香港長跑網  - 長跑長友

膝頭下面既縛帶一問

升級   74.6%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

次次跑到15k左右,
    左膝下方開始隱隱作痛(次次出事都係左腳)
    睇相好多ching都有帶lee類帶,
    想問一下係咪有助分擔膝頭壓力

除左nike,有冇其他選擇? 謝謝

升級   51.05%

該用戶從未簽到

係用黎穩定個膝頭哥...

我之前一路都用nike, 不過其實佢support都好似麻麻. 家下轉左用LP support. 我個人覺得好好多, 綁得幾穩陣, 又舒服.

你應該去各大運動鋪, 試哂兩個牌子先買. 最緊要, 綁得實又舒服.

升級   74.6%

奮鬥

原帖由 Lawrence 於 1-2-2011 15:08 發表
    係用黎穩定個膝頭哥...

我之前一路都用nike, 不過其實佢support都好似麻麻. 家下轉左用LP support. 我個人覺得好好多, 綁得幾穩陣, 又舒服.

你應該去各大運動鋪, 試哂兩個牌子先買. 最緊要, 綁得實又舒服.

岩岩行過Nik3...做緊8折...但得L

LP會唔會貴好多?

升級   95.26%

該用戶從未簽到

LP support 價錢唔算貴 ...

升級   74.6%

奮鬥

原帖由 owen8000 於 1-2-2011 16:45 發表
    LP support 價錢唔算貴 ...

上網check過...見有兩款
    1)一條直帶過,魔術貼
    2)中間位有UU地既位,魔術貼

有咩分別?? 邊隻岩我既情況??

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   95.26%

該用戶從未簽到

我用開呢隻,個人覺得咁樣簡單 D

登錄/註冊後可看大圖
    Knee Strap.jpg

升級   27%

奮鬥
  • 簽到天數: 37 天

登錄/註冊後可看大圖

用咗幾年,$88

升級   0%

開心

小弟左膝用左2,3年了....無惡化, 但無好轉....
    用左跑唔痛...

升級   74.6%

奮鬥

樓上ching們,想問問post#5中...1同2既保護作用有沒有分別

升級   46.33%

該用戶從未簽到

樓上所有師兄們,如果痛但係比賽中想完成賽事,可以一用,但若果好似有D師兄話用兩三年,最好都係唔好再用,佢地的作用是臨時加強肌力不足的肌肉筋腱,長期用,有關已經弱的部份更加得不到訓練就會再弱下去,最後可能、我話可能,唔好太驚,連日常生活都要用佢。

正確態度是找出有問題的部份,尋求強化的訓練,這樣可能麻煩D,不過要長跑長有,唔好太依賴佢地。

升級   100%

該用戶從未簽到

Oscarvnk兄說得對.
    之前我有ITB,2010年既渣打半馬開始就跑親都用LP既護膝,當時真係有幫助,每次跑完都係痛少少;
    後來只係10K以上先用,再後來20K以上先用
    現在即使跑30K都不再用護膝,跑完第二朝訓醒乜事都冇.

所以,要比機會d肌肉鍛煉.

升級   51.05%

該用戶從未簽到

原帖由 司機 於 2011-2-1 17:05 發表

上網check過...見有兩款
    1)一條直帶過,魔術貼
    2)中間位有UU地既位,魔術貼

有咩分別?? 邊隻岩我既情況??
    http://im ...

我用緊類似#2 果隻.. 兩邊都有魔術貼, 咁會綁得貼d.. 你去到鋪頭就有人講一大埋野俾你聽架喇..

不過我點解要用呢, 係因為我本身有ACL斷裂, 膝頭哥本身就唔承受得咁大壓力, 不過又鍾意跑喎, 所以'頂硬上'架咋..

升級   74.6%

奮鬥

我都係打算over15k先會選擇帶

升級   77.89%

該用戶從未簽到

我有用護膝帶ge習慣
    唔用跑完膝頭會痛
    用咗幾個月
    有日無帶跑完發覺唔再痛
    係咪對腳強咗習慣咗唔洗成日用呢(跑長d會用返)?
    我跑ge路程好平均 under 10km
    起初跑,唔帶會痛到阿媽都唔認得...

升級   33.68%

該用戶從未簽到

用住#5 個野
    跑步時小腿肌肉會唔會拉住??

升級   74.6%

奮鬥

原帖由 12121212 於 18-2-2011 18:55 發表
    用住#5 個野
    跑步時小腿肌肉會唔會拉住??

我用nike...冇

LP沙田皇家做緊特價

升級   33.68%

該用戶從未簽到

我想問用包曬成個膝的 好d 定 一條帶的
    邊隻保護好d
    價錢大約係幾多

升級   33.68%

該用戶從未簽到

LP沙田皇家仲有冇特價??

升級   51.05%

該用戶從未簽到

我去過 giga 有俾9折...

升級   96.75%

該用戶從未簽到

舊年我響在一次運動醫療用品展覽中,攞咗一盒免費嘅護膝試用品,響幾次比賽用過覺得感覺良好同大家分享下。呢隻野好處係貼上膝蓋下面,無膝帶咁易走位,而且可以用響著長tight時,唔使縛條嘢響出面。有汗都OK而用水沖一陣就甩唔粘肉,不過價錢唔係平而且係一次性用品,都係長課比賽先值得用。

REGUARD ウイング
    品名:リガード スキンケアー 
    http://www.alcare.co.jp/reguard/inventory/skincare/skincare.html