香港長跑網  - 長跑長友

樓主: saki
打印 上一主題 下一主題

2011.3.13 ANS 「沙田10k」河畔賽2011 (賽事取消)

關閉 [複製鏈接]

升級   51%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 sunrise 於 2011-2-16 13:53 發表
    睇黎唔可以再忍, 大家一定要出黎做返d野先, 如果唔係第日真係一年只係跑一次渣打!
    其實只要齊心, 埃及都可以變天, 單車徑變康體徑唔係無可能!

所以有得玩, 就要多D參加 (尢其係市區舉行既比賽),

遲D可能只得大尾督10K (係壩來回跑兩轉)

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 MJ576 於 2011-2-16 16:23 發表

所以有得玩, 就要多D參加 (尢其係市區舉行既比賽),

遲D可能只得大尾督10K (係壩來回跑兩轉)  

如果你想講既野最終係真既話
    我夢璃呢粒新星係長跑界恐怕只係曇花一現
    如果再咁落去,我會可能採取更激烈既行動
    先用文章嚴厲批評政府對於全民普及運動既力度不足
    如果冇乜成效,唔排除會發起全港既長跑愛好者遊行示威  

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

老實講, 今次HKMP已經更改賽道, 但沙田警方仍不批准賽事舉行, 顯示以後警方會收緊對這些賽事的批核 (如對人數, 保險, 風險評估, 封路細節的安排有嚴格的要求)

我想以後好多在沙田及大埔賽事都要取消了

p.s. 看今期sportsoho, 似乎4月的復活跑亦受到某些政府部門的為難

升級   55.2%

擦汗
  • 簽到天數: 544 天

太太太太可惜了~
    第一次打算玩~

剛剛寄了報名~
    郵票也泡湯了~

升級   19.4%

該用戶從未簽到

So sad...仲諗住今晚填form準備聽日寄!!

唔知呢個係咪第一個因"有關部門"有意見而要取消既賽事呢?

升級   42.8%

無聊
  • 簽到天數: 5 天

我都諗住呢兩日寄信,點知.......,可惜

升級   0%

該用戶從未簽到

真可惜! 星期一至寄咗報名表!

我諗啲有關部門要睇吓主辦單位有無牙力至批

升級   7.2%

該用戶從未簽到

太可惜了~

升級   75.8%

鬱悶
  • 簽到天數: 10 天

攪左幾多年,今年先話唔批...有冇攪錯...

升級   2.8%

鬱悶
  • 簽到天數: 9 天

渣打搞得成功成為勝事,吸引到世界各地選手來香港,你政府就支持,班PK高官就走出嚟抽水!而家民間搞一個健健康康嘅賽事,你個PK政府覺得冇價值就隨意打壓,仲話支持香港運動?仲想話搞亞運?我DLLM!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

已經舉辦了7年的沙田10K河畔賽, 今年因為單車團體的激烈反對之下, 被迫取消. 沙田10K河畔賽是一個高水平的10K賽(THOMAS的田總認可10K最快紀錄30’01亦在此賽產生), 一個田總認可的賽道, 每年都吸引眾多好手參與, 是跑友造出最佳時間的好場地, 不過因為某些既得利益者的反對, 主辦單位被迫取消賽事!

跑友損失的不是跑少一場比賽這麼簡單, 我們失去的是尊嚴, 熱愛跑步原本這麼令人討厭, 聽說警方是基于以下幾個原因反對賽事:
    1.        小瀝源停車場地方不適合過千人集合, 影響其他人士使用車場. 另外, 有人說因為太多跑友使用公眾洗水間, 造成衛生問題而遭人投訴.
    2.        比賽會途經單車徑, 怕跑友會不自律, 違規跑進單車徑.
    3.        梅子林有車出入, 若不封路, 會有危險; 但因沒有取代路線, 不能封路, 以免擾民.  即是說梅子林是不能跑步的.

現在警方怕事, 只會順應投訴者的要求, 而不會主動考慮眾多跑友喜歡跑步的意願, 對跑步活動諸多阻難, 單車徑又不準跑, 馬路又不準跑; 跟政府承諾推動全民運動的精神相違背, 如果跑友不再出聲, 繼續沉默, 不站起來, 所有的政政策將不利跑友, 恐怕在不久的將來, 就無路可跑, 無賽事可報了!

為了向警方及有關當局表達自己對跑步的熱愛, 我會于3月6日上午九點到沙田禾輋警署門外拉筋30分鐘, 歡迎熱愛跑步人士自發地出現, 因為要跑得順暢, 就要多拉筋!

已建立以下FACEBOOK EVENT

http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=112093215533583

升級   100%

該用戶從未簽到

711MF 該用戶已被刪除

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 piyrag 於 2011-2-17 16:19 發表
    我開始有點擔心日後只可於運動場玩場地繞圈比賽,25個圈。不過到時又會有其他反對聲音。

所以大家唔可以再沉默, 一定要站起來, 讓政府知道跑友係唔可以欺負的.

升級   0%

開心

原帖由 piyrag 於 2011-2-17 16:25 發表
    即係連飛達果個復活跑都凍過水?

而家睇個樣,連飛達復活跑都同沙田10k一樣變成咁既下場---殆死腹中

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2011-2-17 16:41 發表
    朝兄!可唔可收收風,其他跑會對此安排有乜反應﹖或行動﹖

而家警方要揸正黎做, 下下都擺官僚, 要封路先准跑, 跑會係沙田要攪比賽, 就非常困難, 因為封路除了要花很多工夫外, 仲要花好多錢, 除非有政治背景, 有阿公錢, 否則一場比賽無2-300蚊一位都唔得呀!

升級   42.8%

無聊
  • 簽到天數: 5 天

唔知有無人會係渣馬嘗試表達跑友既意見呢,舉下banner呀之類

升級   0%

開心

原帖由 stephensuen 於 2011-2-17 16:58 發表
    唔知有無人會係渣馬嘗試表達跑友既意見呢,舉下banner呀之類

呢行可能要D"快腳"幫手先得
    但個banner寫D乜先
    我舉冇所謂ar~~~
    我預左要做"烈士"