香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

我想同比賽攝影者講啲野....

升級   100%

該用戶從未簽到

一直想將我嘅感受寫出黎但奈何很懶惰....
趁著農曆新年將近,很想多謝:
1.比賽攝影者---多謝你地付出心力去為比賽者留下難忘嘅回憶,而且還勞苦地耗時拾相,逐一用電郵發送給大家!我一諗起功序就知唔少料,起度阿火多謝攝影者及祝佢地新年發橫財,等佢地器材可以升級!(多謝Bello、馬飛、WaDee、亮哥及一眾攝影者!)

2.長跑網---多謝呢個網帶俾我好多有用嘅資料及凝聚一眾志同道合嘅跑友,起度阿火祝長跑網萬家燈火,熱熱鬧鬧,開開心心,長跑長有!

阿火
+1 0
上一篇︰2011年2月7日 辛卯兔年 - 大西北開年飯下一篇︰有冇技術比較好既跌打師傅介紹呀 ??

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 2 天

雖則我黎左呢個網都有一段時間,有D人仲未好認得我係邊個,但首先我真係好多謝你對一班長跑攝影者既支持
    唔好睇少你地一D既支持,你地既支持係對D長跑攝影者係好大既原動力黎
    自從我入左呢行,我體會都唔少,紅日都要咁早起身出去參賽/幫你地影相,真係少D精力都唔得
    我自己試過好幾次要漏夜搭通宵車,甚至試過果晚通頂,去影你地跑比賽
    我在此亦都好開心識到你地,冇左你地,夢璃就未必可以好似今時今日咁默默地為支持長跑運動咁發熱發亮
    就到新年,祝各位跑友身體健康、長跑長友,讀緊書既學業進步,做緊野既就工作順利!!!

夢璃

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 阿火 於 2011-1-26 15:17 發表
    1.比賽攝影者---多謝你地付出心力去為比賽者留下難忘嘅回憶,而且還勞苦地耗時拾相,逐一用電郵發送給大家!我一諗起功序就知唔 ...

好有同感....好多謝佢地出力又出席(買靚機靚鏡) !
    另外大家希望有慱愛精神,係跑手都影下,唔一定要藉某一個會衫/網衫先影 ,反正MEMORY又唔值錢....一場黎到,按多個製又唔會有損失,但人地搵到自己的相就好開心,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2011-1-26 17:43 發表

另外大家希望有慱愛精神,係跑手都影下,唔一定要藉某一個會衫/網衫先影 ,反正MEMORY又唔值錢....一場黎到,按多個製又唔會有損失,但人地搵到自己的相就好開心,

十分贊同...

升級   98.9%

該用戶從未簽到

對一班無私ge攝影義工,尤其係呢d咁寒冷ge天氣,都一早黎幫d跑友影靚相,真係要講聲多謝!!

升級   68.8%

該用戶從未簽到

見到自己比賽個樣,真係開心過拎獎
    多謝

升級   13.68%

該用戶從未簽到

1.比賽攝影者---多謝你地付出心力去為比賽者留下難忘嘅回憶,而且還勞苦地耗時拾相,逐一用電郵發送給大家!我一諗起功序就知唔 ...

說得好!我都趁這個機會多謝咁多位 攝影 的CHING CTSE,我的跑齡很短, 記起多月前第一次比賽後, 發現原來有 人會無私地付出 (不論時間和金錢) 幫一些互不相識跑友影相, 給我們留下美好的回憶. 當時的心情真是興奮 又意外.
    心情似是1個出外旅行, 明明沒有帶相機自拍,有了心理準備 回憶只有憑記憶,   點知回家後.......  哈哈 竟然有相.  真是有說不出的滿足.

再次多謝咁多位 比賽攝影者!

