香港長跑網  - 長跑長友

樓主: saki
打印 上一主題 下一主題

2011.4.3 環島跑2011 (Round the Island 2011)

關閉 [複製鏈接]

升級   48.95%

該用戶從未簽到

可以,但有两点忠告:

1. 因為四月天,有机会好跣,pk時两隻手安全过1隻手;
2。在游绳部分,两隻手會安全同放心好多;當然唔游绳都可以,但就會慢少少。

我大圈 pre-trip 因為唔用水袋,都會手拎水樽攞多少少水,但會在游绳時空番两隻手以備不时之須。

升級   0%

該用戶從未簽到

游绳部分請參考 mission impossible ~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 happy2829 於 2011-3-3 19:59 發表

可以,但有两点忠告:

1. 因為四月天,有机会好跣,pk時两隻手安全过1隻手;
2。在游绳部分,两隻手會安全同放心好多;當然唔游绳都可以,但就會慢少少。

...

上年玩果陣, 游繩部份好似整緊石屎路~

升級   0%

該用戶從未簽到

謝師兄指點迷津。
沒有留意原來有游繩部份,真傷透腦筋。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2011-3-4 14:04 發表

上年玩果陣, 游繩部份好似整緊石屎路~

Sat 和力哥跑, 掠過游繩部份一直走石屎路都沒察覺, 休息時我講 "e..為什麼沒游繩?" 還以為記錯 tim.  

升級   48.95%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-3-4 14:39 發表 Sat 和力哥跑, 掠過游繩部份一直走石屎路都沒察覺, 休息時我講 "e..為什麼沒游繩?" 還以為記錯 tim.    
游繩部份在完成金督馳馬徑,由柏架山道前往大潭道一段。可以游繩直接落引水道,或者直行然後前路落石屎梯。

登錄/註冊後可看大圖

會在木板處交滙。

登錄/註冊後可看大圖

問題係為何要游繩?因為好玩、俾人感覺英勇、快而沒有危險。行山路:370m 要3分57秒。游繩:160m要2分53秒。講真又唔快好多,只快1分钟。但真係好玩好多。第一次行,係驚,因為另一边係岸,好似會跌死,仲覺得pk 會上頭条,要直升機救。但去到咁啱有阿婆行緊,健步如飛,跟住佢仲有幾个小朋友,佢地仲跑黎跑去,自己跟住落山,一d都唔危,仲好好玩,亦好難跌落去。pre-trip 時游繩 2∼3次已經好熟点用d繩。最緊要挨住石屎跑就ok。

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝Happy 兄~~你咁鬼認真,預祝你順利跑個滿意時間。

我當日都覺祇跑遠小小,比賽當日要排隊就寧可跑啦。

升級   70.53%

該用戶從未簽到

各位師兄師姐, 我今年報了接力賽   到時見各位朋友仔 ^^

升級   48.95%

該用戶從未簽到

回復 48# 的帖子

問:唔知有冇人會大細 loop 65k 一齊練? 然後知道自己時間,同時提升耐力加肌肉實力?

答:
參考左呢个blog去答两條 FAQ。References: http://hk.myblog.yahoo.com/gossip_gor/searchblog_art?p=RTI&my=1 參考呢度係希望搵d 大路 少少的人,增加大家參考價值。

其實唔使,問題係練完之後只係『信自己可以完成』的信心大左,但耐力未必可以一次性提升。而因為之後的回復时間會長左,基本上24∼72小時對腳係實嘅,有机會令之後幾日的練習計劃打亂。

問: 如果冇,到時的時間預測工具 (formula) 如何?eg. {大圈練習時間+小圈練習時間}+ 休息�力竭時間? 意思大家會預多幾多時間 為出發時間計算? (因為之前有人太早出發,未两点已回終点)

答: 跑65k 同跑 獨立小圈�大圈 一定有分別。當冇拗柴冇大傷,係盡力咁計,平均慢1∼2分钟 pacing 係走唔甩。呢个位因人而異,但一定唔會快过 pre-trip 速度。

升級   25%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

新手第一次參加, 想問下以往大會有無安排行李寄存? thanks

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hardinglmh 於 2011-3-18 16:29 發表
    新手第一次參加, 想問下以往大會有無安排行李寄存? thanks

有 ~~ 大會起點有行李寄存的!

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-3-18 17:24 發表

有 ~~ 大會起點有行李寄存的!

我上星期跑了(對你)小兒科的13.6k hysan run, 上了癮。帶出很多我小時候做童子軍行山的回憶。。我給自己一個目標,下一年RTI ,我會參加(能完成便好了)。。。

那一天能到來打氣陪跑嗎?

升級   14.3%

該用戶從未簽到

各位打算幾點起步... 小弟單拖, 想搵腳一齊

升級   0%

該用戶從未簽到

出發,我應該8:30前起步~

升級   0%

該用戶從未簽到

反來啦...今年第三年玩都算係最辛苦既一次。
    如果唔係有位超級無敵好Support陪走細圈,我估我已經放棄!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

升級   48.95%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2011-4-3 20:02 發表 反來啦...今年第三年玩都算係最辛苦既一次。如果唔係有位超級無敵好Support陪走細圈,我估我已經放棄!

我今年第一年玩, 好同意辛苦.但想知道唔係年年都係咁辛苦嗎?

想請教 今年特別辛苦 係因為 唔慣65k 長得滯辛苦? 早起身辛苦? 連續長時間辛苦定係爆辛苦? 定係因為天氣突變高溫廿幾三十度?

我由 声沙到失声,左腳抽到右腳, 再由腳抽到上腹, 生平第一次腹抽,跑變半跑半行,俾平時C 組級別网友过头, 都冇 give up.....听到有人因為某些原因就 選擇 drop out, 好可惜.... 其實對某一目標堅持,有信心,不放棄,係一定可以願望達成。有人話長跑係鍛鍊意志,當長到5个钟咁上下,身體不受控制,發唔到力,麻痺,尿係深茶色,連身體都是死的,如果連精神同意志都冇埋,講真,咁仲有乜野去支撐到達終点呢?

升級   14.3%

該用戶從未簽到

回復 55# 的帖子

唔駛八個鐘搞掂已經好勁啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 happy2829 於 2011-4-4 10:31 發表

我今年第一年玩, 好同意辛苦.

但乜唔係年年都係咁辛苦嗎?

想請教 今年特別辛苦 係因為 唔慣65k 長得滯辛苦? 早起身辛苦? 連續十个鈡辛苦定係爆辛苦?

我由 左腳抽到右腳,再由腳抽到上腹,  ...

happy ching,

我話今年覺得最辛苦,其實係心理因素多於生理。
    09年第一次玩,雖然都係抽使筋同超過大會時限,不過因為抱住志在參與,完成到已經好開心~
    10年再玩因為有玩毅行耐力有所增強,賽前做足試路等準備功夫,加上賽日天氣比較清涼,順利約7:30完成~
    今年自以為毅行同渣馬成績理想,令自己信心大增反而太過高估自己,賽前在準備不足情況下,訂下目標過高,當知道可能會超時就方寸大亂,為追時間反而弄巧反拙,如果今次唔係有朋友陪走,我都唔知點返到終點~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 eddiebuzz 於 2011-4-4 11:15 發表
    唔駛八個鐘搞掂已好勁啦

我都明...今次完成到其實已經算好彩~
    咁你呢? 最後咩時間完成?