3小時 30分 (平均 6'44 /1k)

長課 - 黃泥涌道 > 金督馳馬徑 > 石澳郊野公園 > 大潭郊野公園

話說餓跑山兩個月,雖然渣馬還沒有全回,見冇大累約力哥跑轉RTI東大圈40k,打算慢慢跑五,六小時影影相。

九時黃泥涌道網球集合,往上行到停車塲後小徑比賽起点出發,約1k出馬road,往上斜經石礦塲再上左轉入金督馳馬徑跑,在8k出郊野公園,往上斜一小段左轉向下,有地圖小徑右入路牌指康怡,沿着小徑跑留意石上和路边籃色圆点,在12公里出石屎路,不久見到引水道,沿着跑在一出口需要横過大潭道又見引水道跑到尾,整段引水道约2公里。

出引水道右上斜一坡轉入石澳道,往右馬路跑,在大潭峽懲教所旁边,見到石澳郊野公園上樓梯,跑石徑五公里,注意不需上龍脊,落山再横過石澳道下樓梯到土地湾,沿着6公里引水道再横過石河,差不多見大潭主壩,沿着士多和獨木舟會到尾,右轉斜上到大潭郊野公園門口。到這里约跑了30.7公里。

大家都不算太累,但鬥志散渙,後10公里更難。坐下喝可樂聊天,各自回家去,晚上再見去BBQ。

後記:小巴往柴湾乘MTR到金鐘過海途中,有一衣着相当潮古怪青年坐右旁,感觉不停打量我,開口問:先生,見你條黑長衭(我着2xu長tight 加美記長T加冷帽),你玩長跑架....。開始問左問右問我去哪里,我有一答冇一答,面向左一個站一個站數着,似一個世纪咁耐,突然左手一涼,原来佢摸我隻手.....錶,問我什么型号,佢帶polar咁,到金鐘特别坐着不動,見敵不動,我即動, Interval 咁既pacing 飛奔出車廂,安全回家.

GPS: http://connect.garmin.com/activity/70165471

本月至今累積 221.76 km

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 happy2829 於 2011-2-28 10:55 發表
    https://docs.google.com/document/d/1kZlVVIQjY22aubrg6eJu0yQrFuwo3xpaTNdHlRm3Qqc/edit?hl=en&pli=1#

已開始每星期六八点網球中心的pre-trip,非常好玩。謝謝師兄的描述。

多謝happy師兄分享,我琴日都寄出報名表,到時大家一齊happy啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

Ching,
    其實起點「黃泥涌峽停車場」在哪裏?
    是不是大潭水塘道停車場(蜆殼油站側)?

升級   48.95%

該用戶從未簽到

原帖由 odinmusashi 於 2011-3-1 09:26 發表
    Ching,
    其實起點「黃泥涌峽停車場」在哪裏?
    是不是大潭水塘道停車場(蜆殼油站側)?

黃泥涌峽停車場 即是在陽明山莊對落的黃泥涌峽公園對開的一個停車場附近。

不用擔心,我們今个星期六八点的 pre-trip會由起点出發。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 happy2829 於 2011-3-1 10:16 發表

黃泥涌峽停車場 即是在陽明山莊對落的黃泥涌峽公園對開的一個停車場附近。

不用擔心,我們今个星期六八点的 pre-trip會由起点出發。

Ching,

不是港島人,仍是不太清楚,因為google map 找不到黃泥涌峽停車場或黃泥涌峽公園。

是否近雅柏苑Shell油站附近呢?又乘的士應如何指示落車地點?

謝謝!

升級   48.95%

該用戶從未簽到

原帖由 odinmusashi 於 2011-3-1 11:28 發表

Ching,

不是港島人,仍是不太清楚,因為google map 找不到黃泥涌峽停車場或黃泥涌峽公園。

是否近雅柏苑Shell油站附近呢?又乘的士應如何指示落車地點?

謝謝!

呢度 有d 起点 相:
    [url=http://hk.myblog.yahoo.com/aysmuniverse/article?mid=846]老師个blog[/url]

簡單d 应该係 雅柏苑 停車場 嘅空地。但因為佢無 locker 無沖身設備,多數人會係網球中心出發做 pre-trip。

Detail d 起點的黃泥涌停車場是在油站側的樓梯上, 轉一個小灣便到.
    它其實在大廈地窂, 所以google map 應不會看到.

心情上緊張代表ching重視,其實真係一d 都唔使担心,
    同畢拉山15K個起點位差唔多,在蜆殼油站(而家無咗)側邊石梯行上,雅柏苑行落會見,比賽日會見到簡漏的擺檔,那個光頭的白种外國人(即老師 blog 裏面做緊 briefing 果个白种人)拿著紙筆墨登記的就是. 搭的士就話淺水灣道1號,何鴻燊大宅正門----對面....放鬆地笑住去比賽....做个happy業餘專業跑手....一定會有好成績...哈哈哈

升級   0%

該用戶從未簽到

謝解答。
    另外,其實CP與CP間有沒有水站作補給呢?
    因為看地圖CP與CP間好像相隔頗遠。

升級   48.95%

該用戶從未簽到

原帖由 odinmusashi 於 2011-3-3 15:22 發表
    謝解答。

沒有,用上面blog故事去說明,所以个故仔係老師發覺漏了水壼,由龍脊跑回土地灣checkpoint 搵水壺,明知嘥时间。

意思係,你會有腰包水壺,在 checkpoint 裝水,如果係 serious runner, 計每分秒,checkpoint 係補水,面包係上樓梯食幾口,以半或1小時補一次。而且,件事係 pre-trip 時做 rehearsal, 去試哂,即係边个位食乜野,做乜野,例如幾時 食gel、食面包,賽日著乜鞋、著乜衫,幾時換膠佈,搽花士拎,用乜腰包,跑乜 速度表 等就係 pre-trip 的原因。

如果你全部pre-trip做足,比賽日只不过係一場表演,所有動作应该係机器化地一早全部試过。

checkpoint 與 checkpoint 之間 遠唔遠 在山賽中 应该唔會有問題。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 odinmusashi 於 2011-3-3 15:22 發表
    謝解答。

CP與CP間很少地方作補給. CP提供水, 水果, 蛋糕, 餅乾. 別擔心, 放輕鬆一點, CP與CP間大約 8 ~ 10k, 自己帶水壺/瓶再裝 OK la。

升級   0%

該用戶從未簽到

謝回覆。
    因為不慣用腰包,所以想多瞭解一點。
    似乎用arm wallet帶gel,手揸空水樽上陣也可行。