香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

路一直在跑

升級   87.89%

該用戶從未簽到

本身我完全無寫BLOG 同日誌既習慣, 但係2011 年O岩O岩開始, 希望為自己做小小紀錄
因為返工要輪姦工作, 又有讀書進修,  平時一日訓都係5,6 個鐘, 之前都好難KEEP 住定時定刻跟操,唯有打游擊
係度打下個人時間, 同參加左既比賽, 鞭策下自己
10K PB (2009 渣打)   40"04
21K PB (2010 沙田城門河)  1"35'45
7K  PB   (2011) 27"52

2011 8/1   XXX 10K  41"52
2011 9/1   MIZUNO 21K 1"41'....

+1 0
上一篇︰小弟有一件網衫, 但係跑查打時唔知著唔著好......下一篇︰衣服鞋襪用物料

升級   87.89%

該用戶從未簽到

15/1  12K fun running
16/1  17K 恆福---洪水橋來回   54"  + 53"  FUN RUNNING
20/1  跟操5K 慢跑(遲到HEA 跑左3K幾)  + 3K 快跑 1"27 +1"29 +1"29 +1"30 +1"31+ 1"32+ 1"33+ 47" =11"21   尾段又出現因死跟導致唔知跑到幾多K, 精神上散左

升級   87.89%

該用戶從未簽到

近日牙痛得要死, 只有食麥皮, 面包, 粥粉, 食左兩三日, 今日由萬能閣出發跑去天水圍, 回程到18K 度, 肌肉好緊, 右膝外則(我估ITB)拉拉地, 最終要坐LRT返HOME, 唔知關唔關冇食炭水化合物事
1"47'49
AVERAGE HR 142
PEAK 154

升級   0%

該用戶從未簽到

紅虎兄努力!我食吾夠飯,直情冇电!

升級   0%

該用戶從未簽到

紅虎兄開BLOG,好呀,努力鍊跑之餘都要勤力寫BLOG呀~~

升級   87.89%

該用戶從未簽到

升級   87.89%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2011-1-23 21:24 發表
紅虎兄開BLOG,好呀,努力鍊跑之餘都要勤力寫BLOG呀~~

本來星期6我都想介下你, 但係有URGENT CASE 攪到4點幾先瞓得, 唯有自己JOG 下

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redtiger 於 2011-1-23 21:39 發表

本來星期6我都想介下你, 但係有URGENT CASE 攪到4點幾先瞓得, 唯有自己JOG 下

哈哈~~我依家跑得好慢下...任何人都可以界到我...

升級   87.89%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2011-1-23 22:00 發表

哈哈~~我依家跑得好慢下...任何人都可以界到我...

駛唔駛我鞭策下你?我都好多free 既時間

升級   87.89%

該用戶從未簽到

7/2/2011
黎緊8,11,18 考試
見8號果科溫左D, 斷估唔會FAIL 就毒引起操一課, 之前一晚返OVERNIGHT 一訓就到6點半, 見夠鐘起身飲兩啖水就出門口
800M x 8
1"35'24   / 1"39'58 = 3"14'82  (休3"01'59)
1"34'75  /  1"33'43 = 3"08'18  (休3"06'03)
1"28'81  /  1"32'10 = 3"00'91  (休3"09'91)
1"31'23  /  1"32'87 = 3"04'10  (休3"07'43)
1"29'40  /  1"30'67 = 3"00'07  (休3"11'07)
1"29'65  /  1"28'79 = 2"58'44  (休3"10'23)
1"29'86  /  1"28'16 = 2"58'02  (休3"04'07)
1"22'56  /  1"26'37 = 2"48'93

升級   87.89%

該用戶從未簽到

今年失落於10K, 渣旗人遲到, 雖然一早3點幾一個人好似傻仔咁係SOGO 門口WARM UP, 同埋買左個快上SENOR 魔術貼,個人裝備都算係最快時間READY ,但係精英區已經CLOSE 左,
我估我都大概起步時處於第800-1000 人左右, 頭1K 都係人群中突圍... 最終只能41"55 完成
練左半年左右,唸住可以UNDER 40" , 練INTERVAL 時比前年40"時期的時間已有進步, 腳部肌肉都有發達左, 反觀條腰粗左不少, 都係怪自己返工食野冇節制.
而家目標係下年全馬, 目前TRAINING PLAN 係要10個WEEK 內練成HM UNDER 1"30'00
今日EASY RUN 45"   AROUND 1"56 (355M) AVG HR 143  PEAK 154

升級   0%

該用戶從未簽到

原來紅虎都開左blog!恭喜恭喜!154心跳係你最高心率幾多%呢?

升級   87.89%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-2-23 23:16 發表
原來紅虎都開左blog!恭喜恭喜!154心跳係你最高心率幾多%呢?

我MAX用220 -age(26) =194
大概80%
我有睇既時間大部份都係145HR左右
奶兄對心率有研究? 我都係摸緊

升級   87.89%

該用戶從未簽到

原帖由 iloverunning 於 2011-2-24 00:04 發表
220-age 呢條 formula 其實好唔準... 我既最高心跳起碼高過佢 15-20...因為有時比賽心跳都過左 formula 計出黎個值 13 以上...

即係要實質帶住賽一次先知MA CHING? THX

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redtiger 於 2011-2-23 23:43 發表

我MAX用220 -age(26) =194
大概80%
我有睇既時間大部份都係145HR左右
奶兄對心率有研究? 我都係摸緊

之前有人幫我過,係190(兩年前),係220-歲數再x一個系數,我忘記左,但該系數係要跑一段距離先計出黎,比較準確!然後再以此最高心率去計劃訓練!

升級   87.89%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-2-24 09:54 發表

之前有人幫我過,係190(兩年前),係220-歲數再x一個系數,我忘記左,但該系數係要跑一段距離先計出黎,比較準確!然後再以此最高心率去計劃訓練!

明白明白,但係你識唔識EASY RUN, TEMPO RUN 果D 應該要KEEP 係MAX 既HR 幾多% 呢? THX

升級   87.89%

該用戶從未簽到

原帖由 iloverunning 於 2011-2-25 10:57 發表
除左心跳率, 其實可以試下參考下一 d 根據你比賽成績建議既訓練強度表, 例如 http://www.mcmillanrunning.com/mcmillanrunningcalculator.htm 入你最近既比賽成績 (唔洗入 email address), 佢就會話你知 recovery, e ...

THX VERY MUCH, 不過我覺得自己個態之前一直下滑,所以用佢既指數我覺得強度係我果一日個態好果時就好流咁

升級   87.89%

該用戶從未簽到

1/3 大西北之行
跑街   3K  X 3組
1ST 17"31 WARM UP
2ND 14"38
3RD  15"00
TOTAL 47"09

升級   87.89%

該用戶從未簽到

腳腕有小傷, 可能打籃球關係
黎緊兩個WEEK 都係 儲里數既EASY RUN 先
2"18
2"20
2"19
2"23
2"21
2"23
2"27
2"23
2"27
2"23
2"16
2"15
2"15
2"14
2"13
2"08  (奶兄係身邊跑過,D 跑風扯快左)
2"18
4"54  ( 兩個LAP 加飲埋水)
2"21
2"20
2"13
2"07
2"20

TOTAL 24個第8線  55"49

升級   0%

該用戶從未簽到

嘩 大西北間或有陣奶風咁勁!