香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

(OT) 800m 短跑點練好??

升級   12%

該用戶從未簽到

800m要求大約3:30min.
下個月考懲教..最擔心lee樣

+1 0
上一篇︰祝wadee, 1月24日生日快樂~下一篇︰渣馬特輯:跑出信念第十一集

升級   31.58%

該用戶從未簽到

5成力跑400,之後7-8成力跑200,最後10力跑埋佢
我覺得咁樣幾好,你練下先啦
如果跑完仲未攰,
可以諗下咩位用幾多成力
達至最快時間

升級   57.37%

該用戶從未簽到

不知ching跑八百跑的時間跟你目標有多遠。我見議其中一個提高速度有效方法,可用間歇跑訓練法,用八成速度重複跑二百米十次,中間慢跑或休息二至三分鐘

升級   68.8%

該用戶從未簽到

最擔心唔係體能,做筆試
主任一中一英作文,能力傾向試
二級助理一中作文,能力傾向試
返正題,將個800m分幾舊練,速度短途衝次,練速度
再跑1000m,因為此項係最尾,之前做完setup會腳軟,因為借力
仲有,佢八百米係跑六個圈
私人祕技,佢個室內場好大塵,來回跑會好滑,帶定塊小布,臨入場前鞋底盡量唔掂地,叫名極速抹鞋底

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 waikwong 於 2011-1-24 19:25 發表
    不知ching跑八百跑的時間跟你目標有多遠。我見議其中一個提高速度有效方法,可用間歇跑訓練法,用八成速度重複跑二百米十次,中間慢跑或休息二至三分鐘

我都想知點練 1500m.
    年尾或者有賽, 想試吓.

1500m 係咪都係差唔多, 都係練 interval.   (?!)
    1500m 咁長, 有乜比賽策略 ??

謝謝 !   

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 26 天

我見議都係用間歇跑訓練法,每格100M用十成

升級   85.79%

該用戶從未簽到

我反而操 4800 m

PB  係 21.45

有時 keep  1.30 跑 8 個 400 m

升級   12%

該用戶從未簽到

thank you 咁多位師兄呀.......

真係要好努力操下先得...

tyler師兄入左隊??

升級   68.8%

該用戶從未簽到

小小經驗

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

我都考過, 現場距離係唔足數, 800m 3'30, 其實就算對於女仔都唔太難... 因個800m test係最後, 通常體力打少少折, 我一般會跑2'55-3'05.
    我以前u-team主項係800m和1500m, 多數練400m interval多, 另外會做好多熱身動作和加速跑去提升速度.
    未試過練interval嘅, 建議你做足熱身, 然後以200m-400m interval開始練, 1:1-1.5休息時間, 練6-8組, 有需要就再加啦!

升級   100%

該用戶從未簽到