香港長跑網  - 長跑長友

跑道規條

升級   31.67%

該用戶從未簽到

渣馬又到...希望各位可以留意下(尤其是初次參與者), 避免:

1)
爭頭位 - 如果你開始就諗住慢慢走, 起步時就唔需要爭在前方.

2)
跑步中不應急停或收慢避免隨後跑手收制不及而碰撞. 若因任何原因(如受傷)而要停亦要留意後方及靠邊停. 並盡可能停在慢線 (如轉左灣,
左邊是快線, 而右方是慢線)

3)
超越其他跑手後不應立即切線. 雖然視線上你巳超越,
其實被超越者亦以相當速度跑而跨步時極可能踩到你後跟.

4)
影相 - 你是正參加長跑比賽,
不是攝影比賽. 若你在賽事中途想拍照留念,
請在不影響其他跑手之情況下進行.

5)
情侶形跑 - 兩人平排慢跑或步行….你地會擋住後面來者.
當跑手以相當速度跑時是極難急停或轉灣.

6)
一字形跑 - 3人或以上平排傾偈封住大半路.
跑完飲杯茶食個包慢慢傾啦.

7)
S - 除非你係蛇,
否則請直線跑. 因為可能後面正有人想超越你.

8)
水站 - 要埋水站都請先留意後方來者. 不應急切線.

9)
放飛劍
香港空氣差,
清清鼻喉可以理解. 不過請先望左右確保冇人.

希望各位今年跑得安全及健康!

Like: 5.0
Like: 5

升級   48.6%

該用戶從未簽到

good!
其實我會用渣車的方式,同前方保持距離,轉線要先回頭望, 同大家都要禮讓~

Like: 5.0
用揸車方式, 想cut人線 或者 cut咗人線都舉舉手!  詳情 回覆 發表於 2014-2-13 12:51

升級   46.33%

該用戶從未簽到

Ching好有心,不過我在渣馬offical site見唔到這些跑道規條,在那裡可以找到呀?

升級   98.9%

該用戶從未簽到

其實唔靜止for渣馬ge,所有比賽都應該要遵守

升級   31.67%

該用戶從未簽到

C-Hing,
係自己跟據過往經驗而寫, 所以冇版權問題.
放飛劍
– officials
又點會咁寫呀. Hahaha…
其實各C-Hing有野加,
都應寫出來比其他人知道. 我跑得慢所以成日比人Cut. 火都黎!

升級   0%

該用戶從未簽到

避免起步俾人踩鞋"足爭"

岩岩美記個場差D中招

當然自己都唔好踩人地啦

升級   70.4%

該用戶從未簽到

放飛劍?..
成日都見到有人做 我覺得好唔衛生呀..

升級   42.8%

無聊
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 Frankie7 於 2011-1-11 19:14 發表
    C-Hing,
    係自己跟據過往經驗而寫, 所以冇版權問題.
    放飛劍
    – officials 又點會咁寫呀. Hahaha…
    其實各C-Hing有野加,
    都應寫出來比其他人知道. 我跑得慢所以成日比人Cut線. 火都黎!

我唔介意其他人過我頭CUT我線,不過好像ching所講,可唔可以前D先CUT或者唔好CUT完就減慢

真係好怕啲人正正響你面前cut線, 又或者cut完就減慢. 如果係駕車一早撞左啦. 大家都應該企響別人既角度諗下, 每做一件事都要預計下會唔會對其他人做成影響甚至危害到他人和自己.  詳情 回覆 發表於 2014-2-13 09:46

升級   80.67%

該用戶從未簽到

加多樣差唔多嘅野, 如果要抖氣行唔該行埋左邊, 因為去到中環窄到得 4,5 個人濶度, 如果唔行左邊就好似封路咁, 行百萬行咩.

升級   0%

該用戶從未簽到

謝謝分享

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2011-1-11 21:43 發表
    避免起步俾人踩鞋"足爭"

岩岩美記個場差D中招

當然自己都唔好踩人地啦

起步講真好難避免踩踭,因為大家都企到好貼,要避免的方法就係你唔係太快o既唔好企咁前,你要知道後面成班餓狼一起步會起勢咁衝,如果唔係碰撞有時會係難免…

仲有多一樣,水站唔係俾你停低企o向度飲水,佢只係一個放左好多水俾你攞o既地方,攞完水唔該行開俾其他人攞!

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝 CHing分享。

升級   61.85%

該用戶從未簽到

寫得好, 參賽者應有的自律....

升級   74.67%

該用戶從未簽到

仲有部分人掉海棉或杯未飲完既水時, 求其掉甚至響路中心掉, 完全唔理後面有冇人, 攪到後面個濕晒.

升級   42.8%

無聊
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 711MF 於 2011-1-12 15:15 發表

美記當日可能企得後..十幾秒都未到起步點..一出起步點就已經幾個人係到慢jog..!!!!
    我都差啲卜低.仲推佐前面位c hing一下..只好 sorry sorry..
    一上斜又有人茂低.焗住上行人路跑..

CHING 十幾秒都未到起步點,我分半鐘都未到呀

升級   62.11%

該用戶從未簽到

原帖由 Frankie7 於 2011-1-11 18:22 發表
    渣馬又到...希望各位可以留意下(尤其是初次參與者), 避免:

1)
    爭頭位 - 如果你開始就諗住慢慢走, 起步時就唔需要爭在前方.

2)
    跑步中不應急停或收慢避免隨後跑手收制不及而碰撞. 若因任何原因(如受傷)而要 ...

非常贊成!!!

升級   42.63%

該用戶從未簽到

原帖由 馬交餅 於 2011-1-12 16:38 發表
    仲有部分人掉海棉或杯未飲完既水時, 求其掉甚至響路中心掉, 完全唔理後面有冇人, 攪到後面個濕晒.

係路中心掉蕉皮先可惡

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

Frankie 7 ching, 謝謝你的分享, 希望各跑友都遵守la, 我去廈門果陣, 上面d人, 沿途都有放飛劍 + 食煙, oh............no

升級   74.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2011-1-13 13:46 發表
    Frankie 7 ching, 謝謝你的分享, 希望各跑友都遵守la, 我去廈門果陣, 上面d人, 沿途都有放飛劍 + 食煙, oh............no

竟然食煙都有?!?!
    大會冇人出聲既咩?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2011-1-12 15:03 發表

起步講真好難避免踩踭,因為大家都企到好貼,要避免的方法就係你唔係太快o既唔好企咁前,你要知道後面成班餓狼一起步會起勢咁衝,如果唔係碰撞有時會係難免…

仲有多一樣,水站唔係俾你停低企o向度飲水 ...

我企到廿幾秒後嫁啦...
    不過正如你講...
    一吹雞...個個都標前...
    有時我想前時...又怕踩到前面...
    但後面又踩住上來...
    我自己解決方法只係密密步推進...

水站..
    自己從沒停下來...因為停下會撻唔著...

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 37 天

多謝ching分享
    尤其是
    9)
    放飛劍
    – 香港空氣差,
    清清鼻喉可以理解. 不過請先望左右確保冇人.
    基本上每次比賽都會遇到哩d人喺你前面, 佢隨時都會左右開弓,稍一不慎便會中劍