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟參加第一個跑步比賽(唔計讀書時代的陸運會),就係06年的渣打賽事。賽後竟然搵到自己的"跑樣"真係好開心的!
    我自己也拍攝過跑步及鐵人比賽,純粹係為興趣而做,參賽者睇過我的相片開心,自己也會得到快樂。
    如果有時間我都會多d影下比賽的。

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

其實我都有諗過想試吓影跑步相.
    但係都係有時間就去咗參賽, 冇影過.     
    試過有一次游水後去睇同影鐵人相, 其實感覺都好正 !
    不過, 嗰次就咁睇返啲見得人嘅相, 再上載攪咗好耐.
    再上載埋啲冇咁靚嘅相, 希望其他人唔介意都可以留念, (電腦上載慢, 其實係懶), 就攪咗幾個月.   
    所以我都好多謝成日去影相嘅人, 影得我最多嘅, 我最記得就係 Daniel 師兄, 仲有幫我哋打氣加油添.   

另外都試過吓, 跑步完之後, 影幾張相. (不過, 有時影得太少, 冇放上嚟 ?!)   
    其實除咗跑得快嘅跑手, 可以幫佢哋影到好靚嘅相,
    比賽跑得冇咁快嘅跑手, 都好需要有人幫佢哋影相, 作為鼓勵架 !   
    等我第時記得嘅都用傻瓜機再影少少啦.   

如果好似夢璃咁跑咁快, 就真係正嘞 !   
    佢跑完之後, 仲有大把時間影相, 可以影到好多相, 抵讚 !   

多謝長跑網攝影師 !   

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 阿火 於 26-1-2011 15:17 發表
    好認同,多謝各位師兄師姐天寒地凍,山長水遠,天都未光就黎同大家影相同打氣,多謝晒各位無私既附出

升級   58.4%

開心
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 tyler 於 2011-1-26 20:30 發表
    見到自己比賽個樣,真係開心過拎獎
    多謝

x2

升級   46.33%

該用戶從未簽到

雖然我冇幫長跑網的網友影過相,但係以前都有影過下一些行山比賽之類,我想講,攝影者同被攝者之間不是一個零和遊戲,從一個攝影者的角度講,好難得有咁多人任你dun口dun面影,試下攞住架機在旺角咁影,比人打左好耐。

所以,我相信好快幾個長跑網攝影師又要開條thread多謝大家比佢地影。

升級   21.15%

該用戶從未簽到

但旺角影人對我泥講唔係一個太有吸引力的題材-,-

依排確係影少左張數
    以前一個人影幾張, 博中焦
    但影得多....返去汁相就想死
    下下過千張....真係好花時間
    依家目標係盡量影哂識的 同埋著網衫的
    其次係影有吸引力的, 衣著靚, 表情吸引
    盡量睇準構圖先按快門
    之後就會影埋其他跑手, 雖然少左....

對我D新手, 山長水遠都唔係太大問題
    因為係興趣, 最辛苦都係汁相,
    因為影得差-.- 張張要汁光汁色.....

近一兩場都覺得有少少公式化了
    但仲未影到令自己好滿意的
    所以都會KEEP住影~
    期望可以係 影得多D跑友 同 汁得唔使咁辛苦 中間取一個平衡~HAHA

每次POST相後都會逐一睇返COMMENT, 睇係點覆數量, 同COMMENT量 的慢慢增加, 都係推動我的原動力
    大家記得留COMMENT呀~~HAHA
    每次收PM 要原相 都會好開心~
    有點可惜的係.....有好多認為影的好好的......都未有跑手來領相
    遲左SEND相俾你地的.....唔好意思.....有拖無欠~~

升級   21.15%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2011-1-26 17:43 發表

TERRY <---- 靚機靚鏡

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

雖然我不會影相,但我是跑步攝影隊的(暫時只得我一個人)

跑步攝影隊的工作是
    跑步比賽時
    事先跑去d偏遠
    無其他攝影人地帶
    做獨家攝影

我就甚麽人都影的
    但穿網衣的優先
    離遠見到有網衣人
    就會集中注意力來幫網友影多幾張
    再加句 ching/ctse 加油

我就會穿住網衣
    有時帶埋banner
    希望被影的人識得來長跑網取相

我現在已經不參加比賽(全馬,特別情況除外)
    希望可以更多機會出動了

至於影了太多相要處理這問題
    我有方法解決但不在這裡說了

Kin in Running

升級   46.33%

該用戶從未簽到

好高興終於有許多攝影師出了聲,不過我所說的不是零和遊戲,是指不會因為被攝者高興了,攝者就不高興,正如bello師兄講,自己影的相有人鍾意自己也開心。

我雖然未有時間去影長跑網的活動,但影大型戶外活動一次影上千張相都曾經是我的職責,希望分享一下自己的心得:
    1. 如果只是工作的一部份,並且要短時間交相,我會影jpg同唔執相,也不容許有執相的時間,如遇有問題,即場補拍,但若果諗住D相以後會有多少其他用途,就一定影raw,因為raw的"可執bility"相對高好多。我用Nikon,raw相用NX2執,可以batch processing,但係NX2要太多電腦資源,也很慢。
    2. 影跑步之類戶外照片,如果不是驟晴驟雨,影下陰間又影下陽間,我會用M mode固定曝光時間同快門來影,避免因為相機自動測光因感應不同衣服顏色及膚色而影響曝光值。
    3. 用M mode另一個原因是要留意快門,不想讓相機自決影響清晰度。
    4. 如果有信心,也要避免用自動對焦,因為DSLR雖然對焦快,但也有時前後移動不釋放快門,讓拍攝時機過去,用連續對焦模式又有時會失焦,倒不如手動更可靠;如果用短於35mm的焦距,其實也可以考慮用泛焦技巧,總之,相機不用花時間去對焦才可以保証在適當時機容許你按快門。
    5. 好像長跑這類活動,除起點及大合照時,其實用長鏡很合適,那種淺焦及壓縮空間的效果,自動把主體突出,當然,用長焦就要注意安全快門的問題。不過,攝影是一種創作,沒有非用長焦不可的,用super wide 14mm我也拍過,同樣亦可以有效突出主體。
    6. 有時間及有技術可以玩下花招如追招、變焦爆炸效果等等。但我自己就覺得捕捉主體的神韻是主,技巧是輔。
    7. 多影side shoot,跑步比賽跑手故然是主菜,但周圍發生的事也是很有趣的,從紀事攝影或新聞攝影的角度來看,千萬不要錯過,否則多影幾次,人就麻木了。

唔好笑我都未影過長跑網D師兄師姐就吹水,我只不過想交流下經驗姐。我依家真係好懶,好似毅行咁,以前會追幾站係咁影D參加者support team細路同馬騮等,依家頂多去一站影下頭十隊,保持下自己的技術同認知唔好太落後而已;不過真係知道如果攝師者係用心的話,其實辛苦程度是也是相當的,好似我朋友毅行6點半到北潭涌,但我影相的朋友6點前已到,驅使他們的動力?源於心裡的一團火,一團要拍出與眾不同照片的心火

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 Oscarynk 於 2011-1-28 05:36 發表
    好高興終於有許多攝影師出了聲,不過我所說的不是零和遊戲,是指不會因為被攝者高興了,攝者就不高興,正如bello師兄講,自己影的相有人鍾意自己也開心。

我雖然未有時間去影長跑網的活動,但影大型戶外活動一次影 ...

... 多謝分享....

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

同感! 我每次比完賽都會在這裡尋寶。這些照片都是寶物........

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 26 天

完全同意,多謝 x 10000000

升級   75.8%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2011-1-26 17:43 發表 好有同感....好多謝佢地出力又出席(買靚機靚鏡) !另外大家希望有慱愛精神,係跑手都影下,唔一定要藉某一個會衫/網衫先影 ,反正MEMORY又唔值錢....一場黎到,按多個製又唔會有損失,但人地搵到自己的相就好開心,

完全同意,因現時沒有網衫賣