香港長跑網  - 長跑長友

長時間用前掌跑隻腳會有咩事?

升級   31.58%

該用戶從未簽到

如題,咁如果有咩事,咁點樣醫好?

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

長時間用前掌跑好普遍,好多人都係咁

升級   31.58%

該用戶從未簽到

升級   31.58%

該用戶從未簽到

原帖由 iloverunning 於 2011-1-22 23:26 發表
    人類隻腳天生既設計就係用前中掌落地跑 (你試下除左對鞋跑硬地就知), 腳部咁多細緻既骨頭同筋腱加埋大小腿同膝頭就係用黎完成避震既工作. 不過記得前掌落地後一定都要俾腳爭落地 (除非短跑), 否則隻腳會承受唔到.

哦~唔該哂

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

原帖由 iloverunning 於 2011-1-22 23:26 發表
    人類隻腳天生既設計就係用前中掌落地跑 (你試下除左對鞋跑硬地就知), 腳部咁多細緻既骨頭同筋腱加埋大小腿同膝頭就係用黎完成避震既工作. 不過記得前掌落地後一定都要俾腳爭落地 (除非短跑), 否則隻腳會承受唔到.

咁步行是不是也應該用前中掌落地?

Kin in Running

升級   100%

開心

原帖由 iloverunning 於 2011-1-23 21:07 發表
    步行唔同, 因為冇跑步既撞擊力, 腳爭既厚肉已經足夠避震, 所以腳爭落地都冇問題.

明白ching的意思
    但總覺得不自然

跑步是與生俱來的,是人的求生技能

人人第一次跑步
    都是由步行加快
    我想應該是會腳爭落地
    很難想象加快到一個速度就會自然改用了中前

升級   4.75%

該用戶從未簽到

回復 8# 的帖子

高速短跑如一百米又如何?還是腳跟著地嗎?

升級   75.8%

該用戶從未簽到

師兄,

長時間用中掌著地,我自己的經驗是小腿和腳掌會很快疲倦,請問如何鍛鍊這步法?

升級   100%

開心

回復 9# 的帖子

我不會用中前掌跑
    要我跑100米都只能用腳跟落地(穿鞋)

我就是想知
    甚麽速度,受幾多力以下,就應該用腳跟
    幾多力以上,就應該用中前掌
    因為我時時都跑得慢到和行差不多

升級   4.75%

該用戶從未簽到

回復 11# 的帖子

我想前面的師兄是在普遍性的基礎上解釋
    應不難想像和明白吧

升級   100%

開心

回復 12# 的帖子

是明白的
    Thanks iloverunning ching 說得很清楚明白
    只是我有些相關的問題想順便問問

希望不會影響到主題討論啦

升級   100%

開心

原帖由 iloverunning 於 2011-1-23 22:45 發表
    我係唔著鞋跑步的, 所以一定要用中前掌, 慢慢 build up, 希望有日可以完成全馬.

iloverunning ching,

用腳跟跑不自然
    穿鞋跑也不自然
    如是者
    最自然的跑法當然是不穿鞋中前掌跑

但石屎路也不是自然
    應該要在草原上跑才是自然

在不自然的路上
    用最自然的跑法
    定不自然的跑法
    真是人人有不同答案了

升級   18.42%

該用戶從未簽到

我以前都係用腳踭落地跑法完成全馬,2009年加強訓練,不知不覺地轉左用前掌落地,自已當時都唔覺,直至發現腳踭的"厚怎"唔見左,前掌反而出"怎",先知原來自已用前掌跑,轉既過程係唔覺,自始之後一直用前掌落地.我2009年用3小時二十八分完成全馬.我覺得到左一定速度,人會用最自然最有効的方法去跑,唔須要特登去跟別人跑法,適合別人未必岩自已.

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

我冇刻意去控制點落地,不過發覺自己大約跑5分1K內會前掌落5分1K外就會係中掌落地

升級   13.95%

開心
  • 簽到天數: 5 天

長跑腳板磨損問題?

小弟跑到15-16k時,腳底皮就開始磨損,請問有什麼方法可防治。本人已著了厚襪。
    THX!!

升級   5.3%

該用戶從未簽到

原帖由 fowler23 於 2011-1-24 11:08 發表
    小弟跑到15-16k時,腳底皮就開始磨損,請問有什麼方法可防治。本人已著了厚襪。
    THX!!

自動磨皮?仲唔滿意?咁師兄隻腳未好滑溜law?

升級   12.4%

該用戶從未簽到

原帖由 fowler23 於 2011-1-24 11:08 發表
    THX!!

小弟之前兩次比賽都有呢個問題
    睇完https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=14014&extra=page%3D1 Post 8 之後,尋日試左23K都冇事,ching 可以試下有冇改善

升級   31.58%

該用戶從未簽到

原帖由 iloverunning 於 2011-1-23 22:45 發表
    我係唔著鞋跑步的, 所以一定要用中前掌, 慢慢 build up, 希望有日可以完成全馬.

師兄好堅呀,隻腳有冇試過踩石仔流血呀?
    點解唔著腳跑呀?著鞋都係主要保護隻腳

升級   57.37%

該用戶從未簽到

iloverunning ching說的小弟完全認同。
    我在三個月前改用中前掌跑(本是中掌),初時好性,未適應便用很快速度練,小腿肌肉很痛(因用中前掌跑相對小腿肌肉要求高),後來滅慢速度和間中赤腳練跑,讓肌肉慢慢適應,現在無論短課長課都用中前掌跑,速度不知不覺還比從前快了很多,很開心。
    iloverunning ching有一說明是很重要,前掌落地後一定都要俾腳跟落地,短跑跑法是腳跟不著地的,但我們是長跑,大家可看看大廠專做給選手的跑鞋是冇鞋跟的。
    每樣新嘗試,都要有個適應期和刻苦練習。就如赤腳跑,我們的腳底已舒服了很久,初初赤腳跑,前掌腳底會很痛的,但跑的動作會開始變得自然暢順,當腳底不再痛時,跑時好像不需用力就可以很快。
    我曾見過有人在石屎地赤腳跑(我還未可以),他跑得很慢,應是在讓腳底適應吧。
    如各ching有興趣可試試中前掌或赤腳跑,但請緊記別急,慢慢來!

升級   75.8%

該用戶從未簽到

回復 25# 的帖子

Hello Waikwong Ching,

我也是中前先掌落地,然後腳跟著地,上斜和平路沒問題,但快速下斜坡時,膝蓋很容易痛。

不知是否和中前先掌落地有關,因聽一位些長跑教練說,應用腳跟先著地。
    請問師兄有無這問題 ?