香港長跑網  - 長跑長友

全馬新手充饑一問

升級   71.8%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

今年第1年玩全馬, 耐力不斷催促中, 不過正式跑時點都要食嘢補充體力, 下面有D問題想麻煩各位前輩比吓意見:

1) 通常選擇食朱古力定係GEL呢 ?
    2) 會邊走邊食定停數分鐘係到食晒先呢 ?
    3) 一感到餓就食定係去到水站先食 ?
    4) 份量大概又係幾多呢 ? (1排朱古力+得力素糖 ???)

升級   49.6%

該用戶從未簽到

玩過兩次全馬,仍是新手,所以過往的經驗相信會適合ching/ctse參考。
    試過帶gel,但最後都係無食,因為全馬沿途都有蕉和朱古力供應。我會邊走邊食,食完一條朱古力不用半分鐘。如非必要,我會盡量減少停下來
    由於出發前兩三個鐘的早餐已經吃夠,所以沿途都沒有餓的感覺,如果覺得餓,蕉和朱古力都可以頂下肚。
    我會帶一盒葡萄糖(易溶的那款,在領取選手包當日隔鄰的攤檔可以買到),在有需要時吃幾片,感覺上可以補充體力。
    不過,在飲沿途派發的運動飲品時要注意身體是否適應,因為有ching試過飲得過多後腸胃不適,影響比賽。
    可能每個人的情況不同,或者可以再聽聽其他ching/ctse的經驗。

升級   71.8%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

再聽朋友講, 果D蕉同朱古力其實都有限, 如果好似我咁係慢腳, 分分鐘乜都冇晒, 加上而家有傷我都未必完成到, 大家留意下都係準備定D糧穩陣D.....

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 Bloodorc 於 31-1-2011 21:30 發表
    再聽朋友講, 果D蕉同朱古力其實都有限, 如果好似我咁係慢腳, 分分鐘乜都冇晒, 加上而家有傷我都未必完成到, 大家留意下都係準備定D糧穩陣D.....
    Bloodorc ching 你好,小妹都係新手,跑過兩次全馬,都係喺廈門跑,今年第一次跑渣馬。因為跑得慢真係可能無晒野食,所以必定自備食物,我會帶幾包迷你朱古力餅,因為無咁易溶,仲有葡萄糖,同埋一包GEL,GEL只係當後備,未必會食。我諗渣馬我都會係咁準備LAW。