香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

點樣先買新鞋呀你地

升級   31.58%

該用戶從未簽到

其實係咪對鞋就快跑蝕先換新鞋好D?
有時落雨,對鞋濕左,冇其他後備
咁係咪唔練定係買番對後備鞋跑呢?
各位師兄,比賽同訓練對鞋係咪唔同架?
+1 0
上一篇︰渣馬特輯:跑出信念第八集下一篇︰2011.4.10 港鐵競步賽 2011 (MTR Hong Kong Race Walking 2011)

升級   83.68%

該用戶從未簽到

靚+特價 就要買

其實... 跑夠一定里數就需要更換了

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

見平,見合適就會考慮買
    買了輪住穿
    (for想繼續跑下去的話)

Kin in Running

升級   93.67%

該用戶從未簽到

最少三對, 一對比賽, 一對練長課, 一對練快課; 好鞋難求, 着得舒服見平就要買, 如果唔貪靚的話, 買開果款就果款, 見個底蝕左, 或者跑得多(約每週50k, 半年左右), 就要換!

升級   31.58%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2011-1-20 09:28 發表
    最少三對, 一對比賽, 一對練長課, 一對練快課; 好鞋難求, 着得舒服見平就要買, 如果唔貪靚的話, 買開果款就果款, 見個底蝕左, 或者跑得多(約每週50k, 半年左右), 就要換!

哦~其實快課著番長課個對咪凡囉,點解仲要買多對既?
    我蝕左少少xDD

升級   26.84%

該用戶從未簽到

基本上,如果手鬆既話就可以買...

升級   95.6%

該用戶從未簽到

見特價就買

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 kakinken 於 2011-1-20 16:50 發表

哦~其實快課著番長課個對咪凡囉,點解仲要買多對既?
    我蝕左少少xDD

快課梗係唔可以着長課鞋啦! 長課通常跑街, 時間長及較慢, 需要厚底重避震保護腳(一般來說), 所以鞋會較重; 快課則主要在運動場, track本身有避震, 如果厚底, 不但唔舒服, 反震力可能會震傷腳都未定, 而且快課重點係要跑得快, 薄底鞋輕, 1k起碼可以跑快幾秒!

升級   7.45%

該用戶從未簽到

練習鞋--2對,比賽鞋---1對。平、靚、正就買,跑多過~600km就換。

升級   77.89%

該用戶從未簽到

想買就買
    唔洗籍口
    有收入的
    幾個月買一對好合情合理合法(家法)

買咗就一定要著,如果唔係, 咁就叫浪費

升級   74.67%

該用戶從未簽到

請問如果鞋低蝕晒(腳掌位薄左), 係咪已唔適合著黎比賽?
    長跑練習又適合嘛?
    (因為對鞋表面仲好新淨, 唔捨得換)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬交餅 於 2011-1-21 12:40 發表
    請問如果鞋低蝕晒(腳掌位薄左), 係咪已唔適合著黎比賽?
    長跑練習又適合嘛?
    (因為對鞋表面仲好新淨, 唔捨得換)

會唔會表示佢既避震已經無乜,唔捨得換鞋,可能要花更多錢換腳喎! 腳傷左無得跑好慘架!

升級   57.37%

該用戶從未簽到

我的舊跑鞋已跑了一年多(已過一千K),低薄晒,覺得冇晒避震,買了新的,但後來轉了跑法(本是中掌,後轉中前掌之間),試用舊鞋,覺得還比新鞋好跑,現在長課短課都著舊鞋,間唔中著新鞋(因想慢慢令它變舊鞋),
    但中間要有一個過程去適應

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 waikwong 於 2011-1-21 18:48 發表
    我的舊跑鞋已跑了一年多(已過一千K),低薄晒,覺得冇晒避震,買了新的,但後來轉了跑法(本是中掌,後轉中前掌之間),試用舊鞋,覺得還比新鞋好跑,現在長課短課都著舊鞋,間唔中著新鞋(因想慢慢令它變舊鞋),
    但中間要有一個過程去適應

小弟到傷左腳先知道去買新鞋及其他保護物品,講出來係希望大家唔好咁慳,等到對腳受傷後才買,似乎真係傻左D!

升級   68.8%

該用戶從未簽到

亮哥言之有理,傷左洗錢仲貴過買鞋

升級   57.37%

該用戶從未簽到

亮哥所說的是對的,不要因慳而傷。我只想說因轉了跑法而需要薄底鞋,我用舊鞋跑了三個月(轉了新跑法之後),很幸運沒傷,(比之前速度更快),現很enjoy這跑法。
    只希望大家了解自己跑法而選擇跑鞋。

升級   0%

該用戶從未簽到

哦! 真係要錫對腳仔呀!

升級   25.26%

該用戶從未簽到

新買咗兩對鞋.
    1. 老虎仔-- GT 2160
    2. 美仔-- RIDER 14

多數跑街,隔日跑,暫時每次跑6-8 K ,邊對比較適合跑街呢??

暫時覺得跑起嚟老虎仔舒服D...

升級   31.58%

該用戶從未簽到

訓練就話要好好保護隻腳,
    但係到左比賽就唔同講法啦
    到左比賽,就算腳冇乜大問題都會跑埋落去
    (體育精神and意志力)

升級   31.58%

該用戶從未簽到

原帖由 熙雪 於 2011-1-21 22:58 發表
    新買咗兩對鞋.
    1. 老虎仔-- GT 2160
    2. 美仔-- RIDER 14

多數跑街,隔日跑,暫時每次跑6-8 K ,邊對比較適合跑街呢??

暫時覺得跑起嚟老虎仔舒服D...

我覺得,輕得黎又保護到隻腳就已經夠啦(當然要舒服,耐跑啦)
    我而家係rider